Skip to content

Alt om rust, en av soppene som påvirker planter mest

22 de juli de 2021

Prøv som vi kan, dessverre kan vi ikke beskytte våre elskede planter 100%. Det vil alltid være noe vi ikke vil være i stand til å kontrollere, for eksempel temperaturen, vinden eller, kanskje, vanningen. Av denne grunn må vi ofte gjøre behandlinger, enten forebyggende eller helbredende, fordi plantevesener har et mangfold av fiender som alltid er på utkikk, venter på det minste tegn på svakhet for å angripe dem.

Sannsynligvis en av de mest kjente er soppene til rust. Det påvirker alle typer planter, uavhengig av alder og størrelse. Men heldigvis, det er veldig enkelt å kontrollere det og også å forhindre det, som vi skal fortelle deg nedenfor.

Hva er rust?

Puccinia sopp, blad symptomer

Det er en soppsykdom, hovedsakelig av slektene Puccinia og Melampsora. Det påvirker, som vi sa, alle typer planter, men spesielt de som har blader; likevel kan kaktus også lide av det.

Som alle sopp, når den klarer å trenge gjennom planten gjennom røttene eller beskjæringssårene, multipliserer veldig raskt, og det tar derfor ikke mer enn en dag eller to å komme opp til symptomene.

Hva er symptomene?

Vi vil vite at anlegget vårt har rust hvis vi ser det små røde eller brune støt vises på undersiden av bladene, som ikke er noe mer enn akkumulering av sporene til soppen. I bjelken vil vi se gule flekker eller mer misfargede porsjoner. Med mindre behandlet, kan planten over tid bli bladløs.

Typer eller varianter av rust

Cymbidium rust symptomer

Flere typer eller varianter utmerker seg, de viktigste er følgende:

 • Bjørk rust: det er forårsaket av soppen Melampsoridium betulinum. Det angriper bladene på dette treet, der runde oransje flekker vises på undersiden. Det påvirker også bagasjerommet, og får det til å bryte lett.
 • Hvitløk rust: det er forårsaket av soppen Puccinia der. Det gir små gul-oransje støt på bladene.
 • Plommerust: den er produsert av soppen Tranzchelia pruni-spinosae var. misfarging. Symptomene er karakteristiske for denne sykdommen.
 • Stikkelsbærrust: det er forårsaket av sopp av slekten Puccinia. Den berørte planten vil ha gule flekker på bladene som senere blir røde. I tillegg vil det se svakt ut og med misdannelser på bladene.
 • Hyasint rust: det er forårsaket av soppen Uromyces muscari, som påvirker hyasint og andre lignende planter, for eksempel muscari. Produserer brune støt på bladene.
 • Linserust: det er forårsaket av soppen Uromyces fabae. Det påvirker belgfrukter, som linser eller bønner.
 • Kvede rust: den er produsert av soppen Fabraea maculata. Det produserer røde flekker på undersiden av bladene som blir sorte.
 • Roserust: det er forårsaket av soppen Phragmidium mucronatum. Det forårsaker gule flekker på den øvre delen av bladene og små støt med gulaktige sporer på undersiden.
 • Stivelsesrust: det er ikke forårsaket av typiske rustsopper, men av bakterier Xanthomas campestris. Siden det er kjent med samme navn, ønsket vi imidlertid å inkludere det også i listen. Det produserer brune eller rødlige flekker på bladene.
 • Tenkte rust: det er forårsaket av soppen Puccinia violae. Berørte blader vil ha gule støt på undersiden.
 • Peppermyntrust: det er forårsaket av soppen Puccinia menthae. Det påvirker hovedsakelig stilkene på planten, der oransje støt og deformiteter vil vises på de berørte skuddene.

Hvordan behandles det?

Hvis vi oppdager at en plante har denne sykdommen, er det første vi må gjøre fjern de berørte bladene med tidligere vasket hender, eller med desinfiserte saks. På denne måten vil vi forhindre at soppen fortsetter å spre seg.

Når dette er gjort, vi må fortsette å behandle det med soppdrepende midler, slik som Fosetyl-Al. Hvis vi foretrekker hjemmemedisiner, kan vi velge Bordeaux-blandingen, som vi kan bruke om våren.

I alvorlige tilfeller, der det ser veldig svakt ut, er det best å brenne planten.

Kan det forhindres?

Ikke 100%, men ja. Det er flere ting vi kan gjøre for å beskytte plantene våre mot rust.

Gjødsle plantene

Organisk gjødsel for planter

I løpet av de varme månedene av året det er nødvendig å betale regelmessig. Planter trenger vann, men også «mat» for å vokse og utvikle seg. I barnehager er det i dag lett å finne spesifikk gjødsel for nesten alle plantetyper, men jeg anbefaler at du kombinerer dem med organiske, som gjødsel eller guano (tilsett en gang og den neste til). Dermed vil de ikke mangle noe.

Skaff deg sunne planter

Så mye som vi liker en plante, hvis den er syk eller vi mistenker at den kan være, er det best å ikke kjøpe den. Hvorfor? Fordi vi kan skade helsen til dem vi allerede har hjemme. Derfor, hvis du har symptomer på rust eller annen sykdom, eller skadedyr, trenger du ikke å kjøpe den.

Desinfiser beskjæringsverktøy

Før og etter bruk av beskjæringsverktøy, må de desinfiseres, for eksempel med noen få dråper oppvaskmaskin eller apoteksalkohol. Du må tro at soppsporer er små, så mye at menneskets øye ikke klarer å se dem med det blotte øye. Det kan være noen i et verktøy, og vi vet ikke det. For å unngå å ta unødvendige risikoer, må de desinfiseres før og etter bruk..

Vann, men uten å overdrive det

Person som vanner med vannkanne av metall

Vanning er en av de vanskeligste oppgavene å kontrollere, men det er den viktigste. Når vi kjøper en plante, må vi vite mer eller mindre hvor mye vann den trenger, og når du er i tvil, ikke vann eller, enda bedre, sjekk fuktigheten i jorden. For dette kan vi grave litt, eller introdusere en tynn trepinne. Hvis det kommer rent ut når du trekker det ut, betyr det at jorden er tørr og at vi derfor kan vanne.

Forsegle beskjæringssår med helende pasta

Spesielt de som er laget i treaktig vev, det vil alltid være mye mer tilrådelig å forsegle sårene med helbredende pasta enn å la dem tørke i solen.

Vi kan få dette produktet i alle barnehager eller hagebutikker.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper du nå vet hva rust er og hvordan du kan eliminere det 🙂.