Skip to content

4 nysgjerrige fakta om plommetreet

25 de juli de 2021

De plomme Det er et av frukttrærne som har blitt dyrket mest i flere århundrer i tempererte klimaer. Dens voksen størrelse, knapt 6 meter høy, og hastigheten den gjenoppretter etter beskjæring gjør den til en mer enn interessant plante å ha i alle slags hager, til og med små.

Neste skal jeg fortelle deg 4 nysgjerrige fakta om dette fantastiske treet som du kanskje ikke visste, og som kan hjelpe deg til å ta enda bedre vare på ham.

1.- To frø vokser i plommer

Prunus domestica

Når vi spiser en deilig plomme etter å ha laget middag, finner vi alltid et frø. Men … visste du at det faktisk var to? Det er noe som ofte skjer med disse trærne: to vokser, men man ender med å avbryte, enten fordi den ikke mottar mengden vann den trenger, fordi den ikke motstår vekstforhold så godt som den andre, eller på grunn av genetiske problemer.

2.- Den kan plantes i alle typer jord

Sånn er det. Plomme det er slett ikke krevende når det gjelder jord, så mye at den kan vokse i kalkstein og kompakt jord uten ulemper. Siden den har grunne røtter, gjør den det bedre enn noe annet i grunne jordarter.

Forresten, hvis du vil ha mer enn ett tre, må du legge igjen en minimumsavstand på 3 meter blant dem.

3.- Det må betales ofte

Et av hovedproblemene den har er at røttene ikke finner nok kalsium og magnesium i jorden som den trenger for å vokse. Av denne grunn anbefales det å gjødsle våren og sommeren med gjødsel rik på disse to mineralene, men ikke bruke kjemisk gjødsel, siden vi ikke kan glemme at det er et tre med frukt som er spiselige, men med organisk, som husdyrgjødsel, eller med gjødsel med tangekstrakt (viktig å ikke misbruke, da det er veldig alkalisk).

4.- Du vet når du skal samle plommene bare ved å riste treet

Plomme

Det er lett, ikke sant? Ved å riste plommen litt vil du vite når fruktene er klare: hvis en faller kan du feire at sesongen begynner 🙂.

Visste du disse fakta om plommetreet?