Skip to content

5 innendørs voksende feil

7 de juli de 2021

Planter gjør dagen vår, de holder oss opptatt, og i tillegg får vi erfaring med kultivering etter hvert som tiden går. Det er imidlertid utvilsomt veldig interessant å ha noen inne i huset, siden de vil hjelpe oss med å gi mer liv til huset.

Derimot, flere innendørs voksende feil er vanlige, spesielt i begynnelsen når vi nettopp har begynt som gartnere. La oss vite hva de er og hvordan vi kan unngå dem.

Hold plantene i de samme pottene i årevis

Anthurium må transplanteres fra tid til annen

Eller hva tilsvarer det samme: ikke transplanter dem. Når vi ser dem i barnehagen, så godt ivaretatt, vil vi at de skal holde seg slik også hjemme, noe som er logisk. Men når vi ønsker det, glemmer vi noen ganger at for at dette skal være tilfelle, er en av oppgavene vi må gjøre – og også så snart som mulig – å plante dem i større potter. Hvorfor?

Svaret er følgende: ved utvikling av røttene. Vanligvis er plantene som selges godt rotfestet, noe som betyr at de har vokst i ganske lang tid (måneder, kanskje år) i samme beholder. Røttene vokser og absorberer næringsstoffene fra underlaget slik at mangel på plass tilføres slitasjen på jorden selv.

Hvordan vet du om de trenger en transplantasjon, og hva er den beste tiden å gjøre dette arbeidet?

I utgangspunktet vil du vite at planten din trenger en pottebytte hvis:

 • røtter vokser ut av dreneringshull,
 • har tatt opp hele potten,
 • du har ikke lagt merke til vekst på lenge,
 • og / eller har vært i den samme beholderen i mer enn 5 år (dette gjelder bare planter av en viss størrelse, for eksempel trær, busker og palmer).

Den ideelle tiden for å transplantere den er om våren, før den gjenopptar veksten. Mer eller mindre er dette når minimumstemperaturen begynner å overstige 10-15 ° C.

Planter dem i potter uten hull eller med en plate under

Gryter uten hull anbefales ikke for de fleste planter

Jeg innrømmer at jeg elsker potter uten hull, men å dyrke planter i dem er en feil å unngå, med mindre de er i vann. For resten, å ha konstant kontakt med vann ender med å drukne dem, så de skal dyrkes i potter med hull i underlaget, som vil tjene som et avløp. Derfor er det ikke lurt å legge en plate under dem, med mindre vi alltid husker å fjerne vannet etter hver vanning.

Hvilke planter kan leve i potter uten hull?

Hvis du har noen potter av denne typen og vil bruke dem, er det noen planter som vil vokse godt i dem:

 • Vannkastanje: det er en flytende urteaktig plante som når en diameter på 23 centimeter, så den må dyrkes i potter uten hull på ca. 25 centimeter i diameter. Den tilpasser seg å bo på lyse steder. Se fil.
 • Vannbregne: det er en liten urteaktig plante som er perfekt for å flyte i potter på ca. 20 centimeter i diameter eller større. Du vil bo godt i lyse rom.
 • Nøkkerose: det er en rhizomatøs plante som når en høyde mellom 0,5 og en meter. Det krever lys og potter på minst 20 centimeter i diameter.
 • Vannpita: det er en plante som vokser enten under vann eller flytende. Den når en diameter på 30 centimeter, så potten skal måle ca 35 centimeter i diameter. Sett det i et rom med lys.
 • Pontederia: det er en urteaktig plante som når en høyde på 75 centimeter. Du kan dyrke den i lyse rom uten direkte sol.
 • Utricularia: det er en slekt av kjøttetende planter som kan dyrkes i akvarier, dammer og i potter uten hull så lenge vannet er regn eller destillert. Voks i lyse rom. Se fil.

Ikke å vite voksenstørrelsen på plantene

Det er planter som vokser mye innendørs, men det burde de ikke

Planter vokser, noen mer enn andre. Derfor må det tas i betraktning at det ikke er mulig å holde for eksempel en Ficus i en gryte gjennom hele livet, siden de er en slekt av trær som trenger mye plass, og kan nå høyder på mer enn 7 meter, og som, som om det ikke var nok, har et veldig kraftig rotsystem, selv palmer som dyrkes mest innendørs, for eksempel kentia (Howea forsteriana), areca (Dypsis lutescens) eller palmen i stuen (Chamaedorea elegans) når taket etter noen år.

For å virkelig nyte innendørs planter det er veldig viktig å være interessert i størrelsen de får når de blir voksen (Fordi ja, plantene som vanligvis selges er unge eller moderat unge; med unntak av de som regnes som sesongmessige eller blomstrende planter, som pelargoner, nelliker eller petunier, blant mange andre).

Liste over ideelle planter å vokse hjemme

Her gir vi deg en liste over de som er ganske små, som ikke vil gi deg problemer:

 • Aspidistra: det er en urteaktig plante når en høyde på omtrent 50 centimeter, og lever godt i lyse rom uten direkte sol. Se fil.
 • Pannebånd: det er en urteaktig plante som vokser opp til 20 centimeter, perfekt å ha i hengende potter. Lokaliser i lyse interiører uten direkte lys. Se fil.
 • Spatiphyl: det er en flerårig urteaktig plante som når en maksimal høyde på 65 centimeter. Det krever lys, men ikke direkte. Se fil.
 • Poto: det er en eviggrønn klatrer som kan nå 20 meter, men den motstår beskjæring så godt at den er en av få du kan nyte hjemme for alltid. Selvfølgelig, legg det i et lyst rom slik at det vokser godt. Se fil.
 • Sanseviera: det er en urteaktig plante med noe kjøttfulle blader som når en høyde på ca 20-50 centimeter avhengig av sorten. Det krever lys, men ikke direkte, så vi anbefaler at du plasserer det i rom der det er mye lys. Se fil.
 • Tillandsia: det er en bromelia som ikke overstiger 30 centimeter. Det trenger lys, men ikke direkte. Se fil.

Vann for ofte, eller for lite

Vanning er viktig for å holde plantene sunne

Det å ha planter hjemme får oss til å se dem hver dag, og derfor er vi ganske bevisste. Og det er greit … så lenge vi ikke skjemmer bort dem for mye. Det er greit å inspisere bladene dine for skadedyr, det er faktisk noe som anbefales å gjøre fra tid til annen, men du trenger bare å vanne dem når det er nødvendig.

En av de vanligste feilene, om ikke den vanligste, er den som er gjort med vanning, eller rettere sagt, med vanningsfrekvensen. Hvis du mistenker at plantene dine har problemer som et resultat, du bør vite at symptomene er:

 • Overflødig vanning– de nedre bladene blir gule og de unge blir brune, røttene råtner, veksten stopper og det kan vises grønnaktig på underlaget. Mer informasjon.
 • Mangel på vanning: planten ser trist ut med hengende stengler, de unge bladene blir gule, selv om de over tid blir tørre og til og med kan krølle seg. Dessuten faller blomstene. Mer informasjon.

Hvordan gjenopprette en tørr plante eller med overflødig vann?

Hvis du mistenker at anlegget ditt har det vanskelig på grunn av dårlig vanning, gjør du følgende:

 • Tørr plante: hvis du har vært tørst, ta potten – uten å fjerne planten fra den – og legg den i et basseng med vann i omtrent 30 minutter. Ta den ut og klipp av delene som er døde. Derfra vann når du ser jorden tørke ut igjen.
 • Planter med overflødig vann: for å gjenopprette det, ta det ut av gryten og pakk jordbrødet med absorberende papir i et dobbeltlag (eller mer) og la det være det i en dag. Etter den tiden, plant den på nytt i en gryte, men denne gangen ny, og klipp av delene som er stygge. Dryss deretter kobber, svovel eller kanelpulver på underlaget for å forhindre sopp, og ikke vann i noen dager.

Når skal du vanne innendørs planter?

I prinsippet, de skal vannes i gjennomsnitt 2-3 ganger i uken om sommeren og litt mindre resten av året. Det er viktig at jorden tørker ut litt før den fuktes på nytt, da dette forhindrer at plantene blir for sårbare for sopp. Av denne grunn, hvis du er i tvil, må du kontrollere fuktigheten i underlaget, enten med en tynn trepinne eller ved å veie gryten når den er vannet og igjen etter noen dager.

Hvis du har en tallerken under, fjerner du overflødig vann etter hver vanning, ellers vil røttene råtne. Av samme grunn er det ikke lurt å dyrke plantene dine i potter uten dreneringshull.

Spray / tåke bladene ofte

Ikke spray plantene ofte

Den siste vanligste feilen er å spraye / spraye bladene ofte. Selv om det er sant at de kan absorbere vann direkte fra porene, og at planter som betraktes som innendørs planter vanligvis krever høy luftfuktighet for å kunne vokse under forhold, er det også sant at overflødig fukt råtner dem raskt.

Derfor, før vi begynner å sprøyte daglig, må vi først vite hvilken prosentandel fuktighet som er i huset, noe vi for eksempel vil vite med en innenlands værstasjon. Nå, hvis vi bor på en øy eller nær kysten, kan vi være sikre på at prosentandelen av fuktighet er høy, så det vil ikke være nødvendig å spraye bladene til plantene vi har hjemme.

Når skal du spraye bladene og med hva?

Det er bare lurt å spraye bladene hvis den aktuelle planten er innfødt i en jungel eller regnskog, og luftfuktigheten i huset er veldig lav. For eksempel er planter som IKKE skal sprayes sukkulenter (kaktus og sukkulenter). I alle fall bør regnvann, som er egnet til konsum eller destillert, brukes.

Imidlertid, i stedet for å bruke den typiske plastsprøyten / sprøyten, er det bedre å få en luftfukter (som denne de selger) eller i det minste sette glass eller potter uten hull med vann rundt planten. Dette reduserer faren for råte.

Vi håper denne artikkelen har vært nyttig for deg 🙂.