Skip to content

Hvorfor har min japanske lønn tørre eller brune blader?

5 de juli de 2021

Den japanske lønnen er en plante som oppfyller mange egenskaper som mange mennesker kan elske: fargen på bladene er spektakulær om høsten (og avhenger av sorten om våren), dens bæring er veldig elegant, den motstår beskjæring. ( noe du liker å vite når du nesten ikke har plass til å sette flere potter), og dessuten støtter den frost opp til 18 minusgrader fantastisk godt.

Vi kan si at den i virkeligheten har alt slik at den kan dyrkes hvor som helst i verden. Men vi tar feil. Dette er et fjelltre eller en busk, altså når vi lurer på hvorfor den japanske lønnen min har brune eller tørre blader, må vi finne ut hva den voksende feilen vi gjør.

Ting å vite om japansk lønn

Japanske lønner er fjelltrær

Når vi vet det litt, kan vi vite hvordan vi skal ta vare på det. Derfor, før jeg forteller deg de mulige årsakene til at planten din har brune eller tørre blader, la meg kort forklare hva dens behov er. Og ja, vi har allerede sagt at deres naturlige habitat er fjellene, spesielt de i Japan, Korea og Kina. Der klimaet er sesongmessig, våren og sommeren er mild, og høsten og vinteren kald med frost. Faktisk er det normale at hvert år landskapet er dekket av snø.

Hva mer, luftfuktigheten er høy, ikke bare fordi det regner ofte, men fordi de har en tendens til å vokse nær kysten. Øyene i Japan, uten å gå lenger, er relativt små, så fuktigheten er alltid veldig høy; og likevel vokser disse plantene til fantastiske skoger. Temperaturene, som bare er «ekstreme» om vinteren, nedbør og fuktighet, gjør dem ikke akkurat til de enkleste plantene å ta vare på.

Men det er fortsatt noe annet: landet. De aller fleste lønnearter trives i lette, fruktbare, sure eller lett sure jordarter. Hovedpersonen vår også. Det er grunnen til at de ikke dyrkes (eller vanligvis ikke dyrkes) i leire eller alkalisk jord, for eksempel fordi røttene ikke ville bli luftet ordentlig, og at de ikke kunne finne det sårt tiltrengte jernet. Dermed blir bladene gule, blir brune og faller til slutt under disse forholdene. Og selvfølgelig spiller det ingen rolle.

Derimot, i visse klimaer (som Middelhavet) er det en veldig krevende art. Men stol på meg når jeg forteller deg at den kan dyrkes uten for mye problemer. Selv har jeg en samling på omtrent 15 eksemplarer sør på Mallorca, omtrent 4-5 km fra kysten i en rett linje.

Er det vanskelig å ha dem pene? Ja. Umulig? Ikke i det hele tatt (med mindre du vil ha dem i et område med et tropisk klima, i så fall er det umulig å ha dem bra, siden de trenger at sesongene skal differensieres, og å fryse eller snø om vinteren).

Hvorfor blir bladene på den japanske lønnen brune?

Det er flere årsaker, så vi kommer til å se dem alle hver for seg:

Tørt vær

Enten fordi det er i et blåsende område og / eller fordi luftfuktigheten er veldig lav, kan bladene på din japanske lønn ødelegges nesten over natten. Hvorfor? Fordi for å holde bladene hydrert, må røttene finne og absorbere vann. For dette er det ikke bare viktig at det mottar vann, enten fra regn eller vanning, men det er også viktig at jorden er lett, og at den ikke har en tendens til å komprimere.

Å gjøre?

Det første er at hvis du bor et sted hvor vinden blåser kraftig, beskytte planten. Hvis du har den i en gryte, kan du bare ta den med til et annet sted der den blir mer beskyttet. Men hvis det er i bakken, bør du vurdere å plante store busker eller trær, eller til og med en vindskjermhekk.

Hvis miljøet er tørt eller veldig tørt, bør du spraye (sprøyte) bladene med vann om ettermiddagen. Den bruker regnvann, eller er defekt myk. Sopp løvet godt, på begge sider. Det spiller ingen rolle om det ender med å dryppe. Maple må hydrere.

Den direkte solen gir den

Dette er en av de vanligste årsakene, spesielt når den dyrkes i Middelhavet. Graden av isolasjon kan være så høy at selv om fuktigheten også er høy, fører det til at bladene mister motstand mot solstrålene., selv om de er kultiver som andre steder kan være i full sol (som f.eks Acer palmatum »Seyriu», for eksempel).

Husk også at de aller fleste japanske lønnvarianter trenger skygge eller i det minste halvskygge for at de skal vokse.

Å gjøre?

Løsningen er enkel: legg den i skyggen, eller hvis den er plantet på bakken, legg noe (skyggenett (til salgs), eller plant for eksempel store planter i nærheten) for å beskytte deg mot solen. I mitt tilfelle har jeg dem under en drivhuslignende struktur som jeg laget for dem, beskyttet med et skyggelegger. De er i potter, ja:

Sannheten blir fortalt: det er ikke akkurat den peneste tingen i verden, men så lenge du holder lønnene beskyttet, vil alt være bra. (Selv om du vil at det skal være dekorativt, kan du erstatte skyggemesh med et telt eller lysthus, og for øvrig bruke det til å holde møter med dine nærmeste).

Det tørker opp

Det er ikke en plante som vil ha mye vann, men det er nødvendig å kontrollere at den ikke mangler, siden motstår ikke tørke. Hvis bladene blir brune, og begynner med de unge, må du kanskje vanne den oftere. Hvis du dyrker den i akadama, pimpstein eller lignende underlag, må du også vite at disse tørker raskt, så vanning må være hyppig.

Å gjøre?

Det viktigste er sjekk jordfuktighet for å sikre at det virkelig mangler vann. For å gjøre dette, må du grave litt med fingrene, til du når en dybde på ca 5 til 10 centimeter (hvis den er i en gryte, mindre), og vær forsiktig så du ikke skader røttene. Hvis du merker at det er kjølig og fuktig, trenger du ikke å vanne. Et annet alternativ er å sette inn en trepinne: Hvis du ser at når du fjerner den, har mye jord festet seg til den, så ikke vann.

Men hvis det tvert imot er tørt, ta vannkannen, fyll den med vann og gi den en pliktoppfyllende vanning. Deretter øker hyppigheten av vanning.

Har for mye vann

Hvis det derimot tilsettes mer vann enn det er i stand til å absorbere, deres røtter vil pele og dø. Det skjer mye når jorden ikke drenerer vannet godt, og også når den dyrkes i potter med underlag av dårlig kvalitet og / eller uten perlit, leirestein eller lignende. Selv om du har det i akadama, må du kontrollere tilstanden med noen års mellomrom (2-3), siden det er leire, og som sådan faller det fra hverandre.

Derfor, hvis du ser at jorden er veldig våt, kompakt og / eller hvis verdina allerede begynner å vises på jorden, må du justere vanningen på nytt.

Å gjøre?

I tillegg til å kontrollere jordfuktigheten og vanne mindre, Det er viktig at du ser om nevnte land er egnet. Det vil si at hvis du for eksempel har det i torv alene, bør du blande det med perlit; hvis du har det i akadama, er det kanskje et godt tidspunkt å fornye det hvis det allerede er kastet (få det). Gjør det på sen vinter, slik at det kan komme gjennom transplantasjon på den måten.

I tilfelle sommer, ta det ut av gryten og pakk jordbrødet med absorberende papir. Ikke rør røttene. La den stå på et tørt sted beskyttet mot solen i omtrent 24 timer. Etter den tiden, plant den igjen i en gryte – bedre hvis den er ny – og behandle den med soppdrepende middel, slik at soppene ikke skader den.

Jernmangel

Japanske lønner trenger skygge

Mangel på jern forårsaker jernklorose, et problem som alle sure planter har som vannes med alkalisk vann og / eller som vokser i jord også med høy pH (7 eller høyere). Jern er viktig slik at du kan fotosyntetisere normalt, det vil si slik at du kan spise og være sunn. Men hvordan vet du om japansk lønn har klorose? Ser på bladene: de blir gule, men nervene blir grønne. Senere vil de tørke opp og falle av.

Å gjøre?

For å løse problemet må du gjøre flere ting. Det viktigste er gi planten jern, så du må vanne den med jernchelat (til salgs). Men også, du må sjekke pH på både jorda og vanningsvannet. Dette må være mellom 4 og 6. Hvis en av de to er alkaliske (pH større enn 7), må du endre den.

I det første tilfellet må du plante det i potter med substrat for sure planter (du kan få det) eller kokosfiber (), og i det andre surgjøre vanningsvannet med sitron eller eddik.

Merk: ettersom røttene må være godt oksygenerte, anbefaler jeg at du blander 70% akadama med 30% kiryuzuna eller kanuma hvis du er i Middelhavet. På denne måten, selv om du må vanne oftere, vil du sørge for at planten ikke har dårlig tid.

Trenger gjødsel

Denne årsaken kan eller ikke være relatert til den forrige. Japanske lønner er store krav til matIkke overraskende vokser de bare i jord rik på organisk materiale. Av denne grunn, når de dyrkes på underlag som akadama, pimpstein, kokosfiber, … kort sagt, på dårlige underlag, har de en tendens til å ha problemer på grunn av mangel på gjødsel.

Å gjøre?

Fra tidlig på våren til sensommeren må du gjødsle planten din med en sur gjødsel. Det anbefales også å gjødsle det med jevne mellomrom (for eksempel i alternative måneder) med organisk gjødsel, som guano. Følg instruksjonene som du finner på pakken, slik at du ikke går glipp av noe.

Mangler tomten (blomsterpotter)

Hvis du dyrker lønnen din i en gryte, og du har den som en busk eller et tre og ikke som en bonsai, du bør transplantere det hvert tredje år omtrent. Plassmangel vil skade planten, som vil ende opp med brune blader for tidlig.

Å gjøre?

Når du mistenker at du trenger en større pott, transplanter det på sen vinter, før det begynner å fjerne blader. Velg en beholder som er omtrent 5-10 centimeter mer i diameter og dybde, og som har hull i underlaget (som).

Det er høst

Japanske lønneblader blir brune om høsten

For den japanske lønnen som har brune eller tørre blader om høsten, er det normalt at det ikke skjer noe med den. Nemlig det er en løvfôr som mister bladverket nettopp om høsten / vinterenSå hvis planten din blir brun denne sesongen, ikke bekymre deg.

I tillegg må du vite at hvis været er litt varmere enn det trenger å være, blir bladene ikke vakre, men blir direkte brune. For eksempel, i Middelhavet skjer dette mye: siden det er veldig varmt om sommeren (maksimalt 35-40 ºC) og heller ikke høsttemperaturen er veldig lav (de har en tendens til å berøre 20-25 ºC gjennom hele sesongen), noen få løvtrær vokser ganske. Jeg har bare sett en Melia azedarach med noen gule blader, men ikke hele treet.

Har det vært nyttig for deg? Jeg håper du klarte å finne løsningen på ditt japanske lønnproblem.