Skip to content

Bruk gjødsel til å gjødsle hagen din

2 de februar de 2021
  • Gjødsel fra husdyr kan gjøre underverker for grønnsaksavlingene dine. Når du har funnet en kilde for husdyrgjødsel, samler du den, komposterer den og sprer den i hagen din.Foto/Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking
  • Foto / Illustrasjon: Ronald Lipking

Jeg ble kjent med gjødselens underverk da min kone og jeg kjøpte en liten gård for mange år siden. Ikke lenge etter at vi flyttet inn, kjøpte vi også en hest – og alt som hører med å eie en hest, inkludert, selvfølgelig, gjødsel. Å tømme boder var en jobb jeg la ut så lenge jeg kunne, til jeg plantet vår første hage i vårt nye hjem. Jeg brukte vinteren på å dumpe masse ting inn i det de tidligere eierne hadde sagt var et organisk hagested. På våren hadde jeg dekket hele hagen med flere centimeter gjødsel. Om høsten skjønte jeg hvor sterk gjødsel var da jeg ba naboene om å komme ned og plukke noen av bønnene før de overtok stallen. Det var for 10 år siden, og helt siden har jeg eksperimentert med forskjellige typer gjødsel.

I dag eier jeg en annen «Old MacDonald» gård som inkluderer nesten alle dyr i barnesangen – ender, gjess, kyr, hester, geiter, sauer – pluss noen flere, som duer og kaniner. Men for all mangfoldet har disse fantastiske skapningene en ting til felles – gjødsel. Gartnerens gull.

Gjødsel består av tre grunnleggende elementer som er avgjørende for plantehelsen: nitrogen, fosfor og kalium. Nitrogen lar planter produsere proteinene som trengs for å bygge levende vev for grønne stilker, sterke røtter og mange blader. Fosfor hjelper til med å flytte energi gjennom hele planten, spesielt viktig i modne planter. Kalium hjelper planter med å tilpasse sukker som trengs i veksten, og er spesielt nyttig i rotvekster. Sammen danner disse tre elementene den magiske formelen, NPK, ryggraden i all gjødsel, menneskeskapt eller organisk. Gjødsel inneholder også store mengder humus, en fantastisk jordendring. Humus er rett og slett det klumpete, fibrøse materialet som kommer fra plantefibre og rester av dyr og er verdifullt på flere måter: det gir bedre helling til leirejord; leverer mat til jordflora og fauna; bevarer fuktighet under tørre perioder, samtidig som den sørger for god drenering i våte tider; og det er et lager for nitrogen i jorda. Kort sagt, humus fungerer som et reservoar, slik at næringsstoffer kan virke.

Gjødselkvaliteten vil variere fra gård til gård og fra tid til annen, avhengig av mengden og typen sengetøy som samles med den. Å teste gjødsel kan være den eneste måten å fastslå sikkert hva næringsinnholdet faktisk er. Så husk at referansene her til næringsnivåer i forskjellige typer gjødsel fungerer som en generell guide.

[[[PAGE]]]
Ikke bruk gjødsel fra husdyr
Alle dyr produserer gjødsel, men bare husdyr produserer den i tilstrekkelig mengde og på et begrenset nok sted for å være til nytte for gartnere. Og i tilfelle du lurer på, er det ikke lurt å bruke gjødsel fra husdyr som hunder og katter. Avføringen inneholder mer sannsynlig patogener som er skadelige for mennesker. Hold deg til søppel fra husdyr. En advarsel: Personer med nedsatt immunforsvar, som de med HIV-infeksjonen, bør snakke med legene om å spise mat fra hager gjødslet med gjødsel.

Heste- og kugjødsel er humusrik

Hest
Ku
Geit

Fordi kyr og hester er gresere, er det meste av det de spiser i form av grovfôr som gress eller høy, som gir en klumpete, humusrik gjødsel, men en med relativt lave nivåer av de tre essensielle elementene. Kugjødsel, avhengig av mengden av sengetøy, veier inn i et trist 0,5% nitrogen, 0,5% fosfor og 0,5% kalium, lavt i alle tre elementene. Sørg for å kurere kugjødsel ved å gi den god tid i kompostbunken.

Hestegjødsel scorer vanligvis litt bedre i alle kategorier med 1,5–1,0–1,5 NPK-vurdering og kortere komposteringstid. I motsetning til kugjødsel kan du imidlertid ikke kjøpe den i sekk. Selv om hestegjødsel brytes raskere enn kugjødsel, bør den likevel komposteres godt før du bruker den i en hage i vekstsesongen.

Gjødsel fra sau og geit er lett å håndtere
Sau og geit gir bedre gjødsel enn kyr og hester. For det første er de ryddigere og produserer pelleterte avfall som lett samles og distribueres. Og når det gjelder melkgeiter, som ofte holdes i boder med sengetøy, fanges urinen sammen med avføringen, og øker dermed gjødselens verdi ved å beholde mer nitrogen. Begge dyrene produserer rundt 1,5–1,0–1,8 på næringsdiagrammet. En ekstra fordel er rask kompostering fordi den pelletiserte formen til avføringen tillater mer luft i kompostbunken og gir større overflateareal og raskere tørking. Geiter og sauer produserer også en gjødsel som er nesten luktfri hvis den samles i kjølig vær. Og siden den kommer i pellets, er den enkel å spre og til i hagen.

Når jeg samler gjødsel fra sauene mine, bruker jeg faktisk en kost og flat spade til å feie den opp og deretter dumpe den i en trillebår. Hele prosessen tar bare noen få minutter og er ikke tilbakeslagsarbeid som å kaste ut ku eller hesteboder. Jeg la til og med små mengder gjødsel direkte i hagen min tidlig på våren. Det bryter ned så raskt at det ikke skader de unge plantene som går ut bare noen få uker senere. Påfør aldri fersk gjødsel direkte på plantens røtter eller stilker.

Kaningjødsel scorer høyt i nitrogen

Kaniner
Duer

I likhet med utkastet til geit og sau, ser bare mindre kaningjødsel ut som den ble laget for gartnere. Men den store bonusen fra kaniner kommer i næringsnivået, som vurderer imponerende 3,5% i nitrogen. De andre elementene er også litt høyere enn i gjødsel fra geiter og sauer. Forskjellen er selvfølgelig mengde. Kaniner, som alle planteetere, spiser en enorm mengde mat for sin størrelse, men for en gjennomsnittlig kanin kan det bety 100 lb fôr i året. Du kan forvente at noe mindre enn vekten skal returneres som gjødsel. Men fordi det er dobbelt så næringsrikt som de andre gjødselene som er nevnt så langt, får du mer for pengene.

Fuglegjødsel er førsteklasses ting

Av alle dyrene på gården min, produserer fugler den mest verdifulle gjødselen av alle. Duer guano, for eksempel, har blitt verdsatt i Europa som en supergjødsel siden middelalderen da folk holdt duveskiver og dueloft på toppen av husene sine, dyrket squabs for mat og brukte gjødsel til å gjødsle hager og felt. Duegjødsel er høyere enn andre fugler ved 4,2% nitrogen, 3% fosfor og 1,4% kalium. Det er vanskeligere å finne og samle enn annen gjødsel, og er best hvis det komposteres grundig før bruk.

[[[PAGE]]]
La gjødsel myke i kompostbunken din
Kommersiell pakket gjødsel kommer kompostert, men hvis du samler fersk gjødsel, må du kompostere litt før du bruker den på plantene dine. Hvor lenge avhenger av typen gjødsel og årstid. Tilsett gjødsel langsomt i kompostbunken over flere dager eller uker, slik at rikelig med luft sirkulerer i kompostbeholderen. Tilsett annet organisk materiale som gressklipp og løv for å bryte opp gjødsel og hurtigherding. Snu komposten regelmessig når du tilfører mer gjødsel. Slutt å tilsette gjødsel to måneder før du planlegger å bruke den i hagen. Du vet at gjødselen er godt kompostert når den ikke produserer varme og mister det meste av den anstøtelige lukten når den er tørr.

Selv om det er greit å legge gjødsel direkte til hagejord om høsten (bønder gjør det hele tiden), har jeg funnet ut at ku, hest og fuglemøkk er best hvis de komposteres først. På den annen side er sau, geit og kaningjødsel lett å spre direkte. Send pellets jevnt og arbeid dem 1 til 2 tommer i jorden. Tilsett deretter et lag på toppen av jorden. Dette holder gjødselen fordelt, et viktig skritt for å herde gjødsel fordi det skaper et større overflateareal og kombinerer gjødsel med eksisterende jord. Dette muliggjør enkel spaltning over høst- og vintermånedene.

Barnyard venner

[[[PAGE]]]
Finne din egen kilde
Det er ironisk at med alle disse typer gjødsel er det bare kugjødsel som er tilgjengelig i de fleste hagebutikker. Men det er alternativer, og med litt lesing og noen få telefonsamtaler kan du finne et hot spot for gjødsel som er mye bedre enn ko i sekk og sannsynligvis gratis å starte.

Hvordan finner du annen gjødsel? Vel, når jeg snakker som en deltidsbonde som alltid er bak på jobbene sine, kan jeg fortelle deg at jeg aldri ville avslå frivillige for å komme til å rense bodene mine. Med dette i tankene er gårder det mest logiske stedet å begynne.

Du vil vanligvis ikke finne dem på de gule sidene, så prøv å se i stedet i rubrikkene i lokalavisene. Når du har funnet noen i ditt område som selger husdyret, kan du ringe og melde deg frivillig for å rydde ut boder. Eller hvis du er en ekte selger, kan du bare ordne deg for å være praktisk som en gratis transporttjeneste etter at bodene er rengjort.

Hvis du er interessert i de bedre tingene, kan du imidlertid prøve papiret eller utvidelsesagenten i fylket ditt igjen. Spør agenten om han eller hun kjenner noen i området som oppdretter geiter eller sauer. Du vil sannsynligvis bli overrasket over å finne at det er folk innen en time etter huset ditt som har disse drøvtyggerne. Husk at du får doble næringsstoffene i halv gjødsel og med en tredjedel arbeidet.

Kaniner presenterer et annet problem fordi få mennesker oppdretter dem i tilstrekkelig mengde for gjødsel unntatt dyrebutikker og noen få oppdrettere. Prøv å ringe din lokale dyrebutikk. Spør hva de gjør med all gjødsel, og om de jobber med lokale oppdrettere. Hvis de ikke henger på deg, vil de sannsynligvis være mer enn glade for at du kommer forbi og henter gjødselen etter at de allerede har skrapt den selv. Vær snill. Gi bøtta. Men sørg for at det er kaningjødsel du får; du vil ikke ha søppel fra hunder, katter eller reptiler.

Duer er heller ikke så sjeldne som noen kanskje tror. Ring din lokale utvidelsesagent eller til og med handelskammeret (dueklubben vår er nevnt i byens lister for klubber) og spør om de vet om noen som oppdrar duer. Siden ulastelige lofter er viktige for sunne fugler, er de fleste dueentusiaster religiøse om å rydde ut lofter. Men hva vil de gjøre med alt det søppel? Kanskje du kan hjelpe? Igjen, gi en bøtte, og i det hele tatt, ta opp ting når du sier at du vil.

Med vekt i disse dager på resirkulering og kjemisk fri hagearbeid, er gjødsel et perfekt svar for mange mennesker. Med en telefonsamtale eller to og noen få timers arbeid kan du gi jorden din naturlige, organiske næringsstoffer som beriker hagen din uten eller uten kostnad.

av Roy McGinnis
Desember 1997
fra nummer 12