Skip to content

Amanita falloider

13 de juli de 2021

Elsker du å gå til soppplukking? Sannheten er at å nyte skogens ro og skjønnheten i flora og fauna mens du fanger noe, er en fantastisk opplevelse. Men du må være forsiktig, siden ikke alle er spiselige. Faktisk er det en som er veldig vanlig og også veldig farlig: den falloid amanita.

For at ingen problemer skal oppstå, skal jeg fortelle deg alt om henne. På denne måten, Det vil være lett for deg å identifisere det … og ikke ta det 🙂.

Hva er deres egenskaper?

Amanita falloider

Falloid amanita, hvis vitenskapelige navn er Amanita phalloides, Det er en sopp kjent som grønn oronja, canaleja, dødssopp, dødelig oronja og grønn hemlock. Det ligner veldig på andre sopp som er spiselige, og det er derfor det er så viktig å vite hvordan man gjenkjenner det:

 • Hatten hans måler 5 til 15 cm, med en konveks eller flatt form, grønn i fargen, noen ganger nesten hvitaktig og andre ganger mørkere (olivengrønn). Kutikula er glatt, ikke stripet og viser ofte ikke spor av volva. Bladene er hvite og frie, stramme og brede.
 • Foten er sylindrisk og lang, vanligvis hvite, men kan av og til ha gulgrønne områder. Dens ring er hvit, med en volva i form av en hvit membranpose.
 • Kjøttet er hvitt, selv om det kan være noe grønt under skjellaget. Det har ikke mye fasthet. Lukten er behagelig når den er ung, men veldig ubehagelig når den eldes. Det sies at smaken er myk og søt, men jeg insisterer på at den ikke bør konsumeres under noen omstendigheter.

Hvor er det funnet?

Falloid amanita har etablert symbiotiske forhold til mange trær i Europa. I denne symbiosen får plantene hovedsakelig vann, næringsstoffer og mineraler fra soppen som er essensielle for god vekst og utvikling. De heldige er bartrær, holmeik, eik, kastanjetrær, bøk, hestekastanje, bjørk, hasselnøtt, hornbjelke.

Vi kan også finne den i California, der den er knyttet til Quercus agrifolia. På de stedene der det er blitt introdusert, har det blitt funnet at det ikke har noe problem å knytte seg til planter som vokser (naturlig eller introdusert) på disse stedene. I Sør-Afrika er det for eksempel assosiert med eik og popler. Derfor er det en sopp med betydelig invasivt potensial.

Når vises det?

Denne soppen vises i løpet av høsten, når sommervarmen trekker seg tilbake og regnet begynner å se ut. Det er i løpet av denne tiden mange mennesker går ut på landsbygda eller i skogen, enten for å ha piknik eller for å lete etter sopp de kan ta med seg hjem. Det er derfor en sesong der du må være godt forberedt, for eksempel å ha lastet ned en soppapplikasjon for mobilen din.

Dermed trenger vi absolutt ikke å bekymre oss for å plukke opp en giftig, som vår hovedperson.

Med hvilke sopp kan det forveksles?

Med disse:

Hvorfor er det giftig?

Falloid amanita er en sopp som inneholder to hovedgrupper av giftstoffer: heterosykliske forbindelser og peptider. Begge gruppene finnes i hele myceliet. I tillegg inneholder den også falolysin og antamanid. Så snart de kommer i kontakt med det indre av organismen, begynner alle disse giftstoffene å forårsake forgiftningssymptomer, litt etter litt; faktisk, det kan ta to til tjue dager før personen føler seg uvel.

Symptomene er:

 • Diaré
 • Oppkast
 • Dehydrering
 • Krampete magesmerter
 • Kaldsvette
 • Blodtrykksfall
 • Takykardi
 • Hypoglykemi
 • Acidose
 • Gulsott
 • Delirium
 • Beslag
 • Spis på grunn av leversvikt
 • Død

Hvordan behandles det?

Amanita phalloides er en høstsopp

I tilfelle forgiftning, eller mistanke om forgiftning, er det nødvendig å snarest gå til legen og ta en prøve av soppen. Når legen har identifisert falloid amanita, er det han vil gjøre å legge inn pasienten og velge å gjøre magesvask med aktivt kull. Nå, fordi symptomene tar tid å dukke opp, du kan trenge en levertransplantasjon. I tillegg vil du få medisiner for å lindre og behandle dehydrering.

Dødsraten har falt fra 70% i midten av det 20. århundre, til 10-15% de siste årene, noe som utvilsomt er en veldig, veldig positiv informasjon.

Kjente ofre

En persons død er aldri hyggelig. Å ikke vite gir oss ofte mange problemer, spesielt hvis du lever i en tid da Internett ennå ikke er opprettet. Og det er at det gjennom historien har vært flere mennesker som har blitt ofre for forgiftning av amanita phalloides, som Erkehertug Karl av Østerrike, som døde ti etter å ha spist en tallerken med sauterte sopp. Han hadde ingen mannlige avkom, noe som ga opphav til den østerrikske arvelighetskrigen.

En annen av personlighetene var Keiser Claudius, som hadde takknemlighet for keisersnitt, som er sopp med oransje hatt. Agrippina den lille, keisernes niese, tegnet en plan som besto av å bytte disse amanitas mot falloider. Det må imidlertid ikke ha blitt veldig bra, siden det sies i boka «Claudio, guden og hans kone Messalina», av Robert Graves, som var Claudios lege som avsluttet Claudios liv og introduserte ham i halsen en fjær. smurt med gift.

Amanita phalloides er veldig farlig

Med sopp må du være veldig forsiktig, spesielt hvis du ikke har mye erfaring. Vi håper denne artikkelen hjelper deg med å identifisere Amanita phalloides, den farligste soppen i verden.