Skip to content

8 store potteplanter for hvert hjørne av hjemmet ditt

11 de juli de 2023

Gå en tur rundt hjemmet ditt. Er det tomme plasser i hjørnene dine som ber om å bli fylt? I så fall er det få ting som krysser av så mange bokser som en potteplante. De er en fin måte å dekorere og bringe farge og natur innendørs, men de tilbyr også andre fordeler. Studier har vist at potteplanter kan hjelpe deg med å lindre stress, rense luften i hjemmet, øke produktiviteten, og de kan til og med hjelpe deg med å sove bedre. Så, hva venter du på? Enten du leter etter enkle potteplanter eller hardføre potteplanter, har vi samlet de beste overdimensjonerte plantene for å fylle hvert hjørne av huset ditt. Gjør deg klar til å nyte et helt nytt, mye grønnere syn på livet.

Gummianlegg

Gummianlegg

Gummiplanten er kjent for brede, blanke, mørkegrønne blader. Det er en flott stueplante for nybegynnere eller folk med travel livsstil, siden de ikke trenger daglig vanning. Faktisk går gummiplanter i dvale om vinteren og trenger kanskje bare å vannes en eller to ganger i måneden. Om sommeren er det best å vanne dem en eller to ganger i uken for å holde jorden fuktig. Gummiplanter kan bli høye, men veksten deres kan begrenses hvis du har dem i en liten potte. Dette hardføre planteeksemplaret trenger lys for å trives, men det gjør det ikke bra hvis du utsetter det for mye direkte sollys. En plass nær, men ikke foran, et vindu er best.

Fugl av paradis

Fugl av paradis

Med et navn som paradisfuglen forventer du kanskje at denne planten skal tweete og fly. I stedet har den fått navnet sitt etter de spektakulære appelsinblomstene som pryder arten. Det er imidlertid viktig å merke seg at paradisfuglplanter sjelden blomstrer innendørs. Likevel er de fortsatt ekstremt populære potteplanter og kan vokse opp til 6 fot høye. De krever mye lys og elsker å plasseres i nærheten av et vindu der de kan bade i direkte sollys. Denne planten må vanligvis vannes en gang i uken eller to, og vil klare seg best hvis det øverste jordlaget får tørke mellom vanningene. Om vinteren, når planten er i dvale, er vanning en gang i måneden tilstrekkelig.

Croton

Croton plante

Crotonplanter er kjent for de skarlagenrøde, gule og oransje-fargede årene som renner fra de brede, grønne bladene. Fargen er ikke bare dekorativ, den er også en nyttig indikator på helsen til planten din. Hvis fargen begynner å falme, forteller krotonen deg at den ikke får nok sollys. Lyse blader er derimot en indikator på at planten trives. Denne planten foretrekker å leve i et fuktig område. I tørrere klima er hyppigere vanning og en lett dugg av bladene nødvendig. Crotonen vil fortelle deg hva den trenger. Hvis den mister bladene, sender den deg et signal om at den må vannes oftere. I riktig miljø kan krotonplanter vokse opp til 10 fot høye.

Oliven tre

Olivenplante

Slangeplante

Slangeplante

Til tross for det glisende navnet, er slangeplanten et vakkert tillegg med lite vedlikehold til hjemmet ditt. Den har fått navnet sitt fra den lange, smale formen på bladene med gul kant. I en stor potte kan den bli opptil 12 fot høy. Slangeplanter er også enkle å ta vare på. Faktisk vil de være sunnere hvis du feiler på siden av å undervanne dem. En gang hver eller annen uke, eller til det øverste jordlaget er tørt, er vanligvis best. Om vinteren kan du vanligvis vanne dem en gang i måneden. Slangeplanter er svært tilpasningsdyktige, og selv om indirekte lys vanligvis er best, klarer de seg også ganske fint i direkte sollys eller til og med svake lysforhold.

Monstera Plant

Monstera Plant

Hvis du leter etter en lettstelt plante som kan vokse opp til monsterproporsjoner, trenger du ikke lete lenger enn til monstera-planten. Monstera-planter er kjent for store blader med hule former som gjennomsyrer interiøret. Sunne monstera-planter vokser opp til 3 fot høye og 2 til 3 fot brede. De trives i fuktige miljøer som bad. I tørrere rom, sørg for å dugge bladene for å holde dem fuktige mellom vanningene. Indirekte lys tjener denne planten helt fint. Vanning en gang i uken eller to, eller til jorden øverst i potten er tørr, er best. Om vinteren bør det ikke være nødvendig å vanne mer enn en gang i måneden.

Feleblad Fig

Feleblad Fig

Felebladfiken er kjent som kresne, så de har en tendens til å fungere best for folk som har tid og tålmodighet til å overvåke fargen og den generelle helsen deres. De trenger en moderat mengde vanning, og det kan ta litt justeringer for å få nivåene akkurat. Hvis du ikke vanner dem nok, vil de visne og de store, fiolinformede bladene vil miste sin frodige farge. Vann dem for mye, og bladene vil falle og rotråte kan potensielt sette inn. Den beste tiden å vanne felebladfiken er når den øverste tommen av jorda er tørr. De er kresne med lys også. De trenger mye lys for å vokse, men for mye varme og eksponering for direkte sollys vil brenne bladene deres. Vær forberedt på å fjerne planten frem og tilbake fra vinduet for å sikre at den får den optimale mengden lys eller eksperimentere med forskjellige områder av huset ditt til du finner akkurat det rette stedet.

Parlor Palm

Parlor Palm

En frodig salongpalmeplante kan forvandle et vanlig rom til et tropisk paradis. Overraskende nok er dette en plante som lett tilpasser seg lave temperaturer og indirekte lys. Den kan vokse opp til 6 fot høy inne med smale blader og grener som strekker seg opp til 3 fot brede. Parlor palmer er følsomme for overvanning, og det er best å vanne en gang hver uke eller to, eller til den øverste tommen av jorda er tørr. Hvis bladene blir gule, forteller salongpalmen din at den må vannes oftere.