Skip to content

Utvalg av de viktigste invasive plantene

11 de juli de 2021

Mennesker har en tendens til å ta en klon eller frø av planter som vi likte, ofte uten å tenke på de mulige konsekvensene denne tilsynelatende uskyldige gesten kan ha i vårt område. Dermed er det ikke overraskende at det er mange og flere og flere, invasive planter som bor i territorier som ikke tilhører dem.

Alle ankom slik på grunn av «feilen» i menneskelig nysgjerrighet, og ønsket om å ha disse artene i hagene eller balkongene. Det er synd, da ingen skal betraktes som skadelige for miljøet. Selvfølgelig måtte vi la dem være der de har vokst i hundrevis eller tusenvis av år, noe som ikke alltid er lett for oss å gjøre. TIL Deretter vil vi snakke om de viktigste invasive plantene.

Hva er en invasiv plante?

Utsikt over Pennisetum setaceum, en invasiv plante

Først og fremst skal vi avklare begreper. Hva mener vi når vi snakker om invasive planter? Vel, til dette: til en planteart som er kunstig introdusert (det vil si av mennesker) til et naturlig miljø der det ikke har noen eller veldig få rovdyr, og hvor det også har veldig gunstige forhold for å vokse enda bedre enn ved opprinnelsen.

Når du tilpasser deg noe du kan gjøre i løpet av dager eller uker, begynner å rote og vokse raskt. Og det er da problemene oppstår: veksthastigheten til inntrengerne er raskere enn den er for de innfødte plantene, slik at det ikke tar lang tid å bokstavelig talt vokse på dem, og forhindrer dem i å fange sollyset de trenger. Dermed ender de med å dø, og overlater stedet til arter som ikke bare kommer utenfra, men kan ende opp med å ødelegge landskapet, og også redusere antall dyrearter som lever i det.

Hva er de viktigste invasive planteartene i Spania?

Agave americana

Utsikt over en Agave americana plante

Kjent som amerikansk agave eller pita, er det en flerårig plante hjemmehørende i Mexico og det sørlige USA som har klart å bli naturalisert i praktisk talt alle de varm tempererte områdene i verden, inkludert Middelhavsbassenget eller Australia.

Bladene er saftige, læraktige, opptil 2 meter lange og 25 cm brede., blågrønn, blåhvit, gråhvit eller broket. Den blomstrer bare en gang i livet, noe som kalles monokarpisme. Den produserer en terminal blomsterstand som er 3-5 meter høy, sammensatt av en mengde blomster som vil bli langstrakte kapsler fylt med frø.

På grunn av koloniseringspotensialet regnes det som en inntrenger i Spania.

Ailanthus altissima

Utsikt over Ailanthus altissima-treet

Kjent som ailanthus, himmelens tre, gudens tre eller falsk sumac, er det et løvtrær som er hjemmehørende i Kina. Den vokser til en høyde på opptil 27 meter, med en mer eller mindre rett koffert hvis bark er grå.. Bladene består av åtte par brosjyrer og gir en ubehagelig lukt. Frukten er en samara.

Den ble introdusert til Europa på midten av 1700-tallet med den hensikt å befolke fjellene, men på grunn av den raske veksten og den dårlige kvaliteten på treverket mislyktes prosjektet.

Carpobrotus edulis

Utsikt over Carpobrotus edulis

Kjent som kattens klo eller løveklo, det er en krypende saftig plante som er hjemmehørende i Sør-Afrika. Bladene er kjøttfulle, lange opptil 10 cm lange, grønne. Blomstene, som dukker opp fra vår til sommer, er lilla, gule eller oransje og har en diameter på 6 til 9 cm.

I dag har det blitt naturalisert, spesielt i kystområdene i de varme tempererte områdene i verden, der det forhindrer innfødte planter i å slå rot.

Cortaderia Selloana

Utsikt over støvtørken

Kjent som gress fra pampas, fjærdrakt, blekksprut, sigøyner, revhale eller fjærstøv, det er en plante som danner en tett masse av eviggrønne og lange blader opp til 3 meter lange. Blomstene er gruppert i panicles, også tette, med hvit farge.

Den ble introdusert i Europa og Nord-Amerika som en prydplante, men med tanke på at hver plante kan produsere mer enn en million frø hver med veldig stor sannsynlighet for å spire og nå voksen alder, er det veldig, veldig skadelig.

Eichhornia crassipes

Utsikt over blomstrende vannsalat

Kjent som vannhyacint, borablomst, kamalote, aguapey, lechuguín, tarope eller tarulla, er det en vannplante som er hjemmehørende i ferskvannet i Amazonas og Plata-bassengene. Den danner rosetter av stigende blader, fra 2 til 16 cm, og produserer blomster i pigger av blå til lyseblå farge. Frukten er en 1,5 cm kapsel.

På grunn av sin store tilpasningsevne og raske vekst, regnes den som en av de mest skadelige eksotiske artene for miljøet.

Opuntia ficus-indica

Utsikt over bladene og fruktene av den stikkende pæren

Kjent som tunfisk, prickly pære, nopal, spade eller palera fikentre, og også ved sitt tidligere vitenskapelige navn Opuntia maxima, er en busk kaktus innfødt i Mexico. Det danner klumper på opptil 1 eller 1,5 meter, sammensatt av flate, ovale, grønne segmenter eller kladoder med nesten ingen pigger.. Blomstene er gule eller røde, og frukten er en oval bær mellom 5,5 og 7 cm i diameter og 5-11 cm lang.

Ved å multiplisere veldig enkelt og raskt med stikklinger, er det invasivt. Nå som det produserer spiselige frukter, er dyrking og handel lovlig så lenge det ikke blir introdusert i det naturlige miljøet.

Pennisetum setaceum

Utsikt over Pennisetum setaceum

Kjent som kattens hale, og er en plante som er hjemmehørende i det østlige og tropiske Afrika, Midtøsten og Sørøst-Asia som når en høyde på opptil 75 cm. Det er et livlig gress som utvikler lange, tynne blader og en hvit eller rosa blomsterstand. (avhengig av sorten).

Det er spesielt farlig for miljøet: ikke bare vokser det ganske raskt, men det har også en tendens til å øke risikoen for intense skogbranner.

Pistia stratiotes

Utsikt over vannsalat

Kjent som vannsalat eller vannkål, det er en flytende vannplante hjemmehørende i Afrika, kanskje innfødt til Nilen eller Victoria-sjøen, eller begge deler. Det er en flerårig plante med blader opptil 14 cm lange, bølgete og dekket av hvite hår.. Blomstene er dioecious, og holdes skjult. Frukten er et lite grønt bær.

I dag har det blitt et av de mest alvorlige planterelaterte problemene i USA, og også i Spania. Den vokser så fort at den har blitt et luke.

I bloggen vil du se hvilke mer invasive planter det er i vårt land. Vi håper du finner det nyttig.