Skip to content

Fire elementer organiske urter: voksende medisinske urter i Wisconsin

17 de april de 2021
 • Jane Hawley Stevens høsting kamille blomstrer med en «kamille rake». Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Strålende lilla lupiner og iris i chakrahagen.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
 • Chakra hage har en midt seng for hvert chakra; coltsfoot i forgrunnen. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Fantastisk angelica – godt over 6 fot høy! Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • En veldig behagelig Poochie som ligger midt i hagen. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Galpaler som henger ut i chakrahagen og beundrer Inula. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Alter i chakrahagen.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
 • Astragalus forlater med regndråper. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Rad av arnica i blomst i produksjonsfeltet. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Kamilleblomster i tørkeskuret.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
 • Four Elements har en hel serie med nydelige urteprodukter laget av hjemmelagde, organiske urter. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Foto av min deilige potluck lunsjtallerken med hagesalat, sesongens grønnsaker, Wisconsin-oster og nybakte brød. Foto / illustrasjon: susan belsinger

På et nylig besøk i Madison, Wisconsin, for den årlige HSA-konferansen, dro en gruppe urteentusiaster for å besøke de medisinske urtehagene til HSA-høyttaleren, Jane Hawley Stevens, eier av Four Elements Organic Herbals. Her er noen bilder av hennes frodige hager nær Baraboo Bluffs i Wisconsin og apotekerbutikken hennes, som ligger i North Freedom. https://www.fourelementsherbals.com/ Kom på en virtuell tur akkurat nå …

Som beskrevet på nettstedet: ”Noted Herbalist, Author and Local Organic Farmer, Jane Hawley Stevens og hennes ektemann David (som er kurator for Madison Arboretums Longenecker hagebruk), har dyrket 130 mål i et område som naturvernet betraktet som et av de siste flotte stedene. Sertifisert økologisk siden 1990, blir både ville og dyrkede medisinske urter håndhøstet med maksimal styrke, og deretter håndbehandlet for å lage en serie urteprodukter, inkludert te, fuktighetskremer, ansiktshydrosoler, leppepomader, såper, urtete, kroppsoljer og tinkturer . ”

Gården ligger omtrent en times kjøretur fra Madison. Etter å ha utforsket Madison bondemarked dagen før og besøkt den fantastiske ostebutikken Fromagination (ikke å gå glipp av https://fromagination.com/), delte vi en helt herlig potluck / piknik lunsj i klasserommet. Deretter dro vi ut til hagene og fikk en omvisning i Janes chakrahage, produksjonsfelt og tørkeskur. Navnet på virksomheten hennes, Four Elements Organic Herbals, har fokus på bidraget fra de fire elementene: jord, luft, ild og vann. Janes program for konferansen hadde tittelen “Gardening by the Moon”, som praktiseres på gården.

Chakrahagen har en serie senger, hver representerer en av chakraene med lange senger som løper langs hver side av sentrumsjakraene. Vi brukte mye tid på å omgi hver seng og beundre og diskutere urtene som ble dyrket i dem. Poochie, familiehunden, fulgte oss og underholdt oss ved å ligge midt i midten av hver chakrahageseng (hun er en avslappet hund). Det er en nydelig utstillingshage med et stort antall populære, så vel som mindre kjente urter, fra kulinariske til medisinske, duftende og prydplanteformer, og vi oser alvorlig og aahed; planter blir ganske store i Wisconsin.

Derfra gikk vi gjennom felt for å se de imponerende produksjonsfeltene, der det var rader på rader med medisinske urter fra kjent salvie, lavendel og ringblomst til astragalus og arnica i blomst. Det var en stor lapp med blomstrende kamille, som vi stoppet for å fotografere siden det er en kommende urt av året. Jeg fikk Jane til å skaffe seg «kamilleharken» og høste blomster for oss med den, og så gikk vi til tørkeskuret og så kamille tørke sammen med ringblomstblomster og noen ville urterøtter.

Jane bruker alle disse organisk dyrkede botaniske plantene for å lage sin produktlinje. Vi stablet oss inn i kjøretøyene våre og kjørte rundt 10 minutter gjennom landsbygda til en liten by som heter North Freedom, hvor apotekbutikken Four Elements Organic Herbals ligger. Butikken ligger i en gammel bankbygning omgjort til en butikkfront, et kontor, et helseavdelingsgodkjent kjøkken, et behandlingsrom, et emballasje- og forsendelsesområde og en stor kjeller der produktpaletter lagres i esker sammen med store mengder av flasker, krukker, urter, tinkturer og pakkematerialer.

Selvfølgelig kom vi bort med alle slags godbiter fra te, balsam, såpe, kremer, oljer, tinkturer og blomsteressenser – og en følelse av velvære og tilfredshet – fra å henge med inspirerende og likesinnede urter. Janes linje med urtete er hennes bestselgere, og ikke rart med navn som “After Dinner Fennel Mint” og “Joy, Love & Passion”; Du kan finne dem i mange butikker over hele landet. Hun bestiller de fleste av produktene sine på https://www.fourelementsherbals.com/. Hvis du er på vei til Madison-området, kan du sjekke ut nettstedet for å se hvilke hendelser eller klasser som kan skje på gården eller i butikken; og å registrere seg for nyhetsbrevet sitt.