Skip to content

8 Nei nei i grønnsakshagen

24 de februar de 2021

Uansett om du er nybegynner eller en guru i å dyrke grønnsaker, er det uunngåelig å gjøre feil. Du gjentar kanskje ikke de gamle feilene, men du vil alltid begå nye hvert år. Jeg gjør!

Det viktigste er imidlertid å lære og komme videre. Gjennom årene har jeg gjort mange feil i min jakt på å «lære å vokse» perfekt.

  måking av kompost og eldre kvinne som vanner hagen

Og det ville være en edel ting å dele de vanligste med deg, slik at du ikke kan falle i samme grop som meg.

# 1 – Over gjødsling

Mange nybegynnere tror dette – vanlig usannhet – jo mer gjødsel de tilfører, jo bedre gir det.

Påføring av mer gjødsel enn anbefalt mengde vil redusere avlingene dine betydelig. Muligens forårsake forstyrret vekst og svie. Gjødsel skal bare brukes i de anbefalte forholdene og skal bare brukes på jord som er næringsdefekt.

Planter vil bare bruke næringsstoffene de trenger; derfor vil overflødige næringsstoffer lekke ut i jorden og gå til spille.

Overflødig gjødsel vil ha større effekt på blomstrende planter, da de kan forårsake overdreven vekst av løvverk på bekostning av blomster og frukt. Hvis du vil berike jorda mer, bruk mer kompost og ikke gjødsel.

# 2 – Bruk av syntetiske gjødsel

Gartnere som ønsker å produsere organiske avlinger, bør aldri bruke syntetisk gjødsel i hagen sin. De kan være billigere, men veldig skadelige.

Når du kjøper bearbeidet gjødsel, sjekk gjødselkomponentene for å avgjøre om gjødsel er organisk eller ikke.

Lær ABC av gjødsel

Du kan også lage din egen organiske gjødsel ved å bruke råtnet gjødsel. Ved å eliminere bruken av syntetisk gjødsel og erstatte den med organisk gjødsel, kan du øke avlingene og gjøre dem sunnere og tryggere å konsumere.

# 3 – Planting i skyggefulle områder

På grunn av den lille størrelsen på hagene, er et flertall grønnsakshagerne fristet til å plante grønnsakene sine selv i skyggefulle områder. Noen grønnsaker, som erter og salater, kan klare seg godt i liten skygge, men de fleste trives godt i direkte og uavbrutt sollys.

Du kan bruke skygge til din fordel ved å plante plantene på siden som får sollys om morgenen. Skyggen dekker dem om ettermiddagen.

Dette vil beskytte dem mot å bli svidd av ettermiddagssollyset.

Observere vegetasjonen i hagen din for å vite når de er fylt med blader, spesielt de høye trærne og buskede planter. Dette vil hjelpe deg å vite hvilken side du skal plante avlingene dine over årstidene.

# 4 – Manglende endring av jorda

Hvis du endrer jord med kompost, kan du gi deg bedre og sunnere avlinger. Det er uendelig at planter lever av jord.

Endre jorden din med mye organisk materiale og kompost gjennom sesongene. Organisk materiale vil aldri være overflødig i jorden. Så haug dem så mye som mulig for god hagevekst.

5. Over vanning

Dette er en annen vanlig feil begått av mange gartnere. For mye vann får røttene til å råtne på grunn av kvelning.

Husk at jorden skal være fuktig og ikke fuktig. Noen grønnsaker vil bare kreve en tomme vann hver uke, og ved å overvanne dem vil du forårsake stress for plantene.

Hvis du stikker fingeren i jorden og finner ut at omtrent en tomme eller to er fuktige, må du ikke vanne plantene den dagen, sjekk på nytt neste dag.

For nøyaktighet kan du bruke jordfuktighetsmåleren til å bestemme fuktighetsnivået i jorden.

For å opprettholde fuktighet i jorden, mulch rundt plantene ved hjelp av tørket gressklipp, halm, tørkede blader, ikke-fargede barkdekk eller uferdig kompost. Alle disse vil være ideelle mulch for grønnsaksplanter.

Mulching vil spare vann, holde jorden fuktig og holde av ugress.

6. Plante frøplanter for dype eller for grunne

Normalt dikter plantens størrelse dybden; jo større frø eller frøplante, jo dypere foretrekker den å bli plantet. Det er imidlertid bra å følge instruksjonene som er angitt på frøpakningene.

Vær oppmerksom på disse retningslinjene, fordi planting av frøene dine for dypt vil gjøre at de ikke spirer eller spirer svake frøplanter fordi de er slitne når de spirer.

På den andre siden, kan du plante frøene dine for grunt, slik at de tørker ut raskt før de spirer. Det kan også føre til at den unge planten faller over eller til og med tørker ut på grunn av dårlig rotvekst.

Imidlertid er det noen grønnsaksfrø som salat, som må plantes nær nok til jordoverflaten slik at sollys kan berøre og få dem til å spire.

Relatert lesing:

  • Tips og triks for dyrking av tomater
  • Hvor mange tomater per plante? Voksende tomater med høy avling
  • Å fikse problemer og løsninger på tomatplanter

7. Planting for tett

Hvis du planter frøene eller plantene dine for nær hverandre, vil du oppmuntre til konkurranse om sollys, vann og næringsstoffer i jorden.

Frøpakningene har retningslinjer om planteavstand; ikke bli fristet til å ignorere dem bare fordi frøene eller plantene virker små; tenk på størrelsen på planten når den er moden.

Imidlertid vil ikke hvert plantet frø spire, og ikke alle frøplanter som er transplantert, vil overleve. Derfor kan du redusere avstanden litt enn anbefalt.

Hvis alle plantene som plantes, overlever, kan du tynne ut overflødige planter. Unge greener og gulrøtter er deilig og kan brukes i tidlig vårsalat.

Hvis tynning av grønnsaksplanter ikke er spiselige, kan du legge dem rundt plantene for å tjene som mulch.

8. Starter for stort

De fleste gartnere lar seg rive med av «vokse din egen» bølge og ender med å investere i en ekspansiv grønnsakshage. Fristelsen er stor, og du kan ende opp med å bli overveldet av arbeidet med å luke, stelle plantene og håndtere skadedyr og sykdommer.

Hvis du begynner, plant et håndterbart område og begynn med enkle planter som pepper, grønne bønner, salat tomater eller aubergine.

Når du får tillit og ferdigheter til å håndtere dem, kan du utvide gradvis. Når opplevelsen din vokser, kan du nå begynne å dyrke vanskeligere grønnsaker som rosenkål eller brokkoli. Hva gjør du med brokkoli stilker eller stilker?

Å starte stort kan føre til frustrasjoner.

9. Bruke bredspektrede plantevernmidler

Skadedyr kan i stor grad påvirke kvaliteten og kvantiteten på avlingene dine. Du kan bruke betydelig tid, penger og krefter på å administrere dem, bare for å bli frustrert av deres stædighet.

Dessuten kan du bruke et plantevernmiddel som eliminerer det målrettede insektet, men som ender med å påvirke andre gunstige insekter som marihøner, bier og lacewings som kan pollinere avlingene dine.

Bruk av bredspektret plantevernmidler kan også ha skadelige effekter på plantene dine og kroppen din.

Pesticidene kan danne et belegg på grønnsakene dine, og de kan finne veien til kroppen din gjennom salatene. En ideell måte å eliminere skadedyr på er ved å bruke selektive, naturlige midler for å avskrekke skadedyr eller bruke plantevernmidler som er formulert utelukkende for det insektet.

Våre favoritter er: Neem oljespray for planter og hagesikker diatoméjord

Det finnes forskjellige organiske metoder for å eliminere skadedyr som du kan bruke, hvorav mange er sunnere for planter og mennesker. Men dette er et tema for en annen dag.

Bunnlinjen

Mange spørsmål om hagearbeid blir sunn fornuft etter noen sesonger med planting.

Du lærer mye underveis. Det beste er å ha kunnskap om hva du har tenkt å plante og lære av feilene dine for å unngå å gjenta dem igjen og igjen.

Nybegynner eller en guru som dyrker grønnsaker, gjør feil.  Det er viktig å lære og komme videre.  Her er en liste over åtte feil IKKE å gjøre [LEARN MORE]