Skip to content

7 kuriositeter av kjøttetende planter

3 de februar de 2021


De er sannsynligvis de mest fascinerende representantene for planteverdenen. De bryter ikke bare med ideen om at en plante bare trenger vann og sol. I tillegg til dette legger deres ekstraordinære utseende bare til legenden om at de er marsplanter. Og nei: det er de ikke. Det er nok å vite nysgjerrigheter fra kjøttetende planter å forstå hva de er: en ekte virguería av mors natur. Planter hvis sjeldenhet ligger i noe ekstremt enkelt. De er utelukkende et resultat av århundrer med evolusjon i slike fiendtlige miljøer at de til og med har blitt tvunget til å endre morfologien for å overleve. Så mye at de, uansett hvor mye sjokk, har blitt rovdyr.

Men utover estetikk, ingenting som å fordype seg i nysgjerrigheten til kjøttetende planter for å verdsette dem enda mer. Bare ved å kjenne dem grundig, kan vi bli klar over hvor utrolige disse er planter oppført som rare. Et adjektiv som grunnleggende passer til utseendet og ikke så mye for kultivering. Fordi i mer enn omsorg for kjøttetende planter har særegenheter, de skiller seg ikke mye ut fra inne i planter. Noe overraskende for mange mennesker som begynner i den spennende verdenen til denne sjangeren.

Så hvis du vurderer å ha dem blant plantene dine, er det verdt å vite nysgjerrigheten til kjøttetende planter. En måte både å bedre forstå hva som gjør dem eksepsjonelle, og å dyrke dem slik de fortjener.

7 KURIOSITETER AV KARNIVORISKE PLANTER SOM ER SIKKER! Du blir overrasket

De kjøttetende planter de kommer fundamentalt fra to helt motsatte steder på planeten. Mens noen er hjemmehørende i sumpete områder, er andre hjemmehørende i ørkenområder. Ekstremt forskjellige naturområder med noe til felles: ikke bare å ha matressurser til planter. Denne detaljen er uten tvil det som rettferdiggjør at disse plantene jakter. I møte med manglende evne til å skaffe mineralnæringsstoffer i miljøet, har de utviklet mekanismer for å få dem fra insektene rundt dem.

SarraceniaSelv om vi er fascinert av nysgjerrigheten til kjøttetende planter, må vi starte med forsiktighet. Velg sarracenia for å begynne å bli kjent med dem. Attribusjon | Sonja kalee

Før du går inn i de nysgjerrighetene til de kjøttetende plantene som overrasker, noe å tenke på. For å få denne familien av planter til å bli oppfylt, må du Følg indikasjonene på dyrking nøye. Noe helt logisk hvis vi tar høyde for at vi dyrker dem under forhold langt borte fra deres opprinnelige rom. Av den grunn, og selv om de fascinerer oss, er det ingenting som å begynne med arter av enkel dyrking. En måte å bli vant til dine behov før du går videre til en mer komplisert. Og vi sier dette fordi med typene rovdyr for som med typer orkideer: når du oppdager en, vil du oppdage dem alle.

1. Ikke mate dem, en av kuriositetene til kjøttetende planter som er grunnleggende for deres velvære

Det er ikke så mye av nysgjerrigheten til kjøttetende planter som sådan, men snarere en av deres grunnleggende omsorg. Mange tror at ved å bo i et «feilfritt» rom, må de hjelpe planten sin. Og noe fjernere fra virkeligheten. Disse plantene er alene og med riktig forsiktighet trenger de ikke å jakte som sådan.

Og forresten: ingen treffer fellene for å tvinge dem til å jakte bare for moro skyld. Vi vil alvorlig kompromittere plantens levetid, som vil gjøre en innsats for å jakte og ikke vil få næringsstoffer tilbake.

2. Selv om de beveger seg, har de ingen muskler

Det er en av de gjentatte tvilene når det gjelder kjøttetende planter. Hvis de er planter Hvordan er det mulig at de utfører bevegelser, til og med av rask art når de jakter?

Også. Selv om de kan tenkes å ha muskler, er grunnen til at de beveger seg mye mer vegetabilske. Overflaten på bladene til rovdyr er ekstremt følsom. Derfor utløser ethvert trykk en endring i trykket på vannet i bladenees cellevegger. En endring som oversettes til bevegelse. Mye mindre mystisk enn det virket, ikke sant?

3. Mest respekterer pollinerende insekter, en av kuriositetene til de mest unike kjøttetende plantene

Et utvalg av hvor utrolig naturen er. Som mange andre, kjøttetende planter trenger pollinatorer. En uttalelse som har begrensninger, siden noen til og med er i stand til å selvbestøve. Hvis kjøttetende planter spiser insekter, hvordan kan de diskriminere pollinatorer? Og det er der naturens magi overrasker oss igjen.

Dionaea muscipulaEn av kuriositetene til de mest unike kjøttetende plantene, og som møter Dionaea muscipula. Få det hit

Logisk vet ikke planten hvilket insekt som nærmer seg sine jaktfeller. Og akkurat som vi mennesker gjør når vi tenker hvordan man kan tiltrekke pollinerende insekter til hagen, kjøttetende planter gjør blomstene deres ekstremt attraktive for dem. Av denne grunn har mange av dem utviklet en mekanisme for å unngå å jakte på insektet som det ikke berører. Hvordan? Dyrker blomsterstammen for å holde den atskilt fra felleområdet.

4. De kalles kjøttetende fordi de ikke bare spiser insekter, en annen av kuriositetene til de mest særegne kjøttetende plantene.

Hvis vi analyserer navnet deres, kan det ha blitt oppmerksom på at de ikke kalles insektdyr. Et begrep som a priori virker mer passende for dem. Imidlertid skyldes begrepet rovdyr ikke en feil, men heller vanene som noen av dem har i naturen. Og i naturen er det noen arter av kjøttetende planter som kan nå størrelser på opptil to meter. En høyde som er proporsjonal med resten av planten, og den gjør at dietten inkluderer rotter, mus og til og med små reptiler som øgler.

Og før noen er redd, nei: de kjøttetende plantene som vi kan dyrke hjemme, er ikke farlige for mennesker eller kjæledyr.

5. Gjennom århundrene har de perfeksjonert sine «jaktteknikker»

Selv om bildet vi har i tankene er den klassiske planten «kjeve» som lukkes, har kjøttetende planter mange andre jaktmekanismer. Og, langt fra å være åpenbar, er sannheten det evolusjon har lagt mye oppfinnsomhet i hver av dem. Til hva? Hovedsakelig med sikte på å fange de nærliggende insektene uten anelse. Sugeblærer, fangsthulrom eller klebrig dråper er noen av dem.

Nepenthes, en av kuriositetene til de mest unike kjøttetende planteneNepenthes tiltrekker seg insekter med sin aroma for å fange dem i kannene sine. Inkluder det blant plantene dine

Som om disse fellene ikke var nok, har kjøttetende planter et annet tilskudd for å fange byttedyr. I tillegg til de attraktive fargene, vises mange av dem svært attraktive dufter for insekter. Umulig å unnslippe fra sin vegetabilske forførelse!

6. De sover i de kalde månedene

En detalj blant nysgjerrighetene til kjøttetende planter som bringer dem enda nærmere det jordiske. Som andre planter av tropisk opprinnelse lever denne botaniske familien en vegetativ stopp i vintermånedene. Selv om deres oppførsel varierer i henhold til arten, kaster de vanligvis bladene sine til gjenvekst med vårens ankomst. En beskyttelsesmekanisme som lar planten overleve ved temperaturer som ikke er fra opprinnelsesstedet.

Siden dyrking av kjøttetende planter utføres innendørs på våre breddegrader, vil deres oppførsel ikke være den samme. Anlegget vårt vil ganske enkelt lamme veksten til solen kommer tilbake. Men hvis du risikerer å dyrke dem utenfor hjemmet med visse forholdsregler mot kulde, kan du se selv.

7. De lever både på land og under vann, en av kuriositetene til de mest ukjente kjøttetende plantene

Utrolig men sant! Dette punktet er kanskje en av kuriositetene til kjøttetende planter som er mindre kjent. De blir ofte sett på som kjøttetende planter, men det er også visse slekter som lever nedsenket i vann.

UtruculariaUtricularia er en av de kjøttetende plantene som lever, i naturen, i ferskvann. Kos deg med det hjemme

Når det gjelder disse slektene, lever plantens base vanligvis nedsenket mens de fangede stilkene er på overflaten.

Utover disse nysgjerrighetene til kjøttetende planter, er det en som ikke telles. Det kan bare oppleves ved å ha en av dem, og bli fascinert av hvor utrolig naturen kan være.