Skip to content

Yucca aloifolia

8 de juli de 2021

Innenfor Yuca-slekten, som tilhører Agavaceae-familien, kan vi se mange arter av planter som er ganske utbredte og som tjener til å holde dem hjemme hos oss. Den mest kjente så langt er Yucca aloifolia. Det er en plante som lett kan gjenkjennes, siden den har en treaktig stamme, og bladene er samlet på slutten av en form. Slekten har mer enn 40 arter, de fleste med opprinnelse i det vestlige India og Amerika og som kan nå høyder på 15 meter i sin naturlige tilstand, mens de i hjem normalt ikke overstiger 2 meter.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite for å lære å ta vare på Yucca aloifolia og å kunne ha det i hagen eller interiøret.

Hovedtrekkene

Spiky yucca

Normalt produserer alle plantene som tilhører denne slekten små blomster som er samlet for å bede vitenskap i panicles, oppreist eller hengende. Disse blomstene vokser på lange stengler som kommer fra midten av planten.

Disse plantene får de vanlige navnene på Pinchuda yuca, Pinchona yuca, dolkplante eller spansk bajonett. Det er en oppreist plante som ikke overstiger en meter i høyden hvis vi plasserer den i potter. Denne høyden er ideell å ha innendørs, da den kan tilpasses alle rom. Men hvis vi bestemmer oss for å ha den i hagen, må vi huske at den kan vokse opp til 7 eller 8 meter.

Bladene vises i den øvre delen av kofferten og har en stiv struktur. De er lyse, mørke eller brokete grønne blader. Dette betyr at det, avhengig av variasjonen av Yucca som vi tar vare på, vil ha en tendens til å trekke mot en eller annen tonalitet. Bladene er vanligvis omtrent 50 centimeter lange og ender i en tornete ledd. Det er her noen av de vanlige navnene som er gitt til disse plantene kommer fra.

De Yucca aloifolia Det er en art som produserer ganske attraktive hvite blomsterblad som finnes i den øvre enden av stammen. Blomstringstiden til denne planten er om sommeren og en del av høsten. Dette betyr at det vil være en plante som vanligvis trenger moderat varme temperaturer slik at de kan utvikle seg riktig.

Bruk av Yucca aloifolia

Yucca aloifolia

Denne typen planter brukes vanligvis i potter for å dekorere interiør, terrasser eller uteplasser. En annen av de ganske utbredte bruksområdene er å plassere disse plantene i hagen å danne små grupper plassert på bergarter eller i isolerte områder for å unngå punkteringer. Det kan tjene som et bakgrunnsdekorasjonsanlegg i hager hvor det er barn som kan risikere å bli stukket av bladspissene.

Vi kan si at de er passende planter for kysthager, siden de har god motstand mot saltoppløsninger. Hos individer som er unge og bladene har en tendens til å vokse på bakkenivå, men med årene mister de de nedre bladene og stangen stiger mer og mer i stammen. De prøvene som vokser i hager, vil nå større høyder.

Hvis temperaturene er varme nok til å holde seg stabile og det ikke er frost, kan blomstringen bringes frem sent på våren og vare til tidlig på høsten. Når det gjelder fruktene, er sonbayas i klynger både tørre og kjøttfulle, svarte i fargen.

Kanskje ulempen med denne planten når den brukes i hager og stein er at den vanligvis er spiky. Du må være veldig forsiktig, spesielt hos barn, siden de kan få punktert øynene. Det beste å plassere disse plantene er i stein av xerofytter eller faste planter som er borte fra stien for ikke å risikere punktering.

En av egenskapene som denne planten blir ganske kjent for i bruken, er at de tåler godt tørke, vind, forurensning, saltvann og kalkstein, dårlig jord og støtter dårlig underlag og lite vedlikehold. Dette blir viktig for dekorasjonsanlegget på offentlige steder som trenger for mye vedlikehold og som kan motstå godt uten for mye vann og den atmosfæriske forurensningen som det kan kastes.

Omsorg for Yucca aloifolia

Bajonett

Vi skal nå forklare i detalj hva omsorgen må tas av Yucca aloifolia både for innendørs og utendørs. Det krever hovedsakelig eksponering for full sol. Imidlertid kan vi sette det i halvskygge, og det tåler det. Krever minst 3 timer direkte sollys om dagen så hvis vi har det innendørs, bør vi eksponere det på en terrasse eller et vindu der det får direkte sollys.

Det er en plante som setter stor pris på vinterhvilen ved ca 10-15 grader Celsius, selv om det ikke er strengt nødvendig. Den tåler noe sporadisk frost på opptil -5 grader, men det er ikke vanlig. Ideelt sett bør den beskyttes mot frost og ligger i områder med moderat varme temperaturer.

En god jord for denne planten vil være en blanding av like deler bladbarkflis, kiselsand og torv, selv om den kan utvikle seg i dårlig og sandjord. Hvis vi tar i betraktning at vi ønsker en plante med god peiling, må vi ha en passende jord slik at veksten blir optimal. Hvis vi sår det i en gryte, må vi vite at transplantasjonen utføres om våren når vi ser at røttene vises under den.

Når det gjelder vanning, må vi gjøre det moderat om våren og sommeren og vente på at landet tørker helt ut. Etter hvert som tiden går, må vi redusere vanningsfrekvensen til de blir eliminert om vinteren. Dette er fordi denne planten er ganske motstandsdyktig mot tørke og ikke trenger mye vann for å trives.

Et annet interessant aspekt er komposten. Vi kan betale det med mineralgjødsel hver 15. dag om våren og sommeren. Om vinteren trenger den ikke gjødsel. Det er heller ikke en plante som trenger beskjæring, selv om det er praktisk å fjerne blomsterstammen når blomstene allerede har visnet slik at den kan utvikle nye blomster med god helse.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om Yucca aloifolia.