Skip to content

14 typer frukthager: [Kjennetegn og drift]

26 de mai de 2021

Hvilke typer hager er det?

Hva med byhagen? Den organiske hagen?

Deretter vil vi liste opp forskjellige typer hager, forskjellige former for urbane landbruk med forskjellige mål, men med mange fordeler.

14 typer frukthager som vi kan finne

Private hager som søker økonomisk fordel

Hvordan dyrke grønnkål i hagen dinEierne av disse hagene dyrker og selger høstede økologiske produkter til kunder (enkeltpersoner, restauranter eller forbrukergrupper).

Utleiehager eller fritidshager faller også inn i denne kategorien: små tomter leies ut til urbane gartnere på privat grunn.

Private brukere betaler en månedlig eller årlig avgift for hagen , som vanligvis inkluderer tjenester som vanning, verktøy som er nødvendige for dyrking og profesjonell rådgivning.

Forskjellen mellom de to typene er at førstnevnte vanligvis er for profitt, og sistnevnte gjør det generelt for eget forbruk og for fornøyelse.

Offentlige hager

Typer frukthagerDe er i utgangspunktet offentlige hager på tildelt (eller leid) land på offentlig grunn forvaltet av staten eller kommunen.

De brukes ofte i organisk jordbruk og i undervisning i bærekraftig teknologi.

Vedkommende myndighet er ansvarlig for forvaltning og vedlikehold av anleggene og bestemmer tildeling, planlegging og bruksspesifikasjoner for tomtene.

I mange tilfeller brukes disse offentlige hagene av spesifikke sosiale grupper, for eksempel eldre, arbeidsledige, barn eller mennesker i en tilstand av sosial ekskludering.

Hovedmålene for kommunale hager og andre offentlige hager er: restaurering og beskyttelse av byrom og lokale varianter, praksis og formidling av organisk jordbruk, bruk av utdanning og opplæring, og etablering av sosiale rom., Spesielt sosialisering av de mest sårbare gruppene.

Opplæringshager

typer frukthager hva er det?Det finnes flere typer hager hvis formål er miljøutdanning, landbruksopplæring eller støtte for grunnleggende utdanning.

Noen eksempler er skolehager, hager etablert i offentlige fasiliteter (universiteter, utdanningssentre osv.), Eller kollektive læringshager der de involverte menneskene samarbeider om å vedlikeholde hagen.

Samtidig arrangerer disse typer hager gratis aktiviteter eller kurs designet for læring og praksis.

I disse frukthagene har organisasjonen ansvaret for å undervise deltakerne i dyrkingsteknikker og sensibilisere dem i miljøspørsmål.

De blir mer og mer fasjonable på skoler, der rom er utpekt for de minste (og ikke så små) til å begynne med hagebruk.

Healing eller terapeutiske hager

typer organiske hagerArbeid i frukthager og hagearbeid er et annet alternativ for fritid og rehabilitering for alle typer pasienter og sårbare grupper.

Derfor øker disse menneskene sjansene for distraksjon og fremmer samtidig deres fysiske og mentale helse.

Terapeuter av alle typer sentre bruker i økende grad hager og frukthager som terapi, og det er derfor de blir stadig vanligere på sykehjem, sosiale kommunikasjonssentre, hager på sykehus og andre helsesentre, fengsler, skoler for funksjonshemmede osv.

Denne typen frukthager har vist påvist terapeutiske formål fordi de klarer å holde aktive mennesker, distrahere dem og gi dem et mål å oppnå (dyrking av blomster , prydplanter , husplanter osv …).

Dekorative hager

Typer av prydhager

Hagene er fremdeles grønne og vakre rom, og det er grunnen til at flere og flere restauranter, hoteller, hus og forskjellige offentlige og private områder bruker dem til to formål: matproduksjon og landskapsarbeid.

I tillegg til å få frukt og grønnsaker av topp kvalitet, klarer disse etablissementene å forskjønne stedet og få kundene til å glede seg over å være der mer.

Vertikale hager

vertikale hagebilder

Den vertikale hagen eller frukthagen er en av de mest fasjonable dekorative hagene.

Bruk containere på veggene, vanligvis for å bygge en hage på et spesielt underlag .

Generelt er disse typer vertikale hager vanligvis laget av klatreplanter . Det har mange fordeler, som å gi større isolasjon og også dekorere stedet betraktelig.

Sammen med aromatiske planter er sukkulenter hardføre og estetisk attraktive, noe som gjør dem til et av de vanligste alternativene når du lager en vertikal hage.

Hydroponics hager

hydroponic salatdyrkingHydroponiske avlinger er også på moten. Dette skyldes sin relative enkelhet, praktiske og effektivitet.

Den Vann eller Hydroponic jordbruk er en metode for voksende planter ved hjelp av minerals oppløsninger i stedet for landbruksjord.

Røttene absorberer en balansert løsning av næringsstoffer som er løselig i vann og har de nødvendige kjemiske elementene for plantevekst, de kjemiske elementene kan bare vokse i vandige løsninger eller i inerte medier (som vasket sand, grus eller perlit).

Økologiske hager

Denne typen frukthager er preget av å være økologisk.

Hva betyr dette? Bruk av kjemikalier, plantevernmidler og andre produkter som kan endre og / eller skade plantene, samt avlingene som oppnås, unngås for enhver pris.

Økologisk jordbruk bygger på dette, så vel som permakultur .

Frukthager med automatisk vanning

Hvorfor er denne typen vanning så effektiv?Ettersom utvidelsene av land hvor en hage er laget er større, fører det til mer automatiserte teknikker når det gjelder vanningsanlegg.

Vi, som dyrker i et lite område, er automatisering gjennom drypp vanning viktig (i tillegg til å spare vann).

Men det er også frukthager som vannes automatisk ved dryssing, kapillaritet , teppe, etc …

Frukthager etter form

Hagearbeid er teknikken for å plante avlinger i et passende system. Det er forskjellige plantemetoder og derfor forskjellige ordninger.

Noen av disse typer disposisjoner er:

  • Firkantet metode.
  • Rektangulær metode.
  • Quincunx-metoden.
  • Trekantet metode.
  • Sekskantet metode.
  • Kontur- eller terrassemetode.

Disse systemene kan variere til en viss grad for de forskjellige variantene.

Jordhager

typer frukthagerDisse typer frukthager er de vanligste og mest kjente.

I denne type frukthage er underlaget alltid jord, eller jord dannet av akkumulering av eroderte bergarter med forskjellige partikkelstørrelser og organisk materiale.

Derfor avhenger landet for disse hagene av de geologiske forholdene i området.

Hvis bergarten er sur (granitt, kvarts, basalt osv.), Vil jorden være svakt sur, og hvis den er alkalisk (kalkstein, dolomitt, marmel, etc.) vil den være alkalisk.

Hvis du er veldig nær sjøen, eller hvis det tidligere var saltvann, dammer eller sump, er jorden sannsynligvis salt-alkalisk.

Bønder prøver ofte å forbedre jordegenskapene ved å tilsette næringsstoffer, organisk materiale og andre endringer (som kalk, treaske osv.).

For å vite mer: Hvordan måle pH i jorda.

Frukthager med containere

Frukthager i containere

Containerhager er hager der planter dyrkes, og rotsystemet kan ikke fortsette å vokse gjennom jorden.

Beholdere kan være små blomsterpotter, blomsterpotter, planteplattformer, dekk, gjenvinningskasser osv.

Uansett hvilken type underlag (til og med hagejord) som brukes, en gang plassert i beholderen, snakker vi allerede om denne typen hage.

Hvis du vil lykkes i denne hagetypen, er den vanlige tilnærmingen å bruke et komposittmateriale som inneholder porøse materialer som kan holde på mye vann, men samtidig holde jorden luftig og svampete.

I tillegg må den være næringsrik, så den inneholder vanligvis kompost , ormstøp eller annen organisk eller mineralgjødsel .

Frukthager på terrasser

Frukthager på terrasser

I denne typen frukthager er vekstområdet et sett med vekstlinjer som hindrer oss i å tråkke på oss selv. De fordeles vanligvis på forskjellige høydenivåer.

Det er tilgjengelig fra siden for å fullføre jobben. Bredden på disse sengene er viktig for å jobbe komfortabelt: fra minimum 60 cm til maksimalt 3 eller 4 meter.

Avgrensningsmetoder kan brukes for å unngå å tråkke på, som kan være fysiske gjenstander, vokst på bakken eller løftet. Hvis du vil drive mekanisk jordbruk, kan du utvide det.

En metode vil bli brukt for å definere dem for å unngå tråkk, fordi tråkk kan være fysisk (tau, tre).

Hvis vi også velger null jordbearbeiding, kan vi velge Gaspar Caballero de Segovias takdesign, som integrerer støtteplanter i vekstområdet.

Høye senger – Definer disse ved å øke voksearealet i forhold til gangen. Sidene kan dekkes med noe materiale for å opprettholde jorda eller ikke dekkes (større vannforbruk, mer drenering).

Frukt frukthager

Er drypp vanning bedre enn sprinklere?Disse typer hager har ofte store områder og brukes ofte til økonomisk gevinst.

Svært vanlig i landbruket , frukthager inkluderer et stort antall av en viss frukttre, eller flere. I Spania er for eksempel appelsin- eller sitronhage vanlig .

I Chile er det flere og flere avokadoplanter . California er dominert av vingårder , eplehager og pærefrukthager .