Skip to content

15 Virkelig dumme hagearbeidsfeil

24 de mai de 2023

Legg merke til hvordan du kan redde plantene dine fra de vanlige feilene vi alle gjør.

Lær av disse feilene

Hver gartner som noen gang har plantet, beskåret eller vannet en plante, har på et tidspunkt i livet gjort det på feil måte – til og med meg, den grettene gartneren. Å gjøre feil er bare en del av det å være menneske. Trikset er å lære av hver feil, så i motsetning til vår regjering, fortsetter du ikke å gjøre den samme dumme tingen om og om igjen. Følgende liste over 15 hagetuller, gaffer og bonehead-tabber er på ingen måte uttømmende. Det er mange andre måter å vise verden at du ikke vet hva du gjør. Men dette er noen av de mer grunnleggende og vanlige feilene. Så hvis du ikke vil at naboene dine skal tenke på deg som grunnleggende og vanlig, ikke gjør disse feilene.

Overvann planten din

Tips til hjemmehagearbeid: Overvanning

Resultat

: Planten blir gul, slipper blader, råtner eller bare kvekker. Å gi en plante for mye vann dreper den raskere enn å gi den for lite. Selv om de fleste planter foretrekker fuktig jord, liker de ikke fuktig, dårlig drenert jord. Vannmettet jord hindrer røttene i å fungere ordentlig. På grunn av dette kan overvannede planter visne på en solrik dag av for mye vann, ikke for lite. For å redusere sjansene dine for overvanning, hold styr på hva du vanner, slik at du ikke vanner den samme planten 3 ganger om dagen. Skill planter som trenger mye vann fra de som trenger bare litt. Før du vanner, stikk fingeren omtrent en tomme dypt ned i jorden nær bunnen av basen for å se om jorden er fuktig eller tørr.

Planter for dypt

Hagetips til hjemmet: Planter for dypt

Resultat: Plantens røtter kveles og planten dør sakte. Røtter trenger luft for å puste. De kan ikke få det når de er begravet 6 fot under. Så når du planter et tre eller en busk, sørg for at toppen av rotklumpen er litt høyere enn jorden rundt. For å forhindre at luft tørker ut rotklumpen, dekk toppen med en tomme eller så med mulch.Foto: Plant trær og busker slik at rotklumpen er litt høyere enn jord. Dekk til med mulch for å unngå å tørke.

Overgjødsling

Hagetips til hjemmet: Overgjødsling

Resultat:

Planten din vokser for fort, nekter å blomstre eller frukt, blir mottakelig for sykdom og kan få gjødselforbrenning. Overskudd av næringsstoffer forurenser grunnvann og bekker. Gjødsel er ikke «plantemat». Gjødsel inneholder kjemikalier som gjør at blader kan lage mat fra solskinn. Planter som vokser i fruktbar jord som inneholder mye organisk materiale, trenger ikke hyppig gjødsling. Planter som er i dvale eller lider av tørke trenger ingen gjødsel i det hele tatt. Kjøp gjødsel formulert for dine typer planter og bruk til prisene som er spesifisert på etiketten. Velg organisk, saktefrigjørende gjødsel som virker sakte over måneder av gangen og faktisk forbedrer jorda ved å tilsette organisk materiale.

Leser ikke etiketten

Hagetips til hjemmet: Leser ikke etiketten

Resultat:

Forestående katastrofe. Ja, å lese etiketter er kjedelige greier, men det er også viktig, for at du ikke skal utrydde plantene, kjæledyrene og deg selv. Ugressdrepere vil ikke drepe insekter og insektdrepere vil ikke drepe bladflekker, men begge produktene kan drepe deg hvis du ikke bruker dem riktig. Så les instruksjonene nøye. De vil fortelle deg hvor mye produkt du skal bruke, hvordan og når du skal påføre, hvilke planter du skal bruke det på, og hvilke skadedyr det kontrollerer. Og ikke tenk noen gang at hvis en spiseskje fungerer bra, fungerer to spiseskjeer enda bedre. Resultatet er vanligvis det motsatte.

Spredning av ugress og fôr med en roterende spreder

Hagetips til hjemmet: Spre ugress og fôr med en roterende spreder

Resultat:

Kan ende opp med å mate ugresset. Granulær ugress- og fôrgjødsel dreper ugresset og gjødsler gresset samtidig. Problemet er at de fleste bruker det med en rotasjonsspreder, den typen som slenger granulatet over plenen. Denne metoden er svært unøyaktig og kan dekke fortau og innkjørsler, der den ikke gjør noe godt, eller løvet til gode planter du ikke vil drepe. Folk søker også til feil tid. For at luke og fôr skal fungere, må ugresset være aktivt voksende i mildt eller varmt vær, og plenen må være våt. Hvis granulene faller av på mindre enn 24 timer eller regnet vasker dem av, er alt de gjør å få ugresset til å vokse raskere. Påfør i stedet gjødsel og ugressmiddel hver for seg, og bruk ugressmiddel fra en ferdigblandet sprayflaske som festes til enden av en slange.

Beskjæring av blomstrende trær og busker på feil tidspunkt

Hagetips til hjemmet: Beskjæring av blomstrende trær og busker på feil tidspunkt

Resultat:

Ingen blomster. Noen planter lager blomsterknopper ved ny vekst. Andre lager knopper på vekst fra året før. Beskjæring til feil tid fjerner blomsterknopper – derfor ingen oppblomstringer. Så her er en enkel regel – beskjær trær og busker som blomstrer fra vinter til mai (azalea, kamelia, forsythia, kvede, eikebladhortensia, spirea, rødknopp, blomstrende kirsebær) på senvåren eller forsommeren. Dette gir dem tid til å lage nye blomsterknopper til neste år. Beskjær de som blomstrer etter mai (crepe myrtle, kyskt tre, rose-of-Sharon, sommerfuglbusk, peegee hortensia, gardenia, granateple) på senvinteren eller tidlig på våren. Hvis du har spørsmål om riktig tidspunkt å beskjære, husk dette tipset – den beste tiden å beskjære et blomstrende tre eller en busk er umiddelbart etter at blomstene har falmet.

Skalpere plenen

Hagetips til hjemmet: Skalper plenen

Resultat:

En ugressaktig plen som trenger mye vann og gjødsel. Å klippe gress ned til jordlinjen betyr ikke at du vil være i stand til å klippe sjeldnere. Det legger grunnlaget for en tynn, ugressaktig plen som sutrer som en baby etter mat og vann. Redusering av høyden på gresset med mer enn 1/3 i en enkelt klipping belaster og svekker det. Dette gir den perfekte muligheten for å invadere plenugress, for eksempel løvetann, krabbegress, chickweed, Virginia buttonweed og spurge, som ikke har noe imot å bli skalpert. Det betyr også at du må vanne og gjødsle som en gal i mellom skalpingene. Løs dette problemet ved å klippe plenen i den høyeste anbefalte høyden for din type gress. Klipp Zoysia på 1-2 tommer; St. Augustine på 2-4 tommer; Tusenbein på 1-2 tommer; Bermuda på 1/2-1-1/2 tommer; Kentucky bluegrass på 2-3 tommer; og høy svingel på 2-3 tommer. Du vil klippe sjeldnere og få en penere plen.

Blande sammen for mange farger

Hagetips til hjemmet: Bland for mange farger sammen

Resultat:

Hagen din ser travel ut og mister innflytelse. Du ville ikke gå på jobb iført gule øredobber, rød leppestift, en blå kjole og grønne sko (i det minste håper Grumpy at du ikke ville det). Så hvorfor plante blomsterkanten din på den måten? Motstå fristelsen til å plante en blomst i hver farge. Maksimer effekten i stedet ved å plante sveiper med enkeltfarger.

Plante skyggetrær mellom fortauet og fortauskanten

Hagetips til hjemmet: Plante skyggetrær mellom fortauet og fortauskanten

Resultat:

Trerøtter løfter og bryter fortauet. Voksende røtter har utrolig kraft og kan lett knekke betong. Dette vil garantert skje hvis avstanden mellom fortauet og fortauskanten er mindre enn 6 fot og du planter skyggetrær som vokser seg store og har røtter nær overflaten. Eksempler – sørlig magnolia, eik, lønn, skallet sypress, platan, søt tyggegummi og tulipanpoppel. Plant mindre prydtrær i stedet – crepe myrtle, redbud, dogwood, blomstrende kirsebær, crabapple, og orkidétre.

Identifiserer ikke insekten, soppen eller ugresset før du sprayer

Hagetips til hjemmet: Ikke identifiser insekten, soppen eller ugresset før du sprøyter

Resultat:

Du gjør problemet verre. Gå inn på et hjemmesenter i dag, og du vil finne lange hyller stappfulle med dusinvis av kjemiske problemløsere. Ikke én av dem kontrollerer alt. Ved å spraye for et skadedyr uten å vite hva det er, kan du drepe dens naturlige fiender uten å drepe skadedyret. Eller du kan bruke feil produkt og drepe planten. Så hvis du ikke kan identifisere et skadedyr i hagen din, ta en prøve til en barnehage eller din samarbeidende utvidelsestjeneste og få dem til å identifisere den for deg.

Planting i potter uten dreneringshull

Hagetips til hjemmet: Planting i potter uten dreneringshull

Resultat:

Planten drukner. De fleste planter trenger jord som inneholder mye oksygen. Det er ikke oksygen i jord som er mettet med vann. Og det er det du får når du vanner en plante i en potte som ikke har dreneringshull. Det er som å plante i et badekar. Så med mindre du dyrker vannplanter, sjekk alltid for å se at potter har tilstrekkelig drenering.

Plante trær og busker i små hull

Hagetips til hjemmet: Plante trær og busker i små hull

Resultat: De vokser sakte eller dør. De fleste tre- og buskrottene vokser innenfor den øverste foten av jorda. Og de vokser raskere i jord som er løs og godt gjennomluftet enn jord som er hard og komprimert. Så når du planter, gjør det hele minst 3 ganger bredere enn rotklumpen. Men ikke gjør det dypere (se dumme ting #2).Foto: Riktig hullstørrelse for planter.

Kjøpe planter med insekter på

Hagetips til hjemmet: Kjøp planter med insekter på

Resultat:

Du tar med deg insekter hjem som sprer seg til de andre plantene dine. Vet du hvordan folk flest får insekter på potteplanter, blomster og busker? Når de kjøper plantene, kjøper de også insektene. Hagesentre og drivhus er perfekte steder for insekter å formere seg, fordi plantene er så tett sammen. Dessuten sprayes de så ofte at skadedyr blir motstandsdyktige. Så inspiser alle planter grundig før du setter den i bilen. Vær spesielt oppmerksom på blomster, blomsterknopper, nytt løvverk og undersiden av bladene. Rist planten for å se om noen insekt flyr av. Hvis du finner insekter, la planten ligge der.

Kjøpe det største skyggetreet du kan finne

Hagetips til hjemmet: Kjøp det største skyggetreet du kan finne

Resultat: Du betaler mer, men du får ikke mer. Når et stort tre er gravd fra en grossist barnehage, etterlater det de fleste røttene sine i den barnehagen. Så når du endelig planter den hjemme, bruker den de første 3 årene eller så på å erstatte disse røttene, i stedet for å vokse nye grener og blader. Et mindre tre som dyrkes i en potte mister imidlertid få røtter og begynner å vokse med en gang. Om 2-3 år er det samme størrelse som treet som bare sitter der. Og det kostet mye mindre.Foto: Mindre trær begynner å vokse med en gang.

Mulching med lavastein

Hagetips til hjemmet: Mulching med lavastein

Resultat:

Hagen din ser ut som bakkene til Mount Kilauea. Lavastein? Tuller du med meg? Hvilken del av Hawaii tror du at du bor i? Hør, dette er Sørlandet. Vi har tornadoer, vi har orkaner, men vi har ikke vulkaner. Å dekke hagesengene dine med rød vulkansk stein ser stygt og rart ut. Dessuten, i stedet for å kjøle ned bakken om sommeren, slik naturlig mulch gjør, varmer den den opp! Hvis du ønsker å overbevise naboene om din totale mangel på smak, er dette perfectamundo.