Skip to content

Vi elsker ideen om å plante vår egen kjøkkenhage

11 de januar de 2023

Nicole Burke har en årsak. Hun forkjemper gjenopplivingen av kjøkkenhagearbeid: høybed for dyrking av grønnsaker, frukt og urter hjemme året rundt. For Burke begynte det hele med gressløk. Hun ble en selvlært gartner i hagen sin, hvor hun gjennom prøving og feiling lærte å dyrke ferske økologiske råvarer for å brødfø familien hennes – og begynte med ting som urter og salat, og deretter jobbe seg frem til grønnsaker og frukt. Burke utnyttet all sin hardt opptjente plantevisdom og bygde en virksomhet: Rooted Garden, som designer, installerer og vedlikeholder kjøkkentomter i Houston-området. Hun har tatt ut gjettingen og gjort en skremmende oppgave til en tilgjengelig hobby alle kan mestre. Og ideen har tatt av—hun har designet mer enn 100 bolighager og stadig vekk. «Kjøkkenhagen er et unikt sted fordi den berører helse og velvære, oppmerksomhet, trening og fitness, design og skjønnhet, kreativitet og kunst – pluss fellesskap og miljøvern,» sier Burke. «Det er en livsstil.» Hun sprer også oppdraget sitt utover Texas med Gardenary, et nettsamfunn for inspirerende gartnere på alle nivåer. Her deler Burke sine enkle råd for å bringe ferske råvarer til hagen din.

1. Velg riktig sted

Plassering er nøkkelen for vellykkede kjøkkenhager. Vurder tre viktige faktorer før installasjon.

Sollys:

«Det første og viktigste er sol. Du vil maksimere mengden lys plantene dine får,» sier Burke. «Bruk kompasset på smarttelefonen for å finne den sørlige siden av den høyeste strukturen i hagen din, og plasser hagen der. Det er sannsynligvis det mest solrike stedet.»

Nicole Burke Kjøkken Hage Seng Før

Trafikkmønstre:

Her bygde Burke to rektangulære høysenger rett utenfor bakdøren. «Hagen din bør være nær hjemmet ditt, slik at du kan stikke ut for å ta litt basilikum eller gressløk og gå rett tilbake til kjøkkenet,» sier hun. I tillegg holder disse kanthagene hovedlandskapet i bakgården intakt.

Nicole Burke kjøkkenhageseng plantet

Estetisk:

En kjøkkenhage skal gli inn i den eksisterende arkitekturen. «Det skal føles som en naturlig forlengelse av hjemmet ditt,» sier Burke. Her kompletterer høye geometriske stålespalier det moderne huset.

2. Gjør dine valg

«Du kan dyrke mye av noen få ting eller litt av mange ting,» sier Burke. Prioriter hva du vil ha med inn på kjøkkenet. Hun bryter ned typer planter etter erfaringsnivå: bladgrønnsaker og urter (nybegynnere), rotvekster (mellomliggende) og fruktplanter (avanserte). Hun oppfordrer nybegynnere til å begynne med blader – urter, salat og grønt. «De er de enkleste og mest produktive å dyrke. Du vil føle deg mer vellykket fordi du kommer til å høste nesten umiddelbart,» sier Burke. Legg til røtter på middels nivå: gulrøtter, reddiker, rødbeter og poteter. Gå deretter opp til fruktplanter som agurker, paprika, tomater og andre klatrere.

Nicole Burke Kjøkken Hage Seng Nybegynner bladgrønnsaker og grønnsaker

Nicole Burke Kitchen Garden Mellomliggende rotvekster

Nicole Burke Kitchen Garden Avanserte fruktplanter/tomater

3. Plant strategisk

Burke sier at hun planter senger symmetrisk, og forvirrer skadedyr ved å spre ut multipler av samme plante i stedet for å gruppere dem, «så insekter ikke har en stor buffé.» Et annet triks er intensiv planting, en metode hun beskriver som å «pakke inn så mange frø du kan». Selv om de er plantet tett sammen (rundt 18 tommer fra hverandre i stedet for 3 fot), har røttene deres fortsatt plass til å vokse ned fordi sengene er dype.

Nicole Burke Kitchen Garden Bed Planting Guide

  1. Lavtliggende planter langs grensen Linje grønne blader, blomster og urter rundt forsiden og sidene av sengen for maksimalt lys. Ellers vil de bli skyggelagt av de høyere beplantningene.
  2. Middels store avlinger i midten Fyll midten av sengen med moderate dyrkere som rotvekster. Burke forskyver frøene i stedet for å lage ryddige rader for å pakke flere planter inn på den lille plassen.
  3. Store og høye dyrkere i ryggen Hun jobber seg forfra og bakover når hun planter. La større klatrere som tomater og agurker vokse vertikalt oppover espalier for å spare plass inne i sengen.

Nicole Burke kjøkkenhagepollinatorplanter

Grønnsaks- og urtebounty fra Nicole Burkes Kitchen Garden Bed

4. Inviter noen insekter

I urbane miljøer er det svært få ting som naturlig ønsker pollinatorer velkommen (spesielt hvis du sprayer for mygg). For å tiltrekke nyttige insekter, plant blomster som «African Blue» basilikum, salvias og ringblomster. I midten av sesongen vil bier, sommerfugler og øgler dukke opp.

Nicole Burke gjødsling hevet hage seng

5. Gi riktige næringsstoffer

Jord:

Burke anbefaler sandholdig leirjord. «De fleste grønnsaker liker fuktige – men ikke våte – føtter. Sandholdig leirjord dreneres raskt, men gir også næring til plantene og holder dem fuktige,» sier hun.

Kompost:

«Det er hemmeligheten. Kompost hjelper til med å gjenskape et rikt miljø for planter å komme opp hver sesong. Det er slik de har vokst naturlig i tusenvis av år,» sier Burke. Hold sengene sunne ved å legge til 2 til 3 tommer organisk kompost til toppen av jorden med noen måneders mellomrom.

Vann:

«Den generelle regelen er omtrent 1 tomme vann per uke, men det avhenger av fordampningshastigheten, som endres hele tiden,» sier Burke. Vann mer i varme måneder og mindre i kalde måneder.

Nicole Burke planter kjøkkenhage i høyseng

Ønsker du flere planteråd?

Ta kontakt med en lokal, Burke-godkjent voksende trener gjennom Gardenary, eller hent en kopi av den nye boken hennes Kitchen Garden Revival (tilgjengelig 14. april).

Bygg din egen høyseng

Fire trinn for å bygge et enkelt rektangulært høybed

Nicole Burke verktøy for hevet hageseng

Hva du trenger

  • 4 (2-tommers x 6-tommers x 8-fots) sedertreplater
  • 4 (2 x 8-tommers) innrammingsvinkler av galvanisert metall eller rustfritt stål (finn dem i terrassedelen i oppussingsbutikker)
  • 32 (2 1/2-tommers lange) galvaniserte metall-sekskantbolter med matchende muttere og skiver (bredden på boltene kan variere basert på størrelsen på hullene i rammevinklene)

Nicole Burke Kitchen Garden Raised Bed Frame

Hvordan bygge sengen din

  1. Klipp brett slik at du har 4 (6 fot) stykker og 4 (2 fot) stykker.
  2. Form brett til et rektangel, stable 2 stykker for å danne hver side slik at sengen er 12 tommer høy. Sett en innrammingsvinkel i hvert indre hjørne. Merk hullene i hver innrammingsvinkel med en blyant.
  3. Bor hull i de merkede sirklene.
  4. Sett sammen sengen og innrammingsvinklene. Skyv bolter gjennom hullene fra utsiden. Fest på innsiden med skiver og muttere. Stram boltene med en skralle.