Skip to content

4 grunner til at ficusen din plutselig mistet bladene

15 de mai de 2023

Det er en god grunn til at et annet navn for et ficustre er «gråtende fiken». Det er fordi hvis du eier en, før eller siden kommer den til å få deg til å gråte. Scenarioet går slik. En dag har du et friskt utseende ficustre som sitter fornøyd i stua. Den neste finner du halvparten av bladene som sitter elendig på gulvet. Hvorfor? Fordi av alle potteplantene du kunne ha plukket, gråtende fiken (Ficus benjamina) er sannsynligvis den mest kresne. Spørsmålet er ikke hvis det vil slippe blader. Spørsmålet er når?

Fine ficustrær har sine grunner

Her er fire vanlige grunner til at et ficustre mister bladene.

1. Du kjøpte den i et drivhus og tok den med hjem. Se, et ficus-tre hater forandring. Og i huset ditt finner den svakere lys og lavere luftfuktighet enn i drivhuset. Disse brå, nye forholdene er ubehagelige for planten. Så i et anfall av piké, slipper den blader.

2. Du holdt det i ett rom en stund, og så flyttet du det et annet sted. Sa jeg ikke at denne planten hater forandring? Den la merke til forskjellig lys og temperatur. Og den er fortsatt gal av å bli bortført fra drivhuset. Resultat? Tapte blader.

3. Du lar det tørke ut. Denne planten liker fuktig jord som drenerer godt. Hvis jorden blir for tørr, slipper den blader, vanligvis mens de fortsatt er grønne.

4. Du overvannet det. Når dette skjer, blir bladene ofte gule og faller av.

No-Tears Alternativer

Løse problemet Den enkleste løsningen på et sykelig ficustre som dette er å kaste det ut og erstatte det med en av dets lettdyrkede slektninger, som fiddleleaf fiken (Ficus lyrata), gummiplante (Ficus elastica), eller bananbladfiken (Ficus macellandii). Disse plantene er bekymringsløse, glade campere. Og de er alle lett tilgjengelige.

Du er engasjert: Hvordan ta vare på ficustreet ditt

Men hvis du er fast bestemt på å fortsette å gråte fiken som en potteplante, imøtekomme dens innfall. Gi den lyst, indirekte lys – ingen varm sol. Ikke la temperaturen falle under 60 grader. Hold den unna vind og kaldt trekk. Hold jorda fuktig, men ikke fuktig. Dugg løvet for å øke fuktigheten. Ikke flytt den fra rom til rom – finn et sted der den kan leve uforstyrret. Fallende blader betyr ikke at planten dør. Hvis du oppfyller kravene og gir den tid til å tilpasse seg et nytt sted, vil ny vekst følge. Men ikke gråt når du ser et par falne løv på gulvet under det praktisk talt hver dag. Hei, det er bare det det gjør.