Skip to content

9 typer monokarpiske planter

2 de juli de 2021

Har du noen gang lurt på hvorfor din for eksempel Sempervivum-planten etter blomstring har dødd? Det er ikke fordi det var noe i kultiveringen som mislyktes, nei, ingenting av det. Det som har skjedd er at planten din er det monokarpisk. Dette ordet som kan virke komplekst har en enkel betydning.

Det er et evolusjonsfenomen for noen planter, veldig slående for mennesker, men viktig for artens overlevelse. La oss se hva den består av og hva som er monokarpiske planter. hvorved en gang noen år har gått etter spiring av frøet, planten bruker all sin energi på å blomstre og produsere frø. Når blomstringen tar slutt, dør bladene litt etter litt, og senere stammen eller stammen hvis den hadde det.

Hva er monokarpisme?

Monokarpisme er en evolusjonær strategi som mange planter har utviklet, de fleste med opprinnelse i veldig varme regioner eller tvert imot veldig kalde og tørre eller halvtørre. Disse plantene lever i flere år til de blomstrer, men når de endelig gjør det, produserer de vanligvis en blomsterstilk som dobler eller noen ganger tredobles i total høyde, hvorfra mange blomster spirer.

For det bruker planten mye, mye energi, men denne energien har akkumulert siden den spirte da den var et frø. Så langt så bra, men Etter blomstring produserer de frukt med frø, og det er det som får dem til å dø.

Typer monokarpiske planter

Det er mange planter som bare blomstrer en gang i livet, og så dør de. Det er interessant å kjenne dem, for hvis vi bestemmer oss for å dyrke dem, vil vi vite at vi ikke trenger å bekymre oss når tiden kommer.

Aecmea (Aechmea, alle arter)

Aechmea er en terminalblomstret bromelia

Aecmea er monocarpic bromelia, som lever i noen år og deretter blomstrer. Men siden de produserer mange suger, er det ikke noe problem, siden disse suger vokser raskt. Den mest dyrkede arten er Aechmea fasciata, som opprinnelig er fra Brasil. De har brede og lange blader, ca 10 x 60 centimeter.

Blomstringen har en pyramideform, og består av mange trekantede og rosa blomster. Dette holder åpent i omtrent seks måneder; senere visner det. Men i tillegg produserer den frø, som kan sås for øyeblikket eller om våren.

De må holdes i skyggen, med mindre du vil vokse innendørs, i så fall vil vi plassere det i et rom med lys. Det støtter ikke frost.

Guzmania wittmackii

Guzmania er en monokarpisk bromelia

De Guzmania wittmackii Det er en type naturlig bromeliad fra Colombia og Ecuador. Av epifytisk vane, utvikler blader opptil 80 centimeter lange og 3 centimeter brede, danner en rosett som oppstår fra en kort stamme. Når den blomstrer, gjør den det ved å produsere en blomsterpike opp til 100 centimeter høy, med mange hvite blomster som holder åpent i fire måneder.

I dyrking den må holdes i skyggen, eller innendørs med mye lys. Det krever høy luftfuktighet og beskyttelse mot frost.

Fishtail Palm (Caryota urens)

Caryota urens er en monokarpisk tropisk palme

Fishtail palm er en veldig interessant plante. Andre palmer har tosidige blader, men denne har også kileformede brosjyrer, noe som gir dem et veldig nysgjerrig utseende. Den kan måle mellom 15 og 20 meter i høyden, og utvikler en rett og ganske tynn stamme omtrent 30 centimeter tykk.

Det er hjemmehørende i India, Myanmar, Malaysia og Sri Lanka, og produserer stikkende frukter, med kuleform som ender opp med å bli svart når den er moden. Dens vekstrate er treg, men den kan leve i flere tiår før den blomstrer.

Det eneste du trenger at været skal være varmt og fuktig. Unge prøver trenger skygge, men voksne kan være i halvskygge. Motstår opptil -2 ° C.

Tahina spectabilis

De Tahina spectabilis det er en annen monokarpisk håndflate. Det er innfødt til Madagaskar, kan være omtrent 10 meter høy, og utvikler vifteformede blader som måler 5 meter i diameter. Når den blomstrer, produserer den en lysekronelignende blomsterstand som er 4,5 meter høy.

Som et merkelig faktum, si det den ble oppdaget i 2007. Dessverre er det i fare for å utryddes. Siden 2008 har den blitt dyrket, først i Kew, og senere også i hendene på noen heldige botaniske hager, som Palmetum i Santa Cruz de Tenerife.

Det er veldig følsomt for kulde. Den skal bare dyrkes i tropiske og subtropiske klimaer.

Ensete (alle arter)

Ensetten er gigantiske urter

Planter av Ensete-slekten ligner på banantrær (Musa sp), men de har ikke rhizomatøse røtter, og de blomstrer bare en gang i livet, det vil si at de bare kan formere seg med frø som de produserer etter flere års vekst. De er hjemmehørende i tropisk Afrika og Asia, og de kan være omtrent 7 meter høye. Bladene er veldig store, opptil 5 meter lange og 1 meter brede, og de vokser veldig raskt.

Fruktene kan spises, men sies å ha nesten ingen smak. Det som er høyt verdsatt i noen regioner er roten. Dette kan veie opptil 40 kg, så det fungerer som mat for mange familier. I dyrking er de veldig vannkrevende planter. Jeg har en Ensete ventricosum «Maurelli» i jorden, og jeg er sikker på at jeg kunne vanne den hver dag, og det ville ikke ha soppproblemer eller noe. Nå vanner jeg det to ganger i uken om sommeren, og det er fortsatt veldig pent.

De motstår spesifikke, korte frost, ned til -2 ° C. Vinden ødelegger bladene.

Hva er monokarpiske sukkulenter?

Hvis du er en samler av saftige planter eller vil vite om du har noen som er monokarp, så vil vi fortelle deg hvilke som er de som blomstrer og dør:

Agave americana

Agave americana er monokarp

De Agave americana eller gul agave er en plante som hovedsakelig distribueres i de tørre områdene på det amerikanske kontinentet. Den har saftige blader opptil 2 meter lange og 25 centimeter brede, vanligvis grønn i fargen, men kan være variert (grønn med gul margin).

Blomstrer en gang i livet og produserer en enorm blomsterstengel opp til 10 meter høy med utallige gule blomster. I Spania regnes det som en invasiv art.

Furcraea (alle arter)

Furcraea tåler tørke

Fique, som de kalles på populært språk, er innfødte planter i tropisk Amerika, typisk for tørre regioner. De utvikler en rett stamme hvorfra bladene ligner på agavene: trekantet, med et skarpt punkt og grønt eller grågrønt. Blomstene kommer ut av en panicle-formet inflower.

De er ideelle for å dyrke i solrike hager med lite vedlikehold, da de motstår godt tørke. Hva mer, tåler mild frost, til og med arten Furcraea foetida «Mediopicta» den holder opptil -4 ºC.

Sempervivum (alle arter)

Sempervivum er monokarpiske sukkulenter

Sempervivum er planter som brukes til å dekke gulv eller plantet i potter og / eller planter. Opprinnelig fra Marokko til Iran, passerer gjennom Balkan, Tyrkia og Alpene. De er veldig motstandsdyktige mot kulde, så mye at de tåler veldig intense frost. Imidlertid liker de ikke varmen for mye; Derfor anbefales det sterkt å ha dem i halvskygge i veldig varme klima der solen er veldig intens.

De har en stor tendens til å ta ut basalsugere, som kan skilles og plantes i individuelle potter.

Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe thyrsiflora dør etter blomstring

De Kalanchoe thyrsiflora er en busk saftig plante hjemmehørende i Sør-Afrika og Lesotho. Når 50 centimeter i høyden, og utvikler saftige, avrundede blader, grønne med en rødlig margin (spesielt hvis solen skinner hele dagen).

Blomstringen er en panicle med grønne blomster, og når en meter høy. Motstår lett frost og tørke.

Hva synes du om disse plantene?