Skip to content

9 varmetolerante planter som er perfekte for containerhagearbeid, ifølge en ekspert

23 de november de 2022

I sør må man alltid være forberedt på varmen – og det gjelder plantene som bor her også. Når temperaturene kan stige tre sesonger ut av året, med rekordhøye tall som er vanlige i sommermånedene, bør planter i sør velges og grunnes for å tåle høye temperaturer over en lengre periode. Når de vet dette, må sørstatsgartnere alltid undersøke hva de skal kjøpe før planting, enten de fyller opp en containerhage eller planlegger landskapsarbeid rundt hjemmene deres. Rejane Parker, direktør for hager ved The Vine på St. Simons Island, Georgia, er ekspert på å anbefale varmetolerante planter som ikke bare vil leve, men trives i det sørlige klimaet. Spesielt med containerhagearbeid, sier Parker at hun og teamet hennes har en tendens til å prioritere ren estetikk og statement-elementer, med fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Et annet triks? Beholdere som er vant til, som hun beskriver, «punktere uterommene vi lager for våre kunder». Se for deg overdimensjonerte potter, iøynefallende baser i farger som lysebrune og hvite, og til og med plantekasser i form av østersskjell. For å gjenskape et slikt utseende og følelse hjemme, uansett hvor du bor i sør, ba vi Parker dele noen av The Vines favorittplanter og -blomster for hagearbeid i containere. Så stol på oss når vi sier at disse 9 varmetolerante plantene er «veldig varmevennlige og stabile, selv i sommermånedene.» Vi ringte en proff på bakken for å være sikker.

Blå amerikansk agave

Først på listen vår over varmetolerante planter: Blå amerikansk agave. Selv i containerhagearbeid kan denne planten produsere «unger» (rhizom) som kan høstes og formeres. Den blomstrer også, og gir en ganske gul farge på slutten av hver lange stilk. Veldig skulpturell, plantens solide form skiller seg ut mot bakgrunner av eviggrønne planter i hagen, forklarer Parker. «Agave kan underplantes med et snev av farge, eller bare holdes for seg selv,» legger hun til. «De trenger veldig lite vann og presterer fantastisk i full sol, men også veldig ganske i delvis skyggefulle hager.» Ved planting anbefaler Parker å bruke solide hansker da bladspissene – og til og med røttene – kan være veldig skarpe. Ved underplanting gir sedum, høner og kyllinger og kalanchoes fine følgesvenner.

Sedums

sedum

En annen anbefaling fra Parker, disse blomstene passer spesielt godt med den ovennevnte agaven. Sedums, også kjent som steinavling, kommer i en rekke vakre farger samt mange forskjellige former og høyder. En overflod av tilgjengelige varianter betyr at du kan velge den som passer best til utseendet du er ute etter. Ett faktum gjenstår imidlertid for alle: Sedums er enkle å plante og ta vare på, uansett nivå av hageekspertise.

Kalanchoes

kalachoe

Dette er nok en plante som holder seg godt i varmen. Det er en populær blomstrende sukkulent, spesielt for containerhagearbeid, fordi den generelt er lett å ta vare på og har en lang blomstringsperiode. Bladene er også unike å se på — synes du ikke?!

Barbara Karst Bougainvillea

bougainvillea

Hvis du leter etter en varmetolerant plante med mye utseende, sats på Barbara Karst Bougainvillea. Denne spesielle varianten er en av de mest varmetolerante av alle typer bougainvillea, og trives i både full sol og lett skygge. «Dette er visningen i hagen, med levende magenta-rosa nyanser og delikate blomster,» utbryter Parker og legger til at den ikke liker våt jord når den plantes i en beholder. Dette er det som gjør den til den mest effektive blomsten for minimumsvanning. Et par ting å vite: Bougainvillea er en klatreplante, så det er best å plassere den ved siden av en støttestruktur som en søyle eller espalier. Dette vil støtte dens robuste vekstvane, ifølge Parker. Hun liker å plante den sammen med salvia, ofte kjent som salvie, og lantana.

Sage

blå salvia

Salvie, også kjent som salvia, er teknisk sett en del av myntefamilien, men det betyr ikke at den ikke blomstrer. Denne duftende blomsten blomstrer sommer til høst, og er tørketolerant, noe som gjør den til et annet flott alternativ for planting i det dampende sør. Når du legger til en containerhage, er det viktig å vite at denne varianten tiltrekker bier og sommerfugler (du kan takke dens fine aroma for det!), så sørg for å plassere den vekk fra overfylte samlingsområder. Selv om det er vakkert å beundre i naturen, er det best å se bier på trygg avstand hjemme.

Lantana

Lantana

Denne livlige planten er en favoritt for sine mange farger – tenk rosa, gul, rød, oransje, blå og lilla. Det er populært i containerhagearbeid, og spesielt utendørs hengende kurver, fordi de lyse blomstringene stammer fra vinrankelignende grener. Det er også et raskt voksende bunndekke som kan fylle opp områder godt, og ser spesielt vakkert ut når det plasseres sammen med salvia og bougainvillea.

Høner og kyllinger

sukkulenter

Selv om sukkulenter kan virke som en åpenbar anbefaling for varmt klima, er det fortsatt mulighet til å tenke utenfor boksen (eller potten, bør vi si). Bare ta Parkers anbefaling: Hens and Chicks! For ikke å bli lurt med fjærkledde fugler med samme navn, gir disse tykke sukkulentene en vakker visning av teksturer og farger i enhver containerhage. Parker legger til at sukkulenter, når de blir stresset, vil endre en rekke varme farger (fra lilla til oransje og røde!), slik at du også kan forvente en regnbue i utvikling over tid.

Pannekakesukkulenter

sukkulenter

En annen saftig Parker elsker? Pannekakesukkulenter! Denne varianten ser spesielt flott ut sammen med dichondra og sedums, som også anbefales i dette galleriet. «De fleste sukkulenter trenger veldig lite vanning når de først er etablert og i vekstsesongen om våren, sommeren og høsten – og trenger ikke vann når de blir sovende om vinteren,» forklarer hun.

Dichondra

dichondra

Leter du etter en plante som vil gå den ekstra milen? Denne planten dekker bokstavelig talt bakken for deg. Det ser spesielt vakkert ut ved bunnen av en containerhage, som dette bildet viser, takket være krypende stilker som gir et fint, fyldig underlag og draperer vakkert over pottens kant mens de vokser.