Skip to content

12 hagebruk for nybegynnere (og ikke så nybegynnere)

23 de juli de 2021

Hagearbeid er en kunst. Det er sant at det er et uttrykk for naturen, men hver hage, hver uteplass, til og med hver balkong dekorert med planter er unik og kan ikke repeteres, selv om de er designet i samme stil. Hver av oss kan bidra med noe eget som vil gjøre det rommet personlig.

For at landskapet kan se spektakulært ut nesten fra begynnelsen, skal vi gi deg det 12 hagestikk som vil være veldig nyttige om du er en nybegynner eller om du har vært involvert i denne fascinerende verden en stund.

Ha mye tålmodighet og vær konstant

Jeg vet. Jeg vet hvordan det er å ha et tomt parti. Det ser ut som det ber deg om å dekke det med planter og blomster, ikke sant? Men du kan ikke late som du har gjort hagen samme dag; ikke engang en perfekt innredet balkong kan være klar på 24 timer.

Vær tålmodig. Gå og gjøre arbeid litt etter litt, og du vil se hvordan du får hagen eller terrassen til drømmene dine.

Velg innfødte planter

Prunus dulcis, det vitenskapelige navnet på mandeltreet.

Innfødte planter er de som vokser vilt i ditt område. De er de mest anbefalte å vokse siden tåler lett forholdene på stedet. Men hvis du ikke liker dem, ikke bekymre deg: du kan alltid kjøpe de som bor på steder med lignende klima, som er de som dyrkes i utendørsanleggene til de nærmeste barnehagene.

Sjekk jordfuktigheten før vanning

Vannkanne av metall som vanner et appelsintre

Vanning er en komplisert, men veldig viktig oppgave. Hver gang det vannes, du må unngå å fukte blomstene og bladene, og prøv samtidig å gjøre jorden godt gjennomvåt (men ikke oversvømmet).

Likevel er risikoen for rotrot stor, altså det er alltid bedre å kontrollere fuktigheten i jorden før vanning, introdusere en tynn trepinne og se hvor mye som har holdt seg til den (hvis den kommer ut ren, kan vi vanne), eller bruke en digital fuktighetsmåler.

Sett trekkplanter

Plante av arten Alternanthera dentata

Plenen er fantastisk, vi vil ikke benekte det, men det krever mye vedlikehold. Et godt alternativ er å plante dekkplanter, som de trenger ikke så mye vann, og de vil også produsere små, men veldig vakre blomster.

Bruk naturlige produkter for å avvise og eliminere skadedyr

Hvitløk, perfekt for å holde skadedyr unna.

Planter, uansett hvor godt vi bryr oss om dem, kan påvirkes av forskjellige skadedyr: bladlus, blåklokke, thrips, edderkoppmidd … I barnehager kan vi finne syntetiske insektmidler som vil eliminere dem raskt, men vi må huske på at disse produktene er også giftige for gunstige dyr, for eksempel marihøner.

Derfor anbefaler jeg herfra å bruke naturlige produkter for å avvise skadedyr, og også å eliminere dem hvis de ikke har spredt seg mye.

Beskjær rosebuskene dine slik at de gir bedre roser

Hvit farge rose

Rosenbusker er busker som ofte dyrkes i hager, uteplasser, … kort sagt, hvor som helst. De produserer spektakulære blomster det meste av året, men trenger regelmessig beskjæring. A) Ja, du må fjerne de visne blomstene, og beskjære den litt hardere på slutten av vinteren, trimmer stilkene ca. 3-5 cm.

Plasser plantene på riktig sted

Pottet echinocactus

Planter trenger lys for å vokse; det hender imidlertid at de ikke blir plassert der de skal være. Derfor, bladene og grenene begynner å etiolere, det vil si å forlenge seg for å fange mer lys, eller tvert imot de brenner.

Generelt bør trær, palmer, blomstrende planter og kaktus dyrkes i full sol, men det er unntak. For eksempel er lønn, begonier og kentiaer noen som ikke kan utsettes for solen. På den annen side må inneplanter være i et rom der mye lys kommer inn slik at de kan vokse godt.

Hvis du har spørsmål, kan du kontakte oss 🙂.

Bytt potteplanter

Potteplante innendørs

En av de vanligste feilene er å tenke at en plante kan leve hele livet i samme gryte; Dette er imidlertid ikke slik. Planter som dyrkes i containere må transplanteres normalt hvert 1-2 år, flytter til en som er bredere som har et nytt substrat.

Merk frøbedene og pottene dine

Etiketter og penn

Etikettene er veldig nyttige å vite når du sådde frøene eller det vitenskapelige navnet på en plante. De er også veldig billige (du kan få dem for 2 øre hver), så å ha grytene dine godt klassifisert og organisert vil ikke koste deg mye 🙂.

Slik at det du skriver ikke blir slettet, kan du bruke en blyant.

Gjødsel for bedre vekst

Orm humus for planter

Like viktig som vann er kompost. Grønnsaker de trenger å «spise» for å få god vekst og utvikling, bortsett fra de kjøttetende plantene, siden de får næringsstoffene de trenger å jakte på insekter og innta dem. Tatt i betraktning dette gjennom hele vekstsesongen, det vil si fra tidlig vår til sensommeren må betales regelmessig.

Som kompost kan du bruke treaske, kaffe eller te, kompost, bananskall og mye mer, som du kan oppdage i denne andre artikkelen.

Plasser invasive rottrær borte fra bygninger

Ficus benjamina i hagen

Trær som har invasive røtter, som Ficus, Ulmus eller Fraxinus, De må plantes med en minimumsavstand på 5-10m fra rør, svømmebassenger, betonggulv osv. ellers kan du ende opp med å få alvorlige problemer.

Hva mer, det er viktig å vite hvor mye plass treet vil oppta når det er voksen og legg den i et område der den kan trives.

Plant pærene sammen

Tulipaner i hagen

For et tett teppe av nydelige pæreplanter, plant pærene nærmere hverandre enn pakken anbefaler. På denne måten, du kan plassere noen flere innenfor samme rom, og dermed sikre at ingen kan slutte å se på dem når de blomstrer.

Hvis du dyrker dem i en gryte, må du sørge for at den har hull for vanndrenering, da disse plantene ikke liker å ha «våte føtter».

Kjenner du til noen hagearbeidstriks som vi ikke inkluderte?