Skip to content

35 høstplanter for strålende sesongfarge

27 de januar de 2023

Mens visnende sommerknopper er et trist syn, gir kjøligere temperaturer gartnere en helt ny verden av farger. Skarp luft betyr at det er på tide at høstens løvverk og sensesongens blomster skinner. Erfarne gartnere vet at litt planlegging før høsten kan holde landskapet deres flammende med karmosinrøde blader og kjølige blomster hele sesongen. Men hvor skal man begynne? Skjønnhet er i øyet til betrakteren, men spør du oss, må du ta hensyn til farger når det kommer til høstplanter. Fra klassiske høstnyanser av rødt, oransje og gult til livlige lilla og rosa blomster du kanskje forbinder med varmere temperaturer, er det et uendelig utvalg av muligheter for fargerike høstplanter. Og med alt det underholdende høstsesongen har å by på, vil livlige snittblomster garantert komme godt med. Les videre for 36 av sørens beste høstplanter – fra busker og trær med lyse blader til sent-blomstrende høstblomster – som trives i den skarpe høstluften.

Krysantemumblomst

Krysantemum sier høst like mye som kalkun sier Thanksgiving. Vanligvis kjent som mødre, er disse blomstene en høstfavoritt alle tider av en god grunn. Disse høstblomstene er tilgjengelige i en rekke farger, inkludert oransje, rød, gul og hvit, og er laget for både containerhager, gresskararrangementer og hagesenger.

Dahlia

Dahlia

Dahlia-blomster er vakre og langvarige, blomstrer fra midten til sensommeren til høsten. Et medlem av Asteraceae familie, er det ingen overraskelse at denne dramatiske blomstringen i kjølig vær er beslektet med solsikke, zinnia, krysantemum og tusenfryd.

Helenium

Helenium høstblomst

For en solelskende staude med vertikal høyde og trefarget effekt, kan du ikke gå galt med fløyelsmyke helenium. Også kjent som sneezeweed, har denne høstblomsten mørksentrerte blomster omgitt av knallgule, oransje eller røde kronblader. Den er elsket av bier og andre pollinatorer mens den hates av hjort og kaniner.

October Glory Red Maple

oktober herlighet

Hva er det mest pålitelige treet i sør for spektakulært rødt høstløvverk? «October Glory» rød lønn (Acer rubrum «Oktober herlighet»). Den blir 50 til 60 fot høy, og du kan få den på de fleste hagesentre. September er en fin tid å plante.

Oakleaf Hortensia

Oakleaf Hortensia

Denne sørstatsfavoritten tilbyr sesongbaserte utstillinger året rundt, men den viser seg virkelig om høsten. Når en kulde treffer luften, kan fargerike eikeblad hortensiablader konkurrere med nabolønnetrær. Den karmosinrøde og gullflammen varer ganske lenge også.

Aster

Aster høstblomst

Når sommerblomster begynner å falme, viser asters seg levende. Sensommer- og høstblomstene kommer i en myriade av forskjellige nyanser, inkludert blå, rød, rosa og lilla.

Bluestars

Bluestars

Hubricht’s Bluestar (Amsonia hubrichtii) er en oppstyr-fri staude som kombinerer lyseblå vårblomster med blendende gult høstløvverk. Oppdaget i Arkansas i 1942 av Leslie Hubricht, danner denne innfødte en klump omtrent 3 fot høy og bred. Hubrichts Bluestar tar full til delvis sol og er veldig tørketolerant når den først er etablert.

Foto: Amsonia tabernaemontanaen Bluestar-variant som ligner på Amsonia hubrichtii

Kornel

Kornel

De kan være kjent for vårknopper, men du vil ikke gå glipp av prakten til kornel om høsten. Blant de første trærne som viser høstfarge, blir bladene skarlagenrøde når røde bær vises. Fugler vil flokkes til en kornelfrukt, noe som gjør dette treet til en favoritt blant fuglekikkere.

Ginkgo

Blandy Ginkgo Grove

Disse gyldne høsttrærne er en av naturens eldste forbløffende. Tilsynelatende over natten blir elegante, vifteformede blader levende, sollysegule som får selv den enkleste hage til å skinne.

Sedums

Sedum høstblomst

For enestående høstfarge som krever svært lite oppmerksomhet, bør du vurdere sedum. Denne tørketolerante planten har kjøttfulle blader som holder på fuktighet og klaser av fargerike blomster som varer sent inn i sesongen. Avhengig av hagen din kan du glede deg over krypende, lavtvoksende eller høye, vertikale sedum.

Heksehassel

Heksehassel

De vinklede og sikksakk-grenene på disse duftende buskene tilbyr lyst høstløvverk og unike blomster i kjølig vær. Dessuten er de praktisk talt vedlikeholdsfrie.

Muggeplanter

Muggeplanter

Innrøm det: Du hater insekter. Så dyrk planter som spiser insekter – krukkeplanter (Sarracenia sp.). Innfødte i sør, kombinerer krukkeplanter fargerike blomster med slående, rørlignende mugger som fanger og fordøyer insekter. De trenger sol og sur, fuktig jord.

Spansk blåklokke

Spanske blåklokker

Plant den beste vårløken ingen ser ut til å vite om – den spanske blåklokken (Hyacinthoides hispanica). Den er 15 til 20 tommer høy, elsker klimaet vårt, og sprer seg jevnt og trutt til strålende sveiper. Den kommer i hvitt og rosa, men blå «Excelsior» er min favoritt.

Persimmon tre

Persimmon tre

Med fantastisk løvfellende løvverk, som blir levende rødt og oransje om høsten, og søte frukter, er persimmontrær sanne sjarmører. Plant i full sol og du er sikker på å nyte fruktene av arbeidet ditt.

Mose

mose

Hvis gresset ikke vil vokse i et fuktig, skyggefullt område i hagen din, dyrke mose i stedet. Mose holder seg grønn hele året og trenger ikke klipping, vanning, gjødsling eller sprøyting. Moser hjemmehørende i ditt område fungerer best siden de tåler klimaet ditt best. Så hvis noen du kjenner avskyr mose, ta den sjenerøst fra hendene.

Konføderert Rose

Konføderert Rose

Du kan ikke bli mer sørlig enn den konfødererte rosen (Hibiscus mutabilis «Plena»), en busk med sensommer- og høstblomster som skifter fra hvit til rosa til dyp rose når de eldes. Du får ofte alle tre fargene samtidig. Stiklinger roter lett i vann.

Plentifall stemorsblomster

Plentifall stemorsblomster

Lei av stemorsblomster som blir til grøt med den første høstfrysingen og ikke blomstrer igjen før våren? Plant Plentifall stemorsblomster i stedet. Disse er blant de første etterfølgende stemorsblomstene, som hver sprer seg 18 tommer. Plant dem i bakken for å danne solide sveiper, eller la dem falle fra beholdere. Plentifall stemorsblomster overlever temperaturer under null med liten skade, så de bør blomstre for deg fra høst til vår.

Blåbær

Blåbær

Tror du at blåbærbusker bare er til sommerplukking? Tenk igjen. Disse buskene brenner med farge i kjøligere måneder. Bladene endres til røde, oransje eller gule kombinasjoner som tilbyr en velkommen bonus til plantens sommerfrukt.

Røyk Bush

Røyk Bush

Forvent vakre nyanser fra denne løvfellende busken til høsten. Røykbusken, eller Cotinus coggygria, blir oransje, gul eller en lilla-rød nyanse når temperaturen synker, avhengig av sorten.

Globe Amaranth

Globe Amaranth

Kløveraktig med fargerike runde knopper, globusamarant eller Gomphrena, er en pålitelig knopp gjennom den første harde frosten. Denne allsidige ettårige setter tilsynelatende non-stop knopper til hagesenger og containere.

Verbena

Verbena

Kjent for sine klynger av små, fembladede rørformede blomster, er denne bunndekke- eller fyllplanten alt annet enn kjedelig. Verbena er en varmekjær plante som fortsetter å blomstre gjennom høsten. Sommerfugler elsker denne lyse blomsten, så forbered deg på hyppige, vennlige besøkende.

Turtlehead

Turtlehead

Hvem kan motstå en plante som blomstrer om høsten med spisse, to-leppede kronblad som minner om skilpaddehoder? Chelone er innfødte amerikanske villblomster kjent som Turtlehead for deres slående likhet. Disse hardføre, lite vedlikehold blomstene nyter delvis skygge og tilbyr nydelige farger i sensesongen.

Dianthus

Dianthus

Disse langblomstrende, ofte velduftende ettårige og staudene vokser omtrent en fot høye og dobbelt så brede. Også kjent som rosa, kommer disse høstskjønnhetene i mange farger og fungerer godt som kant eller potteblomster.

Liljer

Lillies

Edderkopplilje (Lycoris radiataavbildet) og Surprise lily, også kjent som naken dame (Lycoris squamigera), sender opp løvverk om høsten, som blir liggende gjennom våren, og deretter forsvinner. I august og september vises pigger av blomster som står hvor som helst fra 12 til 24 tommer høye tilsynelatende over natten uten blader. Edderkopplilje har knallrøde blomster med lange støvbærere som ligner edderkoppbein. Overraskelseslilje har rosa, trompetformede blomster. Begge er lette å dyrke, spre seg til drifter og varer i generasjoner. Pærer er vanligvis tilgjengelige sent på våren.

Celosia

Celosia

Celosias flammelignende blomster er en ekte showstopper. Denne lettdyrkede ettårige, også kjent som Cockscomb, viser seg med enten oppreiste skyer eller lyse vendinger som blomstrer om sommeren og høsten.

Spraglete Salomos segl

Spraglete Salomos segl

Spraglete Salomons sel vokser fra en rhizom som sakte sprer seg for å danne en koloni og er lett å dele. Buede stengler på opptil 20 tommer høye bærer rike grønne blader kantet i hvitt. Den har små, hvite, klokkeformede blomster hengende under stilkene om våren. I oktober blir bladene lyse gule og blekner til brunfarge. Gi denne planterike, treaktige jorda.

Japansk lønn

Japansk lønnetre med høstfarge

Japansk lønn er det perfekte treet for de fleste gårdsplasser. Den vokser ganske sakte og blir ikke stor, så du trenger nesten aldri å beskjære eller flytte den. Den kommer i mangfoldige former – oppreist, gråtende, dverg osv. – og bladene kan ha glatte kanter eller være fint dissekert. Løvverk dukker ofte opp i én farge om våren, skifter til en annen om sommeren og avsluttes med strålende rødt, oransje eller gult om høsten. For den beste fargen, plant i full sol til lett skygge i fruktbar, godt drenert jord.

Vanlig trollhassel

Vanlig trollhassel

Denne store, innfødte busken er multistammet og vokser omtrent 15 fot høy og bred. Den trives i sol eller lett skygge og godt drenert jord. Store blader blir knallgule og gull før de faller om høsten. Når de gjør det, avslører de klaser av duftende, knallgule blomster som ligner øyevipper langs hele grenene. «Little Suzy», et kompakt utvalg som vokser fire til fem fot høye, er spesielt blomstrende.

Amerikansk Beautyberry

Amerikansk Beautyberry

En fest for øynene så vel som for fuglene, det indianerske skjønnhetsbæret bærer bittesmå rosa blomster om sommeren som gir opphav til imponerende klynger av lyse lilla bær på sensommeren og høsten. Busken blir omtrent seks fot høy og bred og trives i sol eller lett skygge i enten godt drenert eller fuktig jord. Den blir åpen og ustelt med tiden, så beskjær den halvparten eller mer om vinteren.

«Ruby Slippers» Oakleaf Hydrangea

«Ruby Slippers» er et kompakt utvalg av den innfødte eikebladhortensiaen. Den blir omtrent 3-4 fot høy og bred. Oppreiste pigger av prangende blomster åpner seg hvite på slutten av våren til forsommeren og eldes deretter til rødrosa. Store, eikeformede, dypgrønne blader blir rosa, skarlagenrøde og burgunder om høsten. Gi denne busken lett skygge og sur, godt drenert jord.

Svartøyde Susan

Svartøyde Susan

Med knallgule blomster som varer gjennom oktober, sikrer denne muntre planten praktisk talt et smil. Disse blomstene er solide og enkle å dyrke og blomstrer først på forsommeren. Kutting oppmuntrer dem til å gjenoppblomstre sent på sesongen. Et medlem av solsikkefamilien og også kjent som coneflower og Rudbeckia fulgida sulivantii «Goldsturm», sommerfugler, bier og en rekke insekter nyter blomster i sommer og høst. Dessuten styrer hjort vanligvis unna.

Moria

moria arvestykke blomst

Denne krysantemumen er en av mange varianter av den populære høstblomsten som kan holde en dyrker opptatt året rundt. Denne humørfylte blomsten kan skjeve mot lavendel eller grå.

Primrose Tennis

Primrose Tennis arvestykke blomstrer

Denne mamma-varianten er en for lengst tapt variant som ble brakt tilbake av Harmony Harvest Farm i Weyers Cave, Virginia. Når denne lyse krysantemumen er i full form, ligner den sin ballform med samme navn. Vi kan bare servere denne skjønnheten i vår neste bukett.

Aprikos Courtier

Apricot Courtier Heirloom Bloom

En annen vakker, vintage mor, dens varme oransje kronblad er et lyspunkt på en tradisjonell høstfargepalett. I full blomst er puten stor og frodig.

River City

Rive City Heirloom blomstrer

Denne fortryllende blomsten beviser at det ikke er noe som en mamma når det kommer til høstblomster. Med smale, laksefargede kronblader som krøller seg, drar denne mammaen godt av å beskjæres lett.