Skip to content

15 enkle urter å begynne å dyrke i hagen din

21 de desember de 2022

Når det varme været setter inn, er det allerede for sent for de fleste deler av sør å starte planter fra frø. Du kan imidlertid fortsatt lage en urtehage med etablerte planter fra barnehagen. Enten du pynter en salat eller blandes inn i en hjemmelaget pesto, er urter et deilig tilbehør til frukt, grønnsaker og grillet kjøtt. Siden mange av favoritturtene våre er enkle å dyrke, er dette et ideelt prosjekt for nybegynnere gartnere. Her er våre beste valg for å starte en enkel urtehage.

Koriander

Også kjent som meksikansk persille, vokser koriander raskt i det kjølige været våren og høsten. Når været blir varmt, sender planten opp en lang, mager blomsterstilk, som produserer korianderfrø – Plant koriander i et bed viet til urter der den kan frø eller i hjørnet av grønnsakshagen. Unngå full sol eller overdreven varme, ellers blir bladene bitre. Denne urten beholder ikke smaken når den tørkes og visner raskt når den er kuttet, så hold flere gryter for hånden for hjemmelagde salsaer og fersk salatpynt.

Sage

Sage

Vanlig salvie vokser som en lav busk, ofte bredere enn den er høy. Ideell for potter eller hagen, salvie blandes godt med rosmarin, basilikum og andre middelhavsurter. Salvie liker ikke våt mark, så plant den på et solrikt sted med fruktbar, godt drenert jord. Som med alle urter, høst bladene regelmessig for å oppmuntre til mer vekst.

Mynte

Mynte

Alle typer mynte, inkludert søt mynte, peppermynte, grønnmynte og sjokolademynte, er raskt voksende planter som sprer seg. Enten gi dem et betydelig sted å spre seg uten å overkjøre andre planter eller plante mynte i potter. Hold denne urten i full sol eller delvis skygge og klyp ut eventuelle blomsterknopper for å oppmuntre til mer bladvekst.

Basilikum

Basilikum

Du kan velge mellom (og blande dem i blomsterbed) en mengde basilikumvarianter – søt basilikum, lilla basilikum, thaibasilikum og mer. Denne urten vokser raskt i 80- til 90-graders vær, og to eller tre planter vil gi rikelig med friske blader for en familie på fire—Hvis du planlegger å lage pesto med den, plant minst et dusin eller flere planter.

Rosmarin

Rosmarin

En busk plante, rosmarin er trestilket med nållignende blader som vanligvis kan nå tre fot i høyden, noen ganger strekker seg til fem fot i varmere klima med mindre de klippes. Rosmarin er ideell for hjemmehager fordi den også trives i store beholdere eller små potter i vinduskarmen. En aromatisk urt, rosmarinplanter vokser godt med basilikum, oregano og salvie.

Persille

Persille

Enten i potter eller bakken, trenger persille rik, lett fuktig jord i full sol eller halvskygge. Denne urten er en utmerket følgeplante for ettårige, stauder og andre krydder i senger, beholdere og vinduskasser. Larven til den svarte svalehalesommerfuglen elsker persille, så vurder å plante nok persille til både deg og de kommende sommerfuglene. Det er svært sannsynlig at de dukker opp på sensommeren og høsten, og mens de spiser mye av planten, vil de ikke drepe den.

Gressløk

Gressløk

Gartnere bruker løk og hvitløk som flerårig kant eller kantplanter – disse urtene er også flotte når de brukes på kjøkkenet. Begge disse plantene har blader med smakfulle, uklare, fargerike blomsterkuler. Gressløk vokser også godt i beholdere (selv lommene på en jordbærkrukke), enten alene eller i kombinasjon med andre langlivede urter som rosmarin.

Oregano

Oregano

Oregano vokser best i tørt, varmt klima, trenger mindre vann enn de fleste planter, og vokser raskere når trimmet, som basilikum og salvie. Oregano elsker også å vokse i potter, søle over kanten, lage et utmerket sesongbasert bunndekke eller kante langs en sti. Oregano er en universell følgeplante som gir næring til de andre plantene den vokser i samme jord.

Timian

Timianblader på planten

En av de beste urtene å begynne å dyrke er timian fordi den er praktisk talt uforgjengelig. Den er tørketolerant og vil ikke vakle hvis den av og til blir truffet av en fotball. Det kan utvikle seg mellom sprekkene i hageveier eller utleggere, men ikke i skyggen. Timian trenger sollys for å overleve.

Sitrongress

Sitrongress i hagen

Begynn å dyrke sitrongress fra frø eller forplant det fra en urt som er kjøpt i butikken. Det er en utmerket urt som ofte brukes i thailandske og indiske oppskrifter og til ris, suppe og tekrydder. Det er også kjent for sine medisinske bruksområder. Sitrongress er en urt som hjelper fordøyelsen, lindrer stress og er en ingrediens i hudpleieprodukter. Denne urten krever ikke jord for å vokse. Du klipper ganske enkelt stilken når du vil bruke den, og nye skudd vil reise seg fra røttene for å erstatte den.

Bay Laurel

Bukt

For å hjelpe laurbær vokse, bruk kompost, som kaffegrut, for å berike jorden med en organisk gjødsel. Laurbær, også kjent som laurbærblad, vokser som en busk og utstråler en naturlig søt, jordaktig duft. Flytt denne urten innendørs om vinteren og returner den utenfor for sommeren – husk å beskjære busken din fordi den vil fortsette å vokse. Laurbær bør være rundt fem til seks fot høye og stå i direkte sollys.

Fennikel

Fennikel

Populær i salater, fennikel er en urt som viser gule blomster og er spiselig – fennikel liker godt drenert jord og full sol til delvis skygge. En del av gulrotfamilien, fennikel er en hardfør, flerårig urt. Spis fennikel rå i salater eller stek den til suppe og saus. Den ligner dill når den vokser og er utmerket for hevet hagebed eller containerhager. Du bør plante fennikel om våren i et område med minst seks timers sol.

Lavendel

Kysk tre

Ikke den mest tradisjonelle urten, men lavendelknopper er spiselige og kan gi smak til fruktsalater eller desserter. Å dyrke lavendel er vakrest for synet og luktene. Velg en variant som vil trives i ditt værklima. Lavendel sprer seg, så la det være to meter med plass for å tillate maksimal vekst.

Sitronbalsam

Sitronbalsam

Sitronmelisse vokser best i gjennomsnittlig godt drenert jord og fullt til delvis sollys. Vekstsesongen er vanligvis vår til høst, noe som krever hyppig beskjæring for å oppmuntre til nytt løvverk. Sitronmelisse er også en del av myntefamilien, så du bryr deg om den på samme måte, og den utstråler en mild sitronaktig duft. Denne flerårige planten viser små hvite blomster fylt med nektar om sommeren.

Dill

Dill

Dill er en ettårig plante som tiltrekker seg pollinatorer som bier og sommerfugler. Plant dill på et sted der du planlegger å holde den fordi den ikke liker å få røttene forstyrret når den først er på plass. Om sommeren dekker gule blomster toppen av dillurter, som er slanke og kan bli opptil fire fot høye og spre seg opp til to fot brede. Dill krever mye sollys og kan trenge beskyttelse mot sterk vind, men det er en kaldhard urt som bør trives når den først er plantet.