Skip to content

Alt om Xylella fastidiosa eller ebola av oliventreet

24 de juli de 2021

Det er en rekke skadedyr og sykdommer som angriper planter, men få har blitt like kjent på så kort tid som Xylella fastidiosa. Denne bakterien, innfødt i California, påvirker flere arter av viktig økonomisk interesse, for eksempel oliventrær eller mandeltrær, så mange bønder gjør alt for å beskytte avlingene sine.

I Gardening On og for å deaktivere alarmen som er opprettet, skal vi forklare alt du trenger å vite om denne bakterien.

Hva er?

Plantasje av oliventrær i et felt

De Xylella fastidiosa er en bakterie av proteobakterier-klassen hjemmehørende i Nord-California. I 2013 ble det oppdaget i en olivenlund i Sør-Italia, hvor den bare to år senere ville påvirke millioner av oliventrær. Men det stoppet ikke der, men i slutten av 2016 ble det oppdaget i Spania, spesielt på Balearene, hvorfra biologer kritiserer mangelen på kontroll i import og eksport av grønnsaker.

I slutten av juni 2017 ble den oppdaget for første gang på den iberiske halvøya, i Guadalest (Alicante). Og i april 2018 ble den første saken oppdaget i Madrid, spesielt i Villarejo.

For øyeblikket ingen kur funnet.

Hvordan sprer det seg?

Denne mikroorganismen overføres gjennom insektvektorer som lever av plantesaft, som cercópidos (de ser ut som små kikader) spesielt om våren og sommeren, det er når temperaturene er mellom 26 og 28 ° C maksimalt. Når vektoren biter en infisert plante, vil bakteriene forbli i insektets fôringsstrukturer, som vil overføre den til neste plante som biter.

Hva er symptomene?

Tørre blader fra Xylella fastidiosa-infeksjon

Symptomer kan variere fra art til art, men vanligvis må du bekymre deg hvis vi ser:

  • Vilt av blader
  • Anlegget ser ut som nedslått, trist
  • Tørking av blader og grener
  • Klorose
  • Flettet i blader

Hvilke planter påvirker det?

De X. irriterende Den har mer enn 100 forskjellige vertsplanter, med woody avlinger som de viktigste berørte avlingene, som avokado, sitrus, mandel, fersken, vinranker, oleander, eik, alm, lønn eller liquidambar.

Hvilke tiltak er tatt for å forhindre spredning?

Xylella fastidiosa forårsaker rask plantedød

Noen som ikke liker noe til bønder eller miljøvernere. På en side, ikke bare de berørte plantene, men også de som er vert for bakteriene i en radius på 100 meter, blir eliminert. I tillegg er det satt kromatiske feller for å kontrollere og eliminere vektorinsekter innen en radius på 500 meter.

På den annen side fra Miljøverndepartementet på Balearene Beslutningen er tatt for å forby eksport av en serie plantearter som du kan se her (side 3).

Hva er svarene fra bønder og miljøvernere?

Når et slikt skadedyr sprer seg, går bønder og miljøforkjempere ikke hånd i hånd, noe som er helt naturlig. Førstnevnte har åpenbart en virksomhet og ønsker å få penger ut av det; miljøvernere forventer at miljøet blir ivaretatt. Men i tilfelle av Xylella, begge har et felles mål: å utrydde denne sykdommen slik at både avlinger og natur kan gjenopprettes, til og med litt etter litt.

Og dermed, oppfordre til at alt mulig gjøres for å få slutt på dette problemet, som dreper hundretusenvis av trær. Uten å gå for langt tilbake ble det i mars 2018 oppdaget 627 utbrudd av oliventre Ebola på Balearene; en måned senere var alle trærne kappet.

I tilfellet Madrid ble ikke bare de berørte trærne rykket opp med rot, men også de som befant seg innenfor en radius på 100 meter. Alt dette er tap både for de som dyrker dem og for miljøet. Så det haster med å finne virkelig effektive tiltak for å avslutte Xylella fastidiosa.

Hva kan du gjøre for å unngå å spre det?

Virkeligheten er at enkeltpersoner ikke kan gjøre mye, siden det er de som har ansvaret for å bestille planter fra planteskoler som må overholde lovene og følge nøye det som er angitt. Men for eksempel, og som vi har sett litt ovenfor, på Balearene er det forbudt å sende visse planter, enten vi er spesielle eller ikke.

I tillegg, i tilfelle vi mistenker at en bestemt plante kan ha ebola fra oliventreet, vil det være viktig å kontakte plantehelse-avdelingen som tilsvarer lokaliteten vår.

Endelig, vi må kjøpe sunne eksemplarer. Hvis de har gule blader før sin tid (for eksempel hvis det er et løvtre som mister bladene om våren), ser stammen dårlig ut, eller den har skadedyr, vil vi ikke kjøpe den.

Grønne druer på planten

I tilfelle du har spørsmål, ikke nøl med å spørre 🙂.