Skip to content

5 hagefeil å unngå denne høsten

11 de mars de 2023

Høsten er den beste tiden for å plante nesten alle hardføre planter. Været føles flott og plantene blir ikke stresset av varme og tørke. Men før du fyller opp din 1978 Ford Torino stasjonsvogn med imitert trekledning med hver grønn ting du finner på hagesenteret, sørg for at du IKKE GJØR disse fem tingene.

Feil nr. 1 – Betale topp dollar for rester

Ville du betalt det samme for ukegammelt brød som for nybakt? (I så fall har jeg noen nydelige brød dekket med blå og grønn mugg, jeg selger deg gjerne. Kun visum.) Planter som har sittet ute i varmen, vinden og patogeninfisert luft siden våren, er det ikke verdt det de først var. Så kjøp dem kun med høy rabatt. Hvorfor betale full pris for en zombie-staude hagesenteret skal kaste ut om en måned?

Feil #2 – Å bringe hjem uønskede gjester

Hva er det usunneste stedet for familien din? Ditt lokale sykehus, fordi det kryper av syke mennesker. Æsj! Likeledes er det usunneste stedet for planter det lokale hagesenteret. Så mange planter stappet tett sammen gjør en ideell grobunn for insekter og sykdommer. Så undersøk løvet og stilkene til en hvilken som helst plante du kjøper nå – spesielt stueplanter – for å sikre at hvitfluer, midd og mugg ikke stikker av. Vurder å spraye hvert nytt kjøp i henhold til instruksjonene på etiketten med hagebruksolje for å trygt sende alle usett frilastere så snart du kommer hjem.

Feil nr. 3 – kjøp av trær med baller

I motsetning til beholderdyrkede trær hvis røtter vokser uforstyrret i potter, blir trær med kule og burlapped gravd fra åkeren og rotkulene deres pakket inn i burlap for å holde dem sammen. Problemet er at dette ofte kutter av mesteparten av røttene. Hvis de overlever, vil trær med baller og burlapping bare sitte der i et par år etter planting, mens de vokser opp igjen. Beholderdyrkede trær kommer med alle røttene sine og vokser mye raskere etter planting.

Feil #4 – Kjøp av semi-tropiske planter som ikke blir kalde

Jeg kan ikke fortelle deg hvor mange ganger jeg har sett hagesentre i stater som har kalde vintre få inn store høstforsendelser av kinesisk hibiskus, mandevilla-ranker, lidenskapsranker og prinsesseblomster i full, strålende blomst. Dette betyr at med mindre du planlegger å dyrke disse eksotiske skjønnhetene som potteplanter, har du omtrent en måned på deg til å nyte dem før en hard frost kommer og dreper dem.

Feil #5 – Venter for sent med å kjøpe vårløk

I motsetning til god vin blir ikke påskelilje og tulipanløk bedre med årene – i hvert fall ikke i hagesenteret. De blir mugne og tørker opp. Den beste tiden å kjøpe er når de først kommer, så du slipper å bli sittende fast med beklager, plukkede løker som kanskje ikke blomstrer. Oktober og november er de beste månedene å plante. Hopp til det!