Skip to content

16 plenfrie landskapsideer som vil overbevise deg om å droppe klipperen

16 de desember de 2022

Å ha en plen er ikke alltid en luksus. Enten det er arbeid for å holde ugress unna eller uendelig klipping, er plenvedlikehold hardt arbeid. Og ikke få oss i gang på den riktige måten å vanne en plen på. Landskapsarkitekt Walt Ray, eier av Outdoor Studio i Atlanta, Georgia, bruker dvergmondogress for å skape et plenutseende, men med minimalt vedlikehold og ingen klipping. Fullfør plenvedlikeholdet på fem minutter med en løvblåser for en rask endring av årlig farge. Vil du forkorte oppgavelisten utendørs? Følg Walts råd og prøv en av ideene for plenfri landskapsforming.

Plenfri bolig

Her er en hage vi alle håper på: Det er ganske året rundt og krever nesten ikke arbeid. Ikke ditt tradisjonelle landskap (det er ingen plen), dette blikkfanget ved fortauskanten har folk som går forbi, tråkker på bremsen og barnevogner reduserer tempoet. Huseier Andy McKinnon kunne ikke vært mer fornøyd. «Jeg liker cocktailer på verandaen med naboer, og folk stopper alltid for å spørre om mondogresset.» Av og til drar Andy en luke eller to, og det er omtrent det. Hagen behandles med et ugressmiddel før oppvekst hver februar og mai for å holde ugresset i sjakk.

Utvid boarealer

uteoppholdsrom med seksjons- og verandahuske

En måte å redusere hagearbeidet på er å kutte ned på størrelsen på hagen din – uten å miste all den dyrebare plassen. Utvid i stedet boarealet ditt til et utendørs spiseområde med bord, sofaer, endebord og et utendørs teppe. Hold litt grønt ved å bruke beholderplanter for enkle, men effektive farger.

Prøv Mondo Grass

mondo gress bunndekke

Pakk i mondo gress for å unngå ugress. Walt innrømmer å overplante gårdsplasser med lite vedlikehold, slik at de fyller seg raskere og gir lite plass til ugress. For eksempel ble dverg-mondo-gresset i Andys hage plantet seks tommer fra hverandre (i motsetning til ni til 12 tommer). Heller japanske kristtorner er 2½ fot fra hverandre (i stedet for 3½ fot). Konsekvent avstand er kritisk – og sørg for å mulke.

Lag utendørsunderholdning

Sara og Billy Jack Brawners hjem i Waco, TX på jul med barna rundt bålplassen

Gjør plenen din mindre stressende ved å fylle den med aktiviteter og funksjoner du og familien din kan nyte. Bassenger er en morsom erstatning for plenpleie hvis du har rommet. Utleggere er også en fin måte å ta opp plenplass på, og er et perfekt sted for bålplasser og utendørs sammenkomster.

Mikrostørrelse hagen din

Heller Japanese Hollies

Mikrostørrelse hagen din for å spare tid – Fokuser innsatsen nær inngangsdøren hvis området er stort, og klipp deretter resten. Definer plassen din med et gjerde, en vegg eller en lav hekk av busker som aldri trenger beskjæring, slik Walt gjorde med Heller japanske kristtorner nær gaten. Andre gode valg: dverg yaupon kristtorn eller rosmarin.

Dyrk villblomster

monark sommerfugler lever av blomstrende aster i et felt med markblomster

Omfavn den naturlige veksten av markblomster ved å spre frø i hele hagen din. Denne enkle, vedlikeholdsfrie løsningen for plenpleie er også bra for miljøet ettersom du kan plante blomster som tiltrekker bier og sommerfugler. I tillegg vil utvalget av blomsterfarger blende når de blomstrer gjennom sesongene.

Minimer planter

Southern Gardening: Gardenias i Charleston

Velg ikke mer enn et dusin forskjellige planter. De skal være eviggrønne, trenger ingen beskjæring og passe til forholdene på stedet slik at de ikke trenger mye stell. Lagre ett sted for årlig farge. Duftende planter som gardenia er en velkomstbonus.

Plante trær

Type trenavn her

Strategisk plassering av trær i hagen din er en måte å unngå å klippe gresset på. Du kan trenge noen år med vekst før unge trær fylles ut og modnes i plassen, men når de er etablert, kan du ha din private ferie i hagen din. Velg trær som vil trives i ditt område, og pass på at du ikke plante dem for nær hjemmet ditt eller andre strukturer, slik at røttene ikke forårsaker skade i fremtiden.

Dekorative hagesteiner

Dekorative hagesteiner

Rock din verden – Bryt et hav av grønt mens du legger til tekstur, farge og kontrast. Rent dekorativt kan denne steinen også være funksjonell, og flytte vannet bort fra hjemmet ditt. Her tvinger den øyet over hagen.

Bruk utleggere

Side terrasse

Utleggere kan være en unik måte å bryte opp gressflekker. Lag et design med steiner, betong eller steiner plassert for å spore gjennom hagen din. Bygg en vei til en hage eller bare en frittstående designfunksjon.

Legg til farge

Mona Lavendel Plectranthus blomsterpotter

Fargelegg et hjørne av hagen din. Glem den velprøvde buksbom. Legg til en uventet nyp av farger med en gryte med «Mona Lavender» plectranthus. Det vil lyse opp de kortere høstdagene og legge til wow til hagen din.

Bruk blomsterdekke

Moserosa aka krypende floks (Phlox subulata)

Bruk en krypende plante eller floral bunndekke hvis du ønsker raske resultater. Planter som «Creeping Phlox» produserer blomsterblomster som vil fylle hagen din med et hav av farger. Hvis du bruker denne planten rundt en kant eller vei, må du trimme den regelmessig slik at den kan være best for store uforstyrrede områder for en løsning med lite vedlikehold.

Prøv et gressalternativ

En enkel hage med gress med steinsti.  Hengende planter er på gjerdeveggene.

Hvis du er imot å klippe plenen, velg et alternativ. Treflis skaper et naturlig utseende som kan dekke svidd gress, slik at de kan helbrede og forbedre jordens næringsstoffer. Kunstgress er også et alternativ hvis du foretrekker utseendet til en perfekt trimmet plen.

Få en grønn tommel

Jacksonville, FL River Home Kitchen Garden med opphøyde hagesenger

Kanskje er det ikke tilfredsstillende å klippe plenen, men hagearbeid er noe som gir mange mennesker glede og produserer deilige hjemmedyrkede grønnsaker, frukt og urter. Skjær ut et område for å prøve ut den grønne tommelen og se hva hagen din kan produsere annet enn gress. Hevede hagesenger er flotte for nybegynnere gartnere fordi noen har selvvanningsfunksjoner og hjelper til med drenering.

Grushage

Containerhage

Å plante en grushage er en enkel måte å unngå plenvedlikehold. Etter å ha valgt nettsted, lagt grus og dyrket blomstene og plantene dine, er det ikke mye omsorg som kreves i denne typen hage. De beste plantene for grushager har lavt vanningsbehov, inkludert coneflowers, babyens pust og allium.

Plantevalg

Høstbregne

Walt fikk et nytt utseende ved å bruke utbredte planter. Det beste av alt er at de krever lite vedlikehold. Velg en bekymringsløs plante som vokser godt i din region, og du vil ha mindre stress ved vedlikehold av plenen. Noen populære planter inkluderer:

  • «Tropicanna» kanna
  • Aspargesbregne
  • Aster
  • Dverg gardenia
  • Heller japansk kristtorn
  • Dverg Mondo-gress
  • Høstbregne