Skip to content

2 ord for å innpode terror i hjertet til enhver gartner: Japansk Knotweed

21 de juli de 2023

Denne knotetearten med opprinnelse i Japan ble opprinnelig sendt vestover av den tyske botanikeren Philipp Franz von Siebold, som, etter å ha tilbrakt tid i Japan, brakte dem til Nederland på 1840-tallet. japansk knotweed (Fallopia japonica) ser ut som en fin liten busk med hjerteformede blader, bambuslignende stilker og pene, små hvite blomster. Dens søte utseende bedrar imidlertid, siden planten er helt nådeløs. Von Siebolds prøvetaking av knotweed slo rot i England, spredte seg raskt over Europa, og deretter til USA, hvor den nå har tatt tak i så mange som 42 stater, inkludert mange i sør. Heldigvis har det ikke sett ut til å etablere seg i enkelte stater i sør.

Japansk Knotweed sprer seg langt og bredt, over og under bakken

Den tar over hager og kveler andre planter med sine høye skudd som kan bli 10 fot høye. Ingen fornærmelse mot premiekamelliaen din, men hagen er den minste bekymringen din med japansk knotweed. De vedvarende pælerøttene til denne planten sprer seg under jorden, usett, til den dukker opp gjennom terrassen din, betonggangveien din, stien til pergolaen din, til og med gulvet i kjelleren din. Det kan til og med skade hjemmets fundament, og er en økende bekymring for både boligkjøpere og selgere.

Akkurat når du tror det er borte

Du kan heller ikke bare trekke japansk knotweed opp av bakken. Den invasive planten er ekstremt vanskelig å stri med og iflg Newsweek, «kan ta opptil fem år med vanlig kjemisk blitzing før knotweed helt klar kan høres.» Det er fordi selv en liten mengde rot som vokser igjen under jorden kan vokse igjen og bli til en annen plante, og starte hele prosessen på nytt. Det er en så ødeleggende plante som iht Skifer«i Storbritannia har det vært en forbrytelse å plante eller transportere uforseglet knotweed siden 1990.»

Utrydde japansk Knotweed

Så hva skal en huseier gjøre? Hvis det er japansk knotweed på eiendommen din, er det mest sannsynlig en lang og vanskelig vei foran deg. Groundworks, som jobber i hjemmetjenester og spesialiserer seg på fundamentering, har en guide som for det meste beskriver trinnene for å utrydde knotweed ved røttene, sørge for å fjerne så mye av planten som mulig, pakke den opp i poser (ikke kompostere!), og iverksette tiltak for å stoppe rotspredning. Ugressmiddel kan hjelpe i prosessen med å fjerne japansk knotweed. Hvis du oppdager det lille monsteret, foreslår Groundworks også at du ringer inn en profesjonell for å inspisere hjemmets fundament.