Skip to content

10 tips for glade, sunne asaleaer

8 de oktober de 2022

Jeg har et svakt punkt for asalea. Jeg forbinder dem med jakt på påskeegg, Masters Tournament golf og min tante Nana. Jeg kan lukte den lette parfymen til en «George Lindley Taber» asalea i drømmene mine. Men i løpet av årene har jeg forelsket meg i asalea. Dette ustadige forholdet er delvis min feil, siden det har vært tider da jeg ikke har fulgt mine egne råd og husket noen grunnleggende fakta om dem. Asalea er enkle å ta vare på og passer for de fleste hager, men det betyr ikke at de ikke har noen grunnleggende behov som krever oppmerksomhet. Nedenfor er våre beste tips for å ta vare på azaleabuskene dine; gjør det, og de vil belønne deg med drømmenes blomster.

1. Kjøp nye asaleaer i blomst.

De fleste har en spesiell farge i tankene når de legger en asalea til hagen sin. En måte å garantere fargen du ønsker er å kjøpe blomstrende planter. Du vil være sikker på å få riktig farge, og hvis du kjøper flere kan du se om de matcher eller blander. Når du er i tvil, er hvit vanligvis en sikker innsats. Motstå fristelsen til å plante en av hver farge.

2. Grupper planter for påvirkning.

For å få mest mulig effekt, sett ut blokker eller sveiper av det samme utvalget. Ti typer spredt over forsiden av huset ditt vil være fargerike, men kaotiske. For best effekt, plant asalea av samme fargetone i sjenerøse drifter, og klem dem mellom andre busker.

3. Velg riktig størrelse for rommet ditt.

Ikke alle asaleaer er lavtvoksende busker. De sørlige indiske hybridene når 8 til 10 fot høye i noen deler av sør og bør plantes minst 4 fot fra hverandre. Noen overivrige gartnere skjønner ikke dette og finner snart fortauene og husene sine fortært. De mellomstore Kurumene vokser 3 til 5 fot høye og trenger en avstand på 30 tommer. Satsuki-hybrider – inkludert Gumpo, Macrantha og Wakaebisu – vokser vanligvis mindre enn 3 fot høye og er perfekte for planting under lave vinduer. Ideelt sett bør busker falle 6 tommer under terskelen til et vindu på sitt høyeste. Satsukis kan plasseres 2 fot fra hverandre for en fin full look. Ikke hop nye planter sammen; plass dem for fremtiden, ikke for øyeblikkelig effekt.

4. Gi dem lyset de elsker.

Som med alle planter, når du velger det beste stedet å plassere asalea, ta hensyn til solen. Asalea fungerer best når de plasseres i sprakket lys eller i områder som får morgensol og lett ettermiddagsskygge. Store senger under høye furutrær eller skogkledde border er perfekte. Direkte, varm sol vil svir blader, og planter vil bli mottakelige for edderkoppmidd og blonder. Gitt for mye skygge kan det hende at asalea ikke blomstrer i det hele tatt.

5. Azalea trenger sur jord.

Azalea elsker fuktig, sur, godt drenert jord med mye organisk materiale. De vil ikke trives i tung leire eller næringsfattig sand. Å legge til mye bladmugg, torvmose eller bark til jorda kan bidra til å skape det ideelle miljøet for en asaleabusk. Dette er spesielt viktig hvis du plasserer plantene i nærheten av hjemmets fundament, der kalk kan lekke ut av betongfundamenter og nøytralisere sur jord. Kalksteinsgrus som brukes til drenering rundt hjemmet ditt kan også føre til at jorda blir for alkalisk. Når du planter flere asaleaer, klargjør du hele bedet i stedet for bare hullet. I alkaliske jordarter (som de i Texas og Arkansas) som ikke kan endres, kan det være lurt å prøve å dyrke noen få prøver i hevede senger eller beholdere.

6. Regelmessig vanning og god drenering.

Det er avgjørende for azaleas overlevelse at de får regelmessig vann i løpet av de to første årene mens de blir etablert, men riktig drenering er også nøkkelen. Unngå å plante asalea i nærheten av nedløp eller områder som holder seg fuktige. Bedet skal være litt forhøyet slik at overflødig vann renner bort fra plantene.

7. Å plante i leire vil ta litt forberedelser.

Hvis du planter en azaleabusk i tung leirjord, plant den nesten på toppen av bakken, og bygger opp jord på sidene av rotklumpen. Grav et hull så dypt som rotklumpen og dobbelt så bredt. Legg jord beriket med organisk materiale til hullet slik at toppen av rotklumpen vil sitte 4 tommer over bakkenivå. Plasser rotklumpen i hullet, og bygg opp jorda på sidene. Å plante høyt gir busken dreneringen den trenger, men du må vanne ofte.

8. Utvis tilbakeholdenhet når du beskjærer.

Unngå trangen til å klippe plantene dine til runde kuler eller andre geometriske former. Asalea ser best ut når de får vokse til sin naturlige form. Begrens beskjæring til å fjerne lange, bortkommen greiner. Eldre planter som har blitt langbenet kan ha godt av å beskjære greiner fra hovedstammen i forskjøvede lengder. Hvis du må beskjære hardt hvert år, har du sannsynligvis feil azalea for det stedet, eller plantene dine er for nær hverandre.

9. «Eviggrønn» betyr ikke at blader lever evig.

Generelt sett bør du ikke bekymre deg hvis noen av azalea-bladene dine blir gule og faller av, spesielt om høsten. Alle eviggrønne planter slipper noen blader i løpet av året. De gjør bare plass for ny vekst. Hvis splitter nye blader ser ut til å bli gule lenge før modenhet, kan du imidlertid ha noe å bekymre deg for.

10. Azalea er aksenter, ikke midtpunkt.

Asalea skal være en del av hagen, ikke hagen. Jada, de vil være nydelige i to uker, og du kan til og med forlenge blomstringstiden over seks uker ved å plante tidlig-, midt- og sensesongvalg. Men du har fortsatt 46 uker til i året. Landskapsarkitekt Ben Page fra Nashville er en fan av å bruke innfødte løvfellende asaleaer i forbindelse med eviggrønne. «De legger til duft, en utvidet fargepalett og vinter- og sommerinteresse,» sier Page. Det viktigste er at de løsner opp utseendet og gir kontrast i landskapet. «Vær tålmodig,» råder Page. «Unge løvfellende asalea ser kanskje ikke umiddelbart like fine ut som eviggrønne, men gevinsten er verdt ventetiden.»