Skip to content

Typer frukt

4 de juli de 2021

Planter bruker mye energi på å produsere fruktene sine, og det er i dem en ny generasjon blir født. Størrelse, farge og form varierer avhengig av art, og også hvordan de fordeles. For eksempel vil de med mindre dimensjoner bli transportert av små dyr eller med vind- og / eller vannløp (elver generelt, men de kan være hav).

A) Ja, Gjennom evolusjonen har genetikken til alle planter designet forskjellige typer fruktog gir dem egenskaper som øker mulighetene for, for det første, å holde frøet intakt i nødvendig tid, og for det andre å ta det til et sted der det kan spire.

Hva er fruktene?

Erter er dehiscent frukt

Frukten er et organ som kommer fra blomsten, og som inneholder frøene til de er ferdige med modningsprosessen. Når det er gjort, blir deres funksjon å spre dem, det vil si å flytte dem bort fra foreldrene sine slik at de kan spire, for hvis de ikke gjorde det, ville de konkurrere med foreldrene når de spiser, og derfor vil sjansene for å overleve bli redusert av den kampen.

Hvis vi snakker i botaniske termer, er frukten den befruktede og modne eggstokken. Veggen er tykkere for å beskytte frøene, og den kalles perikarp. Ofte bidrar andre deler av blomsten til dens utvikling, for eksempel kalyxen eller beholderen.

Angiospermer, det vil si blomstrende planter, var de siste som dukket opp under krittiden (for rundt 130-140 millioner år siden), men takket være fruktene deres har de klart å være mye mer vellykkede enn gymnospermer, siden de ikke beskytter frøene sine, slik at de har mindre sjanse for å komme videre.

Bærer gymnospermer frukt?

På dette punktet kan du være nysgjerrig på å vite om gymnospermer, det vil si furu, sypresser og til slutt alle planter som ikke har blomster, produserer frukt. Også, svaret på det spørsmålet er nei, fordi for at en frukt skal utvikle seg, er det nødvendig at det er en blomst og at den har en fruktbar eggstokk.

Imidlertid blir visse strukturer, som kjegler eller kjegler, ofte feilaktig som frukt, men i virkeligheten er de ikke det. Faktisk er frøene, i dette tilfellet pinjekjerner, ikke beskyttet.

Typer frukt

Det er mange typer frukt, så mange at de kan klassifiseres på mange forskjellige måter. Men omtrent, de må differensieres i henhold til dehiscence; det vil si avhengig av om de åpner spontant eller ikke.

Avhengig av hvordan frøene åpnes og slippes ut, skiller vi mellom disse typer avhagrende frukter:

 • Biscida: oppstår når to typer dehiscens kombineres.
 • Omskåret: det er når den apikale delen av fruktveggen går i stykker.
 • Foraminal: de er frukt som har hull som frøene kommer ut gjennom.
 • Enkel sutur: det er den som åpnes av karpelarsuturen.
 • Dobbel sutural: det er den som åpner på to av sidene.
 • Dental: når noen tenner dannes ved å skille en del av karpellene.
 • Placenticide: det er typen frukt som åpnes gjennom den midtre delen av morkakene.
 • Septicid: oppstår når veggene som danner septa er separate.

Typer frukt avhengig av antall deler av blomsten som de dannes fra

Enkle frukter

Epler er kjøttfulle frukter

Enkle frukter er de som er dannet av en pistil. Dette kan ha ett eller flere karpeller, men alltid smeltet. I sin tur, den uhemmede nøtter, som er de som ikke frigjør frøene; de som stammer fra en eggstokk som kan eller ikke kan åpne når den er moden; nøtter som åpnes av seg selv når de er modne; og kjøttfull.

Komplekse frukter

Fiken er klar til forbruk

Komplekse frukter er de som er dannet fra forskjellige deler av blomsten. Innenfor denne gruppen har vi aggregater som er de som er dannet av flere frukter som utvikler seg i samme blomst, for eksempel fiken eller bringebær.

Typer frukt i henhold til antall tepper som har dannet dem

Avhengig av om det kommer fra en enkelt carpel eller fra flere, finner vi monokarp frukt eller fruktene polykarpisk. Sistnevnte andre er klassifisert i henhold til dannelsen av disse karpellene, spesielt om de var sveisede, i hvilket tilfelle de er synkarpiske frukter eller ikke (apokarpiske).

Likevel bør du vite at selv om det er flere måter å klassifisere fruktene på, er det mange som kan beskrives på to eller flere forskjellige måter. For eksempel kan en frukt være både enkel og foraminal, noe som vil bety at den består av en enkelt pistil og at den har noen utgangshull som frøene kommer ut gjennom når de modnes.

Eksempler på frukt

For å fullføre skal vi se noen eksempler på frukt:

 • Kastanjer: er produsert av treet Castanea sativa. Dette er dehiscent frukt som inneholder maksimalt tre nøtter, og er omtrent tre centimeter lange.
 • Dato: det er frukten som palmetreet produserer Phoenix dactylifera. Dette er bær med avlang eller eggform som måler mellom 3 og 9 centimeter, og som inneholder et frø.
 • Jordbær: det er en kompleks frukt, dannet av flere vondter som blir kjøttfulle når de er modne. Den produseres av anlegget Fragaria vesca.
 • Mango: det er en drupe produsert av treet Mangifera indica. Størrelsen varierer, rundt eller avlang, og veier mellom 50 gram og 2 kilo.
 • Banan: er et bær produsert av planter av slekten Musa. Den har en buet, langstrakt form, og skallet har vanligvis gul, grønn eller brun farge.

Hvilke andre typer frukt kjenner du til?