Skip to content

Agaricus campestris (Vill sopp)

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om vill sopp, en av de mest etterspurte og kjente i hele verden. Dens vitenskapelige navn er Agaricus campestris og den er kjent under andre navn som engsopp, åkersopp, brak, camperol, guisana og liten bustard. Det er en saprofytisk sopp som kan spises når den er ung, og laken er fortsatt rosa. Det er ikke praktisk å konsumere dem når arkene er mørke. Det er en sopp som tilhører Basidiomycetes-gruppen.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som kjennetegner dette Agaricus campestris og hvor nyttig det er.

Hovedtrekkene

Agaricus campestris egenskaper

Det er en sopp som har en lue som måler mellom 4 og 10 centimeter i diameter. Den er formet som en konveks halvkule, og når den utvikler seg, flater den ut. Kutikulaen er hvit og silkeaktig. Det er lett å skille det siden det har flere konsentriske skalaer som kan gjenkjennes av okerfargen. Margen er utsmykket og presenterer disse tilslørte. Foten er ganske tykk, kort og sylindrisk i form. Den er vanligvis 3 til 7 centimeter lang og 1 til 2 centimeter i diameter. Basen har en hvit farge og kan lett løsnes fra hatten.

Den har et hymenium med mange lameller som er frie og tette. Disse lamellene er knallrosa i fargen og endres til mørkebrune etter hvert som de utvikler seg.. Når det gjelder kjøttet fra den ville soppen, kan vi si at den er kompakt og fast. Den er hvit i fargen og ved eksponering for luft blir den rødaktig på en liten måte. Smaken er søt og har en behagelig lukt. Vi kan assimilere denne lukten til svisker.

Vi finner Agaricus campestris ofte i løpet av vår- og høstsesongen, oftest etter litt rikere regn. Normalt finnes de på åpne steder, som i enger, beite, ikke-dyrkede åker som er gjødslet med gjødsel eller som ofte besøkes av kyr og hester. Det er en nitrofil artdet vil si at det trenger store mengder nitrogen for å kunne utvikle seg. Derfor er det vanlig å finne det i nærliggende jordbruksområder der det brukes nitrogengjødsel.

Nytten av Agaricus campestris

Vill soppegenskaper

Å være en sopp som er kjent for å være en utmerket spiselig, noen hevder at den er den best smakende soppen. Det trenger ikke å være den beste soppen til kjøkkenet, men Det er mye brukt for tekstur og smak. Det er en av de mest kjente og mest brukte ville artene i kulinariske verden. Den ble brukt til å lage mange retter laget på forskjellige måter. Vi kan finne det med enklere følgesvenner som egg, spise dem rå i salater eller med forskjellige garnityr i pommes frites eller gryteretter.

For alle menneskene som er vegetarianere, ville sopp kan være et godt alternativ for både vitamin- og mineralinnholdet så vel som proteininnholdet. En av de mest relevante aspektene ved denne soppen er at takket være denne arten kan du få forskjellige varianter som for tiden brukes på kjøkkenet.

Vi kan finne det på en rikelig måte i enger, i hager og i plener som er gjødslet med nitrogengjødsel. Spisbarheten er ganske god. For å dra nytte av all smaken, anbefales det å ikke samle prøvene når de allerede er modne med svarte eller mørkede ark. I tilfelle der vi samler soppen med disse egenskapene, må laken fjernes før matlaging. Dette gjøres for å unngå å redusere kvaliteten på maten og unngå mulige fordøyelsesproblemer.

Egenskapene til Agaricus campestris

Vill sopp

Vi skal snakke om egenskapene som denne soppen har for å skille seg ut så mye eller blant den kulinariske verdenen. En av egenskapene den skiller seg ut for er å være lett. 90% av vekten er vann. Resten, i få proporsjoner, er fylt med karbohydrater og fett. De er rike på vitaminer og mineraler. Takket være disse egenskapene kan de inkluderes i nesten alle typer diett. De er et flott alternativ for mennesker med fedme siden de har mettende kapasitet, men et lavt kaloriinntak. På denne måten kan vi konsumere store mengder av denne soppen uten å legge for mange kalorier i kostholdet vårt.

En annen egenskap er at den inneholder mye selen, har antioksidantegenskaper og også har store mengder kalium. Dette hjelper til med å redusere væskeretensjon, spesielt hos overvektige mennesker. De er rike på fosfor, slik at de hjelper med å opprettholde tenner og bein ved god helse og at hjernen fungerer. Blant vitaminene som i større andel er funnet har vi B2 og B3.

Hvordan gjenkjenne vill sopp

Nytten av Agaricus campestris

Sikkert, hvis du skal samle sopp, kan du gjøre en feil når du velger en eller annen art. Hvis du er nybegynner, du kan forvirre Agaricus campestris med hvite amanitas. Disse hvite amanitasene kan identifiseres relativt enkelt ved å se på platene, og de kommer tilbake med en hvit farge. Før du våger å samle ville sopp, er det hensiktsmessig å studere hele morfologien til både denne arten og den hvite amanitas. Denne viktigheten ligger i det faktum at det kan være farlig rus i tilfelle forvirring.

Vill sopp blir ikke gul eller lukter som anis. Disse egenskapene kan hjelpe deg med å skille den fra andre arter som Agaricus arvensis. En annen art som den også ofte forveksles med er Agaricus bitorquis. Denne soppen har to veldig like ringer. Det er også andre arter som blir røde når du kutter dem eller har kontakt med luften. For alt dette, Det anbefales å studere morfologien til både vill sopp og arten som ligner den.

Faren for å forveksle villsoppen med en annen lignende art ligger i mulig forgiftning. Vi kan lett forveksle det med Agaricus xanthodermus. Det er en sopp som skiller seg fra den ville soppen fordi den blir gul når du børster overflaten. Spesielt ved foten av foten er når du opplever denne gulfargingen. Det har lukten av blekk, som vi ikke kan se i den ville soppen.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan vite mer om Agaricus campestris.