Skip to content

Vannrevhale (Myriophyllum aquaticum)

11 de juli de 2021

En verden av vann- eller semi-akvatiske planter er veldig bred: det er noen som er veldig dekorative og enkle å dyrke, og det er andre som er enormt invasive. En av sistnevnte er arten Myriophyllum aquaticum, et gress med en vakker grønn farge.

Dens vekstrate er veldig rask, men ikke bare det, det forhindrer også andre planter i å vokse.

Opprinnelse og egenskaper

Dette er en flerårig urteaktig plante – den lever i flere år – hjemmehørende i våtmarkene i Sør-Amerika, og ble introdusert til Nord-Amerika i 1800. I dag har den blitt veldig populær for bruk i akvarier. Dens vitenskapelige navn er Myriophyllum aquaticum, også kalt vannrevens hale. Det utvikler tykke stilker, med blader i hvirvler på 3-6, med en lengde på 2-5 cm, med lysegrønn farge. Blomstene er unisexual, bittesmå og hvite;, og frukten er en 1 til 2 mm lang nøtt.

I Spania regnes det som en invasiv plante da de utgjør en alvorlig trussel mot innfødte planter, habitater eller økosystemer. Den ble lagt inn i Invasive Alien Species Catalog 2. august 2013.

Hvilke bruksområder har den?

Myriophyllum aquaticum

Brukes som en akvarieplante, det være seg internt eller eksternt. Problemet er at det vokser veldig raskt, og det er veldig vanskelig å kontrollere det, siden det ikke er konkurranse og det ikke er noen herbicider som fullstendig utrydder det. På opprinnelsesstedene spiser noen insekter den, og til og med i Florida – der den ble introdusert – har de heller ikke så mye problem, siden larvene til Alticini-vepsene bruker den som mat; men i resten av verden er vi ikke så heldige.

I tillegg til overbefolkning er andre grunner til at bruken av den er forbudt:

  • Alger gjengroing
  • Spredning av mygg
  • Vanning og dreneringsproblemer

Så hvis du noen gang blir fristet til å få en kopi, bør du ikke kjøpe den 🙂.