Skip to content

Alternariose

9 de juli de 2021

En av sykdommene som vanligvis angriper avlinger og prydplanter i hagen er alternativariose. Det er også kjent med andre vanlige navn som negrón eller alternaria. Det er en sykdom basert på angrep av sopp av slekten Alternaria. Det påvirker vanligvis, blant andre planter, tomatavlingen ganske ofte, i auberginer og poteter. Av denne grunn er det en veldig interessant sykdom å vite og vite hvordan man skal behandle, siden det ser ut når kulturen er avansert og vanligvis forveksles med noen av tegnene på modning av det samme.

I dette innlegget skal vi forklare hvordan du skal identifisere alternariosis i avlingene dine, hvordan du kan forhindre det og hva du bør gjøre for å behandle det.

Hovedtrekkene

alternativariose

Det første er å vite hva denne sykdommen er og hvordan den fungerer. Negrón er favorisert av perioder hvor luftfuktigheten er høyere og der det er tørke. Disse forholdene må skje i sin tur med temperaturer over 20 grader. Denne soppen, hovedpersonen til alternariose, har spredt seg over hele verden, selv om den ble gitt liten betydning i eldgamle tider. Siden hovedsymptomene var assosiert med aldring av planten, ble det ikke gitt for stor betydning, og det ble ikke ansett som en sykdom.

Imidlertid er det i dag mye mer kunnskap om det, og det er kjent at det oppstår skader. Av denne grunn er det oppmerksomt og gitt den viktigheten det krever. Det er en gruppe sopp som ikke har en seksuell syklus. Multiplikasjonen er bare vegetativ gjennom micelleformasjoner som fylles med konidier. Disse soppene, hvis du ser nøye på dem, de ser ut som et svart filtvev.

Det forårsaker sykdom i mange planter, både årlige og flerårige. Kontrollen gjøres vanligvis fra kjemiske soppdrepende midler for å unngå skade på avlinger.

Symptomer på alternariose

Alternaria på bladene

For å gjenkjenne om avlingen din har tegn på modenhet eller er denne sykdommen, skal vi liste de viktigste symptomene på hvordan du først skal gjenkjenne den. Det viktigste er å se delene der symptomene er mest intense. Vi kan finne flere:

  • Symptomer på bladene. Når symptomene blir sett på bladene av avlingen vår, kan vi identifisere dem ved å se konsentriske brunlige flekker. Normalt påvirker det de eldste bladene. Av denne grunn antas det vanligvis at det handler om bladenes modenhet og tidens gang. Hvis forholdene er gunstige for dem, vil flekkene gradvis spre seg gjennom hele planten. Når disse sirkulære flekkene øker og spres over hele planten, når de de viktigste nervøse områdene av bladet. I de fleste blader vokser de rundt blomstringen og øker når hele planten modnes. De kommer til det punktet å komme sammen og skape en forverring som fører til at hele planten dør.
  • Symptomer i knoller. Når alternativariosis angriper knollene, ser vi at den genererer forskjellige mørkfargede overfladiske lesjoner. Disse lesjonene synker ujevnt og har solbrune kanter. De råtner ikke knollen, men forverrer utseendet helt.
  • Utvikling av sykdommen. For å gjenkjenne symptomene når sykdommen utvikler seg, må vi analysere om forholdene som er mest gunstige for dem, oppstår. De overlever lett på avlingstubber og binder seg til plantens fuktighet. Når det er fuktighet og temperaturer over 20-25 grader eller høyere, sprer sykdommen seg ytterligere. Det samme når det er storm eller sprinklerfare om morgenen.

Hvordan forhindre det

Alternariose flekker

Når vi ser effektene de kan ha på avlingene våre, vil vi stoppe det så snart som mulig. Den beste metoden for å behandle den, som med andre soppsykdommer, er forebygging. Forebygging er den beste tingen å gjøre ved mange anledninger. Nemlig ikke gi dem de ideelle forholdene slik at de kan vokse og gjøre sine egne ting. Vi skal fortelle deg hvordan:

  • Når du har grønnsaksskrap etter høsting av avlingene, er det best å fjerne dem for å forhindre at fukt akkumuleres.
  • Det er knollfrø som garantert har god helse.
  • Ikke velg knollene på forhånd. Bedre la dem modne ordentlig. På denne måten unngår vi skader under høstingen.
  • Avlingsrotasjon er et av de beste alternativene for å unngå alternariose. I tillegg vil vi holde vegetasjonen sunn, og vi vil være i stand til å gi tilstrekkelig næringsstoffer til avlingene mens vi lar jorden «hvile».

Alternativ behandling

Hengivenhet for negrón

Planter som ikke er godt matet og dårlig tatt vare på, vil ha en større tendens til å lide av denne sykdommen. Hver 10. – 15. dag anbefales det å bruke soppdrepende midler for å forhindre utseendet eller behandle det når det har dukket opp. Disse soppdrepende midler kan være Maneb, Zineb, Mancozeb, Benzimidazoles, blant andre. Kobberoksyklorid hver 15. dag er sertifisert for å være en av de beste behandlingene.

Selv om det finnes varianter av tomat og andre avlinger som er mer motstandsdyktige, er det ingen som er i stand til å motstå fullstendig. Derfor er den mest effektive metoden bruk forebyggende soppdrepende midler som klortalonil, mango og strobilurin. De bør også ta hensyn til ovennevnte anbefalinger for forebygging. Sikkert med alt dette klarer de å forhindre negrón i å angripe avlingene dine.

Årvåkenhet er en annen viktig faktor å vurdere. Hvis du har vanning med sprinkler, er det normalt at fuktigheten øker og gir soppene de ideelle forholdene slik at de lettere kan utvikle seg. Derfor er det viktig å overvåke dem hver en eller annenhver uke for å sikre at de ikke sprer seg. Kontroller bladene godt både på toppen og undersiden for å se om de utvikler seg. Hvis de begynner å komme ut, er det bedre å begynne å behandle dem, og fra det øyeblikket av vann tidligere slik at planter kan luftes godt. Bruk frø som er sunne, øk mengden organisk materiale i jorden og ikke glem at nematoder også må kontrolleres.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om alternariose og behandlingen.