Skip to content

8 sopphelsemessige fordeler du kanskje ikke vet, men bør

21 de februar de 2021

Det er forskjellige fordeler forbundet med inntak av sopp. Sopp fungerer som en sopp som tilhører sopp- eller paraplydannende arter med over 140 tusen arter. De som blir undersøkt for potensielle helse- og ernæringsmessige fordeler, utgjør imidlertid bare 100.

De vanligste soppene kjent under det vitenskapelige navnet agaricus bisporus er også den mest konsumerte soppen i verden.

Soppen fikk forskjellige navn gjennom mange epoker og steder. Noen av navnene som er gitt inkluderer:

  • Bordsopp
  • Crimini sopp
  • Hvit sopp
  • Sveitsisk brun sopp
  • Romersk brun sopp
  • Knapp sopp [source]

De mest fordelaktige soppene

Før du diskuterer helsemessige fordeler med sopp, er det en god ting for alle som er interessert i å kjenne til de forskjellige sopptypene. Dette gir informasjon om de beste soppene for matlaging og medisiner. Det vil også hjelpe med å utdanne folk om sopp som er trygge å spise og svært gunstig.

Chaga sopp

Inonotus Obliquus, mest kjent som chaga sopp, ser ut som et brent kull eller tre og lever som parasitter på bjørketrær og andre. Den inneholder mange sunne fordeler, og et bevis på dette er den høye ORAC-poengsummen. ORAC, et akronym for Oxygen Radical Absorbent Capacity, bestemmer kraften til en mat eller ingrediens for å forsvare kroppen mot frie radikaler som forårsaker brystkreft, leversykdommer, hjertesykdommer og mer.

Reishi sopp

Reishi-soppen (ganoderma lucidum), også kalt rød reishi eller ling zhi, spiller en viktig rolle i kinesiske urtemedisiner, ettersom mange tror på dens mirakuløse helsemessige fordeler, takket være mirakelet ganoderinsyre. Dette legemidlet hjelper til med å senke blodtrykket, øker immunforsvaret og hjelper med problemer med angst, hepatitt, søvnløshet og kreftsvulster.

Østerssopp

Pleorotus ostreatus gir mer bruk blant andre typer sopp. Østerssoppen som denne soppen er kjent som den mest allsidige, og viser kulinariske, medisinske og miljømessige fordeler.

Shiitake sopp

De berømte shiitakesoppene har kjøttfull og allsidig smak som gjør den ideell på mange asiatiske retter. Shiitake sopp gir også masse B-vitaminer, som er ansvarlige for å bekjempe kreftceller, infeksjoner og hjerte- og karsykdommer.

Videre hjelper shiitake med å kontrollere blodsukkeret og fungerer som et flott antiinflammatorisk middel. Shiitake sopp inneholder alle åtte typer aminosyrer som bidrar til redusert appetitt, muskeloppbygging, vekttap, forbedret fordøyelse og generell velvære.

Maitake sopp

Maitake sopp (grifola frondosa), også kjent som “høns av skogen”, “soppkonge”, “dansesopp og sauehode. Det er en kraftig urte rik på betaglukan og maitake d-fraksjonen som hjelper til med å kurere et bredt spekter av helsemessige forhold som kreft, høyt kolesterolnivå, posttraumatisk stresslidelse og mer.

Andre trygge og spiselige sopp inkluderer agaricus blazei murill, sopp med hvite knapper og portobello sopp. Dessuten, i Italia vil du finne soppen blir referert til som italiensk brun sopp og italiensk sopp.

Ernæringsmessige komponenter i sopp

Sopp har fordeler sammenlignet med vitaminer og mineraler. De er rike på proteiner, vitaminer, aminosyrer, antibiotika og antioksidant. Selv om de tilhører familien agaricus, tilhører arten organismen til planter uten klorofyll, også kjent som saprofytter. Likevel varierer soppen i størrelse, farge, form, struktur og andre egenskaper. [source]

Sopp helsemessige fordeler du bør vite

Det er forskjellige fordeler forbundet med å konsumere sopp. De er nødvendige for ernærings- og helseassistanser. [source]

# 1 – Forebygging av bryst- og prostatakreft

Sopp hjelper til med å forhindre kreftceller i å utvikle seg ved brystene og pungen. Folk som spiser sopp, vil mindre sannsynlig utvikle kreftceller i de fastsatte sonene. Videre sikrer tilstedeværelsen av beta-glukaner og linolsyre at soppen har antikreftfremkallende effekter.

Betaglukanene forhindrer utvikling av kreftfremkallende celler når produksjonen av østrogen opphører etter at kvinner når overgangsalderen. Også soppene gir anti-tumor egenskaper.

# 2 – Forebygging av diabetes

Sopp inneholder lite karbohydrater og mer proteiner. Imidlertid er mineraler og vitaminer til stede i håndgripelige mengder. Tilstedeværelsen av vann og fiber sørger for en sunn fordøyelse av maten i magen.

I tillegg inneholder den tilstrekkelige avsetninger av insulin og sukkerbrytende enzymer. De katalyserer tilstedeværelsen av forbindelser som er nyttige for å balansere leverfunksjonen og de endokrine kjertlene. Ikke desto mindre inneholder sopp antibiotikakomponenter som er nyttige for å kontrollere infeksjonene og forårsaker forverring av diabetestilstanden.

# 3 – Styrking av bein

Soppen fungerer som en god kilde til kalsium. Dette viktige mineralet hjelper til med å styrke bein. Det hjelper også til forebygging av osteoporose, en tilstand som utvikler seg med svekkelse av bein.

I tillegg spiller kalsium en viktig rolle i reduksjon av smerter i leddene, noe som gjør beinene sterke for å støtte bevegelse og kroppsaktiviteter.

# 4 – Hjelper i absorpsjon

Sopp inneholder vitamin D som letter opptaket av kalsium, fosfor og andre næringsstoffer. Crimini-sopp gir en god kilde til vitamin D. De leverer også mineralet germanium, som er nødvendig for å hjelpe blodet med å effektivt transportere blod til de forskjellige kroppsdelene.

Videre viste økningen i forbruket av tørkede knappesopp å vise seg mer effektiv enn å konsumere kosttilskudd med vitamin D2 og D3 innhold.

# 5 – Øker immunforsvaret

Ulike komponenter i soppen kan øke immunforsvaret. En kjent forbindelse tilstede i sopp, Ergothioneine inneholder svovel, et antioksidant mineral.

Sopp har også blitt assosiert med langkjedede polysakkarider. De inneholder molekyler som alfa- og beta-molekyler som hjelper til å styrke immunforsvaret.

# 6 – Kontroll av blodtrykk

Det er tilstrekkelig kaliumavsetninger i sopp. Forbindelsen øker både kognitiv retensjon og oksygenert blodstrøm. Dette fungerer som en forfriskende evne for kroppen da det muliggjør bevegelse av næringsstoffer til kroppsvevet på en rask måte.

Komponenten vasodilator gjør det mulig for avslapping av blodkaret å utvide seg og trekke seg sammen i henhold til blodpumpen, noe som sikrer opprettholdelsen av blodtrykket.

# 7 – Kontroll av anemi

Sopp gir en tilstrekkelig mengde jern for å opprettholde den optimale funksjonen av blod. Ved å spise sopp er pasientene i stand til å komme seg fra symptomer assosiert med anemi.

# 8 – Andre viktige næringsstoffer i sopp

Det er andre viktige forbindelser som inkluderer kobber, niacin, selen og jern. Dette er viktige frie radikaler som er essensielle og nyttige for å styrke immunforsvaret. En forbindelse som selen er viktig for å styrke tenner, hår og negler.

Medisinsk bruk av sopp

På steder som Kina bruker folk parasitsoppen til å generere tradisjonell medisin. På grunn av utholdenheten til larvesoppen kjent som Cordyceps, brukes soppen til rask produksjon av styrke og utholdenhet for idrettsutøvere og eldre. På den annen side er den tibetanske medisinen avledet av den parasittiske soppen og er avhengig av som et antidepressivt middel fra kineserne. [source]

På den annen side hjelper tilstedeværelsen av magre proteiner i sopp med å brenne kolesterol i kroppen. Det hjelper til med å finne en balanse mellom det dårlige kolesterolet og det gode kolesterolet som er henholdsvis LDL og HDL. Dette gjør det mulig å ha en sunn og effektiv funksjon av hjertet og dermed forhindre forekomsten av hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt.

Ikke desto mindre spiller tilstedeværelsen av kostfiber en nøkkelrolle i vektkontroll. Den utfører en funksjon av å være et bulkingmiddel for effektiv fordøyelse. De inkluderer kitin og beta-glukaner.

Komponentene bidrar til å øke metthetsfølelsen og reduserer dermed nivået av kaloriinntak, noe som gjør at man bruker mindre mat. Dette gjør sopp til en nøkkelkomponent i suppe.

Sopp inneholder antioksidantegenskaper som tilsvarer det i grønnsaker som gresskar, grønne bønner, tomater og paprika. På den annen side gir noen av mineralene som selen en plattform for kroppen for å redusere veksten av svulst og nøytralisere betennelse i kroppsvev. Vitaminene sammen med folat eller fiber i sopp hjelper til med å forhindre DNA-syntese ved å hemme produksjonen av kreftceller. Dette skjer under cellemutasjoner. [source]

Anbefalt matlaging av sopp

Vurder sopp som grønnsaker som fungerer som en nøkkelkomponent i gryteretter. Butikker setter dem under kjøling for å forhindre oksidasjon. I noen områder vokser soppen sesongmessig, mens den i andre vokser i drivhus og kan derfor komme tilgjengelig selv utenom sesongen.

Noen delikatesser serverer sopp med egg mens de i andre er laget som en del av lapskausen. Imidlertid er den vanligste bruken av all sopp, spesielt i hotellbransjen, som hovedingrediens i soppsuppe. Suppa er tatt som en startpakke med krutonger inkludert i pyntingen og gjør den velsmakende.

Forsiktig å ta med sopp

Sopp tilhører soppfamilien, og de fleste sopper kan bli giftige hvis de ikke blir tatt riktig. På grunn av de mange soppartene som er tilgjengelige i verden, er det imidlertid viktig å vurdere soppen som man spiser. Man bør kjøpe de akseptable artene fra den lokale godkjente soppleverandøren. [source]

Unngå sopp fra naturen, da den kan inneholde giftige stoffer eller faktisk er en giftig art. Man kan ende opp med å få helseproblemer som til og med kan føre til døden.