Skip to content

10 måter du kan bruke ornamental gress i landskapet

23 de februar de 2021

Prydgress gir veldig nyttige tillegg til alle landskapsinnstillinger. Det er like bra for bruk i viltvoksende eiendommer og små «frimerker».

De mange forskjellige varianter av interessante gress gir en enkel måte å legge til farge og kontrast til et monokrom landskap.

ved hjelp av prydgress i landskapetGress er veldig dekorative, og godt plasserte prøver kan skape veldig iøynefallende interessepunkter. Bare tenk på pampasgress (Cortaderia selloana) plantet på rad, de kan definere et rom og gi personvern og vindbrudd fordeler.

Før vi fortsetter og nevner noen tips om landskapsarbeid med prydgress, lister du her noen flotte prydplasser du kan bruke:

 • Bytt panikkgress eller switchgrass (Panicum virgatum) – et tørkebestandig gress som gjør det bra både under delvis skygge og full sol.
 • Blå havregras (Helictotrichon sempervirens) – et gresspryd med blå eller grønne blader som ser bra ut i landskapsarbeid på grunn av fargen.
 • Karl Foester (Calamagrostis x acutiflora) – et av de mest populære fjærgressene sammen med det koreanske fjærgresset.
 • Hakone gress (Hakonechloa macra) – et hjortresistent gress som er hjemmehørende i Japan. Kjent for sin attraktive, elegant buende og slanke løvverk. Perfekt for landskapsmiljøer.
 • Skjegggress eller lite blåstamme (Schizachyrium scoparium) – et nordamerikansk gress som er hjemmehørende i de fleste amerikanske stater og noen deler av grensen mellom Canada og USA.
 • Prairie dropseed (Sporobolus heterolepis) – en klumpformende, varm årstid.
 • Gråtbrun sedge (Carex flagellifera) – et særegent prydgress med gyldenbrun farge som vokser opp til fem meter høyt. Andre Carex inkluderer: Carex Testacea og Carex Divulsa.
 • Båndgress eller sivkanarifugl (Phalaris arundinacea) – et høyt flerårig hauggress som distribueres mye i Asia, Europa, Nord-Afrika og Nord-Amerika.
 • Sebragress (Miscanthus sinensis) – vokser opp til 13 fot og danner klumper fra et jordsteng som er begravet under jorden.
 • Meksikansk fjærgress (Stipa tenuissima) – vokser raskt og naturlig gjennom ettersåing. Andre Stipa inkluderer: Stipa pulchra
 • Kinesisk fountaingrass, dverg fontenen gress eller sump foxtail gress (Pennisetum alopecuroide) – varm årstid, et flerårig og prydgress som er hjemmehørende i Asia og Australia.

I denne artikkelen vil vi presentere 10 interessante og enkle måter å utnytte prydgress i best mulig grad i landskapet ditt. Les videre for å lære mer.

Enkelt vedlikehold med dekorative gress

I motsetning til arbeidskrevende og ressurssultent plengress, er prydgress ganske bekymringsløst. De finner til og med suksess når de brukes i noen xeriscape-innstillinger. Med så mange forskjellige typer prydgress, finner du enkelt en eller flere som passer perfekt til dine omgivelser, hage- og hageomsorgsvaner.

Din beste innsats … oppsøk prydgress som er hjemmehørende i stedet du bor. Planter vil gjøre det bra i klimaet og jordforholdene (godt drenert jord) med et minimum av forsiktighet. Snakk med ditt lokale barnehage eller lokale innfødte plantesamfunn for å lære om det innfødte og gresset for ditt område.

# 1 – Bruk av dekorative gress i små områder

Du tror kanskje gress ikke er et godt valg hvis du har en liten gårdsplass, dekk eller balkongplass. Imidlertid gjør mange prydgress (Pennisetum setaceum) det veldig bra som container- og sengeplanter. Plant individuelle eksemplarer i store beholdere for fantastiske kontaktpunkter, eller lag en minieng i en liten hageseng. Disse plantingen kan gi personvern screening og lage en interessant samtale på et sittegruppe.

Ta også en titt på Pennisetum alopecuroides (Dwarf Fountain grass)

# 2 – Muffle Sounds & Block High Winds With Ornamental Grass

Høye, raskt voksende ornamentalgress gjør utmerkede valg for å myke sterk vind og støy i urbane omgivelser. Lag et utmerket vindfang ved å plante en bank med høyt ornamentalt gress langs omkretsen av terrassen eller dekk. Tilstedeværelsen av grønt gjør alle omgivelser mer behagelige og innbydende.

MERK: Når du velger gress, sjekk hvor aggressivt eller invasivt gresset er, for eksempel Miscanthus sinensis «Gracillimus» Jomfrugresset. En annen av interesse er Miscanthus sinensis «Adagio».

# 3 – Nyt perfekt personvern om sommeren og omgivende lys om vinteren med fjærgress

Høye, fjærete dekorative gress som Feather Reed Grass er en utmerket personvernskjerm. I løpet av våren og sommeren er veksten tykkest. Dette gresset har en tendens til å tynne i løpet av vinteren eller kjølig. Du får mer lys og varme med tynnere vekst. Feather Reed Grass er et utmerket valg for en uteplass i de fleste områder av USA. Faktisk er det hardfør fra USDA soner 3 til 9. Denne typen gress blir veldig høy, men ikke bred. Dette gjør det til et utmerket valg for mindre og mer trange rom.

# 4 – Lavt voksende ornamental gress gjør fine grenser

Pyntgress er i en rekke forskjellige størrelser og konfigurasjoner. Bredere, lavvoksende gresslignende planter som meksikansk fjærgress gir en fin grense langs gangveier og innkjørsler. Lag interessante visuelle effekter ved å kombinere denne typen lavt voksende gress i kombinasjon med høyere gress.

Når lavt voksende gress går, er meksikansk fjærgress et godt valg i varmere, tørrere omgivelser. Det er veldig hardfør og tørke tolerant i sonene 6 til 10.

FORSIKTIGHET: Forsiktig når du planter dette gresset langs vestkysten (dvs. i California og Oregon). Meksikansk fjærgress kan freses alene. Du må holde deg på toppen av den og trekke den opp når den er frivillig i uønskede områder. Hold den nøye under kontroll i vestkyststatene, da den kan bli invasiv.

For å unngå dette problemet helt, kan du plante et alternativ. University of California Master Gardening Program foreslår California Native Blue Grama Grass eller California Native Prairie Grass. Andre lavvoksende, ikke-invasive muligheter inkluderer meksikansk hjortegress, rosa Muhly-gress og havre fra Nordsjøen (Chasmanthium latifolium).

Legg lett til interesse og flere årstider med farger ved hjelp av prydgress. De fleste er enkle å dyrke og tiltrekke seg dyreliv. Noen varianter håndterer et bredt spekter av vekstforhold, har fargerike frøhoder og gir høyde i containerhager.

Se videoen nedenfor for å få favorittene til prydplanter …

# 5 – Gjør deg borte med din arbeidsintensive ressurs sugende gressplen

Hver dag innser huseiere at vedlikeholdsplaner for plengress kan tømme tid og ressurser. Heldigvis er det attraktive alternativer til å plante en plen. Et bedre valg … fylle en hage med interessante, enkle pleieplanter.

Når du planter med disse hardføre, attraktive, ressursbesparende alternativene, trenger du ikke å klippe. Med prydgress er det litt beskjæring fra tid til annen. Når du velger tørke-tolerante eksemplarer, vil vanning være minimal eller til og med ikke-eksisterende.

# 6 – Gjør terrassen eller verandaen til en stille, privat havn

Lag et stille og privat rom ved å plante høyere gress foran verandaen din eller rundt terrassen din. Bruk høye gress som et alternativ til gjerder … de trenger aldri maling eller vedlikehold. Tidlig på våren og sommeren gir tykk, frodig vekst privatliv og skygge. Når gress dør tilbake om vinteren, blir du mer lys og mer varm.

Little Bluestem er et godt valg for denne bruken. Det er hardt i hele det meste av USA (soner 2A til 9B), veldig lett å ta vare på og hjemmehørende i det meste av Nord-Amerika. Little Bluestem vokser lett fra frø, og tåler tørkeforhold.

Mer om Carex Testacea-gresset

# 7 – Få Rambling Outbuildings til å se kunstnerisk ut

Vil du pynte eldre fjøs eller uthus på eiendommen din? Planter et attraktivt prydgress som Purple Fountain Grass rundt omkretsen for å skape et stilig rustikt utseende. Purple Fountain Grass kjent som Fairy Tale Grass er hardy og veldig fargerik. Et av de varme sesonggressene som vokser bemerkelsesverdig godt i sonene 8B til 11. Andre gode valg for denne typen bruk er Rubrum og Fireworks.

# 8 – Lag interessant kontrast med dekorativt gress

Legg til interesse og myk opp et visuelt kjedelig rom (f.eks. En lang strekning med vanlig vegg) med prydgress som produserer fjærete, luftige blad. Denne typen gress er utmerket å bruke for å myke harde kanter og redusere et industrielt utseende.

# 9 – Fargerike gress lyser opp noe rom

I områder der du ikke trenger å rydde opp i kronblader med mange blomster (f.eks. Rundt dammen din), er fargerike prydplanter et utmerket valg. For eksempel produserer ikke-invasive Pink Muhly Grass nydelige, rosa fjærblader hele sensommeren og utover høsten. Det kan gjøre rommet rundt dammen lysere uten å forårsake et arbeidskrevende oppryddingsproblem.

Den vokser i små, lett å kontrollere klumper og er hardfør i sonene 7 til 9.

# 10 – Gjør bakgården din til en interessant naturlig eng

Kast regelmessig vedlikehold av plenen ved å plante lavt voksende typer Native Sedge for å skape en interessant strukturert eng. Disse typer gress er et utmerket, lite vedlikeholdsunderlag som legger til interesse for hagen din og gir et naturlig habitat for innfødt fauna.

Et utmerket valg for lavt voksende Native Sedge kalles Carex (aka: California Meadow Sedge). Dette er et innfødt gress fra vestkysten i hele USA og inn i Canada.

I andre områder enn vestkysten er Texas-innfødte kjent som Kaplan Sedge et godt valg. Det er hardføre gjennom soner seks. I det sentrale USA og langs østkysten er Pennsylvania Sedge og Baltimore Sedge veldig gode valg.

Tilleggstips for å forberede prydgresset ditt for vekstsesongen!

Akkurat som plenen trenger å gjøre seg klar for vårens vekstsesong, gjør også prydgresset vårt. I denne videoen viser Dave fra Growing Wisdom deg hvordan han forbereder samlingen av prydgress til våren! Han gir tips om å trimme grasene ned og dele dem.

Prydgress gir deg tid og ressurser

Når du tar det smarte valget mellom å legge til prydgress i landskapet ditt, vil du snart oppdage at du har mer tid til å nyte hagen din, ettersom du bruker mindre tid og arbeid på det. I tillegg vil du spare på vann, gjødsel og andre dyre endringer på torvbehov. Å samle disse interessante, bekymringsløse plantene er en vinn-vinn for enhver hage og hage.

MERK: Japansk blodgress (Imperata cylindrica) er kjent for sin prydverdi, men må holdes inne.

Lomardra er ikke et ekte gress, men ser ut som et. Lær mer om Lomandra Growing Growing Growth and Care (Mat Rushes).