Skip to content

6 ferdige urter for vinduskarmen din

19 de desember de 2022

Når det gjelder urtehager i vinduskarmen, elsker vi klassikerne. Peppermynte, rosmarin og basilikum dukker alltid opp, men vi er også hele tiden på utkikk etter nye urter for å gi litt pizzeria til minihagene våre. Med det i tankene har vi samlet noen av favorittene våre her. Fremfor alt er disse urtene vakkert duftende og har levende løvverk – alltid en vinnende kombinasjon, og en du vil bli glad for å se hilse deg i vinduet hver morgen. Hvis du er ny på urter, les opp på vår nybegynnerguide for å plante dem. For flere urter du kan sjekke ut neste gang du besøker hagebutikken, sjekk ut denne listen over enkle start-urter. Når det gjelder det grunnleggende: Når du velger en terskel for urtene dine, er et solrikt sted det beste alternativet. Du vil også sørge for at urtene dine er plantet i nok jord slik at røttene ikke er for overfylte. De fleste av disse plantene trenger vanlig vann, og god drenering er også viktig. Lykke til med plantingen!

Solbærsalvie

Salvia microphylla
Denne eviggrønne busken er medlem av myntefamilien og vokser godt i beholdere. Solbærsalvie er tørke- og varmetolerant og produserer blomster i rosa og hvite nyanser når den blomstrer på nytt gjennom sommeren. Dens duftende blader, som lukter solbær, er spiselige.

Sjokolade mynte

Mentha x piperita «Sjokolade»
Hvis du har en søt tann, vil du elske duften av denne prangende mynteplanten. Sjokolademynte har mørkegrønne blader og den er en kraftig dyrker, så å plante innendørs i en potte er den sikreste måten å holde den på. Gni bladene, og du vil finne at de lukter som en mint sjokoladegodbit.

Sitronverbena

Aloysia citrodora
De spisse bladene av sitronverbena har en sterk sitronaktig duft. Når den er plantet, krever den godt drenert jord og hel eller delvis sol. Den vokser raskt om sommeren, så så fort du høster bladene, vil den fylle opp det aromatiske spiselige bladverket, som har mange bruksområder på kjøkkenet.

Orange mynte

Mentha × piperita citrata
Denne vakkert duftende urten krever, som de fleste mynter, mye vann og full sol. Appelsinmynte kan bli langbenet og lang, så regelmessig plukking og beskjæring er viktig. Nøye vedlikehold vil hjelpe mynten din til å vokse busket og grønn. Det er også enkelt å ta stiklinger og dele med venner – de vil elske denne nydelige, knallgrønne planten. (Prøv en kvist i denne oppskriften for en aperol og appelsin-myntesprit.)

Sitrongress

Cymbopogon citratus
En lettdyrket urt med en skarp, gresskledd blomsterduft som minner om sitroner, sitrongress er et solfylt tillegg til vinduskarmen. Den vokser best i godt drenert jord og full sol. Den vokser også raskt, så under de rette forholdene vil den raskt fylle beholderen. (Det er også nyttig i mange oppskrifter, inkludert denne crawfish-koken.)

Ananas salvie

Salvia elegans
Denne iøynefallende urten har livlige skarlagensrøde blomster og gulgrønt løvverk. Bladene til ananassalvie har en skarp og fruktig ananaslignende duft, og det er der planten får sitt vanlige navn. Urter kan knuses eller hakkes og brukes i spiselige applikasjoner eller legges hele til salater og andre retter. Hva er dine favoritturter å dyrke i vinduskarmen din? Har du plantet noen spennende nye tillegg denne sesongen?