Skip to content

Dyrking av blåbær (Vaccinium myrtillus)

12 de juni de 2021

De røde fruktene dyrkes mye både i potter og i marka og i urbane hager. For at plantingen din skal lykkes, må du vite noen av jordens behov og pleie. Vi vil fokusere på dyrking av blåbær. Dens vitenskapelige navn er Vaccinium myrtillus og deres dyrkingsbehov varierer avhengig av art.

Hvis du vil lære alt om blåbær og hvordan du planter dem, fortsett å lese 🙂

Plantekrav

Bær

De begrensende faktorene som mest påvirker blåbær er jordens. PH-verdien skal være mellom 4,3 og 5. De tåler bare sur jord, så det er nødvendig at området der det dyrkes ikke har sterk vind. På denne måten vil vi unngå fall av frukt som forårsaker skade som riper. I tillegg bør områder med vinterfrost som påvirker blomstringstiden deres unngås.

Temperatur er en viktig faktor å ta hensyn til. Blåbæret krever et visst antall timer og kulde. Fra 7 grader og lavere forblir planten i sovende tilstand. Hver art vi dyrker har et annet temperaturområde for å komme ut av hvilemodus. Det mest optimale temperaturområdet for riktig vekst og utviklingen er mellom 16 og 25 grader. Over 30 grader begynner planten å lide av ekstrem varme.

Fuktighet for å holde blåbæren sunn

På den annen side, når temperaturen faller under -5, begynner de å skade fruktene, og innhøstingen kan gå tapt. Fuktighet er noe å huske på da de trenger ganske høye relative fuktighetsverdier. Disse fuktighetsverdiene kan oppnås i drivhus. Vi må ikke forveksle høy luftfuktighet med vanntett. Ved aktiv og passiv må vi prøve å unngå at blåbærene våre blir våte og fuktet av overflødig fuktighet eller vanning.

Når vi vanner for mye og fuktighet blir et problem, begynner rotsystemet til planten å kveles. Det samme skjer når det er lite fuktighet eller det er tørke. Fuktighet er en indikasjon på at underlaget eller landet der det dyrkes må vannes. I tillegg må den ha en lett struktur, god dreneringskapasitet og høyt innhold av organisk materiale.

Hvordan blåbær dyrkes

Jordegenskaper

Dyrking av blåbær i åkeren

Over en jord pH på 5 begynner planten å vise dårlig utvikling og klorotisk spirende. På grunn av dette må pH holdes mellom 4,3 og 5. Tvert imot, hvis pH faller under 4, kan planten påvirkes av mangantoksisitet.

I jord som er kalkstein, må vi avvise avlingen, ellers må den forbedres slik at den får god forsuring. Denne kondisjonering av jorden før avlinger Det må gjøres minst 6 måneder i forveien. Blant de mest brukte teknikkene for dyrking er bidraget fra sure reaksjonsgjødsel. Disse bør blandes i en stripe som er 8 inches dyp, slik at den passer perfekt.

Hvis vi dyrker blåbær i beholdere i en urbane hage eller på en terrasse, vil vi ikke ha jordproblemet siden vi kan bruke et spesielt substrat for acidofile planter.

Tidligere jordbearbeiding

Cranberry Conservation Agriculture Street

Når det gjelder forberedelse av landet, det tilrådes å utføre en jordbearbeiding før plantingen. Jordbearbeidingen må legges under jord hvis den gjøres i urbane frukthager eller hager. Den må jordes opptil en halv meter dyp for å oppnå god jordbelufting og økt drenering.

Når vi har gjort jordbearbeidingen, vil vi gå gjennom et rototiller for å fjerne landbrønnen. På dette tidspunktet brukes det til å lage bunngjødsel der vi vil bidra med organisk materiale.

Hvis vi ikke vokser i en container eller vokser en pose, i marken eller i hagen, er det nødvendig å lage rygger som de vil bli plantet på. Dette favoriserer lufting og drenering. Egenskapene avhenger av variasjonen og dyrkingsteknikken som brukes. For å orientere deg trenger du en ås av omtrent 100 centimeter bred og 40 centimeter høy.

Vanning og mulching

Cranberry mulch

Den mest passende vanningen for blåbær er den lokaliserte siden den gjør at vannet lettere kan surgjør. Det kan oppnås hvis vi plasserer en dispenser i vanningsnettverket som injiserer produktet som forsurer (det kan være salpetersyre).

Om våren og sommeren bør vanningene være mer intense av flere grunner. En av dem er for en økt mengde fordampning. Det andre er fordi de er det tykkelses- og modningsfasene til frukten og de trenger mer vann.

La oss gå videre til polstringen. Mulch er nødvendig, spesielt hvis den er plantet i en urbane frukthage, mark eller hage. Takket være polstringen vil vi kunne opprettholde fuktigheten i jorden før og under planting. Polstringen kan være både organisk og syntetisk. Hvis vi velger en økologisk og miljøvennlig dyrking i vår frukthage eller hage, anbefaler vi å holde dyrkningsfeltene med vegetasjon for å unngå erosjon av vind og regn.

Planting og vedlikehold

Blåbærplantasje

Den ideelle tiden for planting er mellom senhøst og tidlig vinter. På dette tidspunktet er planten i vegetativ hvile, og senere vil den blomstre når temperaturen øker. Blåbærplanten plasseres i et hull som vi skal lage i ryggene. Vi komprimerer bakken litt og utfører polstringen. Det er viktig å analysere at røttene ikke forbli bar, ellers kan de lett bli skadet.

Vi må gå mellom hvert anlegg ca 3 meter plass slik at de ikke konkurrerer om mat.

Blåbær trenger vedlikeholdsoppgaver som er redusert til beskjæring. De kan være både trening, dyrking eller foryngelse. I tilfelle formasjon beskjæring utføres det etter planting. På denne måten utnytter vi den vegetative tilstanden, og vi vil eliminere de skadede grenene og den første halvdelen av de andre. De andre beskjæringene tjener til å opprettholde en balansert struktur og forlate omtrent åtte eller ti grener for å holde produksjonen stabil og enkel å ta vare på.

Blåbæregenskaper

Blåbær og deres egenskaper

Blåbær har meget gunstige medisinske egenskaper for de som trenger det. De har veldig lavt sukkerinnhold og høye antioksidant- og flavonoide verdier. Anthocyaniner skiller seg ut. De brukes til å behandle sykdommer i urinveiene. De antibakterielle egenskapene gjør dem veldig egnet for blærebetennelse og urininfeksjon.

På den annen side kan det å ha en halv kopp blåbær tjene som forebygge infeksjoner i nyrene og prostata. For å forbedre nyrehelsen trenger du også et riktig og sunt kosthold.

Tranebær og blåbær

Tranebær og blåbær

Det er to varianter av røde og blå blåbær, avhengig av plantepigmentene og konsentrasjonen. Begge typene tilhører samme familie. De anbefales på det sterkeste for å forbedre blodsirkulasjonen og bekjempe infeksjoner som blærebetennelse.

Den har en rekke helseegenskaper:

 • De er veldig antioksidanter.
 • De forbedrer blodsirkulasjonen og forhindrer åreknuter, hjertesykdom, høyt blodtrykk, kolesterol, tromber, etc.
 • De forbedrer dannelsen av røde blodlegemer.
 • De beskytter kroppen mot influensa og andre virussykdommer.
 • De har antiseptisk og antibiotisk virkning, spesielt mot urininfeksjoner.
 • De hjelper med å rense og eliminere væskeretensjon.
 • De forbedrer dannelsen av kollagen.
 • De forbedrer motstanden i muskler og ledd.
 • De hjelper med å forbedre synet.
 • De forhindrer degenerative sykdommer som makuladegenerasjon.
 • De forbedrer fruktbarheten.
 • De forhindrer og bekjemper dannelsen av nyrestein.
 • De hjelper til med å lindre symptomene på stress.
 • De gir nesten ingen kalorier og bidrar til å redusere glukosen.
 • De hjelper med å forbedre tarmtransitt.

Med denne informasjonen vil du være forberedt på å dyrke dine egne blåbær og nyte dem fullt ut.