Skip to content

5 feil du aldri bør gjøre når du dyrker blåbær

24 de desember de 2022

Selv den korteste surfingen på internett vil vise deg en økende interesse for hagearbeid akkurat nå – og ikke bare hortensiaer og geranier. Mange av oss som aldri har plantet det første grønnsaks- eller frukttreet, har tilsynelatende bestemt seg for at muligheten til å dyrke vår egen mat kan komme veldig godt med på et trangt sted. Og så lenge du holder på, kan du like gjerne dyrke produkter som er enkle å ta vare på og pene å se på. Må vi presentere – trommerull takk – blåbær, som leverer vårblomster, sommerfrukt og høstløvverk. Det er best å plante dem om høsten eller tidlig på våren, men sommeren er en flott tid for å se dem når de gjør sitt og bestemme hvilke valg du vil plante. Her er det du trenger å vite om å dyrke blåbær.

Typer blåbær

Per The New Southern Living Garden Book, som ble redigert av vår egen Grumpy Gardener, Steve Bender, elsker blåbær sørens vekstforhold, akkurat som asalea. Ikke bare produserer de velsmakende frukt, men mange utvalg lager vakre hekker eller border på grunn av deres fargerike løvverk, som endres fra dyp grønn eller blågrønn om våren og sommeren til appelsiner, røde og gule om høsten. Tre hovedtyper av blåbær for sørlige gartnere (det er mange forskjellige utvalg innen hver av de tre) er Northern highbush, best for øvre og midtre sør (sone 6 og 7) fordi denne typen blåbær liker kaldere vintre og mildere somre; Southern highbush, som tåler varmen og fungerer i Midt-, Nedre- og Kyst-Sør (sone 7-9); og Rabbiteye, glad i varmt, fuktig klima og funnet i Midt-Sør, Nedre Sør og Kyst-Sør (sone 7-9). Rabbiteye er lettere å jobbe med enn Southern Highbush og kan til og med ta varmen i Nord-Florida.

Hvordan dyrke blåbær

Blåbær liker jord som er fuktig, fruktbar og godt drenert (mange planter gjør det), men også ganske sur (pH 4,5-5,5) med mye organisk materiale. Plant dem med kronen omtrent ½ tomme over bakken. Mulch, men ikke dyrk. Blåbær har delikate røtter nær overflaten av jorda.

Feil å unngå

For å få mest mulig suksess fra blåbærene dine, unngå disse vanlige hagefeilene.

Planting av ett utvalg

Mens blåbær kan selvbestøve, ikke plant bare ett utvalg. Du vil få bedre pollinering (og større, mer rikelig frukt) hvis du planter minst to forskjellige. Selv om du har trangt om plass, vil to busker gi deg en lykkeligere dusør når innhøstingen kommer.

Ikke nok lys

Ikke plant dem i skyggen. Bærene er kanskje ikke søte. Gå for full sol. Hver gang. Solen gir ikke bare lyset de trenger, men bidrar også til å forhindre at plantene utvikler sykdommer forårsaket av dårlig luftsirkulasjon. De trenger minst seks timer full sol per dag.

For mye gjødsel

Blåbær er følsomme for gjødsel, så vær forsiktig med hva og når du mater dem. Per Grumpster’s Ny Southern Living Garden Book (vi stoler på det), «Ikke gjødsle i det hele tatt det første året, og fôr bare lett det andre og tredje året. Deretter gjødsles en gang per år tidlig på våren med en saktefrigjørende, syredannende, fullgjødsel. »

Overhead vanning

Overhead vanning kan føre til muggblader og grå mugg på frukten. Vann i stedet dypt (vi snakker om en menneskeskapt tomme med nedbør) en gang i uken i vekstsesongen de første tre årene. Etter det liker de fuktig jord, men hater å stå i vann. (Hvem gjør ikke det?)

Pass på disse sykdommene

Vær oppmerksom på at valgene «Blue Chip» og «Bounty» er utsatt for blåbærstengel, som kan drepe stengler av etablerte planter og drepe unge planter direkte. Hvis du ser stilkene slippe blader og blir fra brune til svarte, beskjær dem raskt til sunt tre. Se også opp for «mummibær»-sopp, som får frukten til å skrumpe. Kontroller den med et soppdrepende middel, og fjern og kast alltid eventuell skrumpet frukt for å forhindre spredning. Nå er du klar. Spill litt blues i hagen din.