Skip to content

12 trær som vil ødelegge hagen din

6 de november de 2022

Vi elsker trær. De kan gi skygge; høst-, vår- eller helårsfarge; og massevis av visuell interesse uansett hvor de er plantet. De er habitater for våre fugle-naboer. De er rett og slett pene. En hage uten trær er virkelig et forlatt rom – men det er mer enn noen få treslag som er mer problemer enn de er verdt. Faktisk er det noen trær du bare ikke bør plante. Noen gang. Dette er trærne som vil invadere. De har røtter som vil rive opp plenen din. De er kortvarige og krever mye vedlikehold, og de er forferdelige valg for hagen din. Fordi det er så mange lettstelte trær der ute, hvorfor velge en som potensielt vil ødelegge hagen din? Hold øye med disse trærne, og unngå dem for enhver pris.

Bradford Pear

(Pyrus calleryana «Bradford»)

Hvorfor ikke? Som du sikkert allerede vet, hater The Grumpy Gardener Bradford-pæretrær. Hvis dette er nytt for deg, er han på posten og sier: «Den eksploderer i vindstormer, blomstene lukter fisk, den blir for stor, og tusenvis av tornede frøplanter spiser nå veikanter og skogen,» og «Hvis du har en Bradford-pære i hagen din, i går hadde vært en fin dag å kutte den ned på.» Lær mer om callery pære.

Kinesisk flammetre

Kinesisk flammetre

(Koelreuteria bipinnata)

Hvorfor ikke? Frøkapslene til dette treet (som også er kjent som bougainvillea goldenrain tree) reiser vidt og spirer overalt – og vi mener overalt. I følge The Grumpy Gardener, som har ansett dette treet som «det verste treet». [He] Ever Planted,» «Om høsten og vinteren blåser de papiraktige kapslene overalt, og bringer frøene i kontakt med jord. Hver gang dette skjer, spirer hvert enkelt frø. La dem alle vokse og om et par år vil hele hagen din bokstavelig talt blir en skog av kinesiske flammetrær.» Lære mer om Koelreuteria.

Eastern Cottonwood

Eastern Cottonwood

(Populus deltoides)

Hvorfor ikke? Hopp over å plante dette treet med mindre du liker å håndtere søl. Cottonwood produserer en mengde luftige, bomullslignende frø som vil feste seg til alt. Dette treet har også en kombinasjon av uønskede rotegenskaper: Rotsystemet er aggressivt, grunt og ganske bøyelig, noe som gjør treet svært ustabilt. Den har også en svak trestruktur. Alt i alt legger disse faktorene opp til et tre som ikke er hardfør nok til å tåle årevis med eksponering for elementene, så eventuell bomullsved du planter kan falle før heller enn senere. Lær mer om cottonwood.

Ginkgo

Ginkgo

(Ginkgo biloba)

Hvorfor ikke? Ansvarsfraskrivelse: Gingko-trær er ofte et godt valg for hager. Bladene deres blir knallgule og faller i en stor haug, en levende sesongeffekt som bare krever litt vedlikehold. De er et hardfør, lettstelt valg – så lenge du ikke planter gingko-hunntrær, som slipper rotete frukt som er så stinkende, vil det gjøre tiden din ute uutholdelig. Ved å holde deg til valg av mannlige gingko-tre som «Autumn Gold», «Fairmount» og «Saratoga» kan du sikre deg en frukt- og luktfri hage året rundt. Lær mer om gingko.

Mimosa

Mimosa

(Albizia julibrissin)

Hvorfor ikke? Disse trærne kan være pene, men de er også kortvarige og frøplantene deres sprer seg voldsomt. Den gretne gartneren oppsummerer det og kaller dem: «Ugress, kortvarig, utsatt for insekter og sykdommer, [with] invasive røtter, [and] uattraktiv mesteparten av året.» Fortsatt ikke overbevist? Grumpy forklarer videre: «Etter at blomstene falmer, vokser treet hundrevis av 6-tommers lange, bønnelignende, brune frøkapsler som henger fra hver gren. Seedpods vedvarer hele vinteren, selv etter at treet har mistet bladene. Få trær ser like stygge eller mer forlatte ut.» Bare si nei. Lær mer om mimosa.

Sølv lønn

Sølv lønn

(Acer saccharinum)

Hvorfor ikke? Dette raskt voksende treet har et rotsystem som vil rive opp hagen din på kort tid. Ifølge The Grumpy Gardener, «Røttene er beryktet for å tette vannlinjer og bryte fortau. Dens svake grener faller i stormer. Og se på alle frøene den slipper i løpet av en sesong, hver forutbestemt til å bli en baby sølvlønn!» Alt i alt er det ikke et godt valg for hagen din eller fortau i nærheten som trenger å forbli intakte. Lær mer om lønn.

Sørlig Magnolia

Sørlig Magnolia

(Magnolia grandiflora)

Hvorfor ikke? Vi vet, vi vet: Alle elsker en magnolia. Men hør oss: Mange magnoliaer vokser seg altfor store for en gjennomsnittlig hage. Bladslipp skjer året rundt, noe som betyr at tilsetningen av en magnolia øker rotete-faktoren betydelig. I tillegg til trærnes utvikling av de beryktede og knotete overflaterøttene, peker disse faktorene oss til andre – bedre – trevalg for gårdene våre. Takket være den overfylte plassen under jorden som røttene okkuperer og den tette baldakinen av magnoliablader, er det nesten umulig for noen annen planting å trives i nærheten av den. Lær mer om magnolia.

Søt tyggegummi

Søt tyggegummi

(Liquidambar styraciflua)

Hvorfor ikke? Mens søt tyggegummi er kjent og verdsatt for sin vakre høstfarge, er den også foraktet for frøene sine. Hvis det er en søt tyggegummi i hagen din, kan du glemme å gå rundt barbeint når frøposene faller om høsten og vinteren. Belgene har skarpe, piggete ytre som vil fremkalle et rop hvis du tilfeldigvis blir sittende fast med en. Au. Overflaterøttene deres kan også skape problemer over plenen. Lær mer om søt tyggegummi.

Sycamore

Sycamore

(Platanus occidentalis)

Hvorfor ikke? Sycamores er beryktet for å lage søl. En enorm blad- og barkdråpe kombinert med store, langhengende og hyppig fallende frøkapsler vil forsøple bakken rundt platanen år etter år. Hvis du leter etter en ryddig hage, vil den majestetiske platanen jobbe mot deg – og fylle hagen din, regnrenner og oppkjørselen med løvhauger. De vokser til enorme høyder veldig raskt og har også aggressive røtter. Høyt vedlikehold faktisk. Lær mer om platanen.

Hvit morbær

Hvit Mulberry gren

(Morus alba)

Hvorfor ikke? Snakk om aggressive røtter. Hvite morbærrøtter har vært kjent for å skyte ut gjennom gårdsplasser, knekke fortau og økende landskap underveis. Ingen vil ha det i hagen sin. I tillegg er hvite morbærtrær kjent for å være rotete naboer, og artens hanntrær avgir pollen som er beryktet for å utløse allergier. Mens fugler elsker frukten av morbærtrær – et fenomen som også vil forårsake uønsket rot i hagen din – må vi innrømme at vi ikke gjør det. Lær mer om morbær.

Tulipan poppel

Tulipan poppel

(Liriodendron tulipifera)

Hvorfor ikke? Hvis du har en liten hage, vil du unngå dette spesielle treet, en art i Magnolia familie, som kan vokse opp mot 100 fot høye. I følge The New Southern Living Garden Book, «Den har også en tendens til å slippe kvister og små greiner gjennom hele året. Ikke parker biler under den, fordi bladlus som spiser på bladene drypper klissete honningdugg. […] Det er heller ikke et godt gatetre, siden stigende varme fra varmt fortau kan svi bladene.» Lær mer om poppel.

Gråtpil

Gråtpil

(Salix babylonica)

Hvorfor ikke? Igjen, rotsystemet er grunnen til at vi unngår dette treet. Pilens røtter er aggressive og sterke. De har vært kjent for å ødelegge underjordiske vannlinjer og knekke fortau. Pilen er mottakelig for sykdommer og skadedyr; den vokser bredt – ofte 50 til 60 fot – og grenene henger lavt. Unngå det for enhver pris. Du har blitt advart. Lær mer om pil.