Skip to content

Angiospermer og gymnospermer

21 de juli de 2021

Det er mange mennesker som tror at bartrær er en type tre. I virkeligheten er planter delt på …, sant, mange forskjellige måter og typer, men fremfor alt kan de klassifiseres på en enkel måte: blomstrende planter og ikke-blomstrende planter. Førstnevnte er teknisk kjent som angiospermer og det er de som bor på flertallet av planeten, som er nylige, men ikke så mye som man trodde; mens sistnevnte er kjent som gymnospermer og de er de første som dukker opp på jordens overflate, lenge før dinosaurene gjorde det.

Eller for å bedre forstå hverandre: angiospermer vil for eksempel være dimorfe biblioteker, azaleaer, trær (bortsett fra en som vi vil se senere), busker … og gymnospermer er alle bartrær, det vil si furu, barlind, sedertre, og også alle sykluser som Cyca revoluta. I tillegg til reproduksjonsmåten, de har andre forskjeller å overveie.

Gymnospermer

Pinus contorta

De gymnospermer De presenterer forskjellige egenskaper for angiospermer. Så til omtrent de skiller seg etter:

 • Bladene er vanligvis tynne, som «hår». De fleste av disse plantene er flerårige, noe som betyr at de ikke mister bladene om vinteren, men de mister dem litt etter litt gjennom året.
 • Frukten i de fleste arter er en slags ananas som sett på bildet, eller som «kuler» der inne er frøene.
 • Generelt sett må vi stratifisere frøene i 2-3 måneder i kjøleskapet ved 6º for å oppnå en høy spireprosent.

Gymnospermer er de mest primitive plantene som finnes. De opptrådte i karbonperioden, for mer enn 350 millioner år siden. De er dermed de enkleste, men ikke mindre fantastiske for det. Faktisk kan de vokse over hele verden, fra 72 grader nord til 55 grader sør, fra veldig nær polarsirkelen til den antarktiske tundraen, vi kan til og med finne arter som lever langs kysten.

Kjennetegn ved Gymnosperms

Hvilke er dine viktigste egenskaper? Disse:

 • Frøet er bart fra det første øyeblikket da blomsten, som er en gren av begrenset vekst som produserer fruktbare blader eller «sporofyller», blir pollinert.
 • De fleste av artene er eviggrønne, noe som betyr at de forblir eviggrønne. Det er noen som fornyer dem litt etter litt gjennom året, men det er andre som gjør det hvert 2-3 år eller enda mer.
 • De er i stand til å transportere vann bedre enn angiospermer, siden de har tracheider i xylemet. Tracheider er langstrakte celler hvis ekstremiteter er tilspisset, funnet i xylem, gjennom hvilken den rå saften sirkulerer.
 • De tar lang tid å reprodusere. I gjennomsnitt må et år gå fra pollinering til gjødsling, og frømodning kan ta tre år.
 • Blomstene til disse plantene blir bare pollinert av vinden, med unntak av Kykadene.

Eksempler på Gymnosperms

Balantium antarcticum

Balantium antarcticum

Dette er en dyrebar trebregne hjemmehørende i New South Wales, Tasmania og Victoria, i Australia. Det minner ganske mye om palmetreet, men det har ingenting å gjøre med det. Dette anlegget når en høyde på ca 15 meter, men de overstiger vanligvis ikke 5 meter.

De er dannet av et oppreist jordstengel som danner en koffert, hvis base er dekket av villi, og som er kronet av store blad, 2-6 meter lange og med en grov tekstur. Det er ideelt å ha i potter eller i skyggefulle hager, der de kan nyte mildt tempererte klimaer.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Det er et forhistorisk tre som bodde med de største krypdyrene som jorden har sett, dinosaurene. De har overlevd en stor masseutryddelse, klimatiske forandringer som er typiske for tiden, og det er for alt dette vi nå kan glede oss over dette utrolige treet.

Den når en høyde på ca 35 meter, med løvfellende blader som faller om høsten etter å ha blitt guloransje.. Det antas å være hjemmehørende i Øst-Asia; Imidlertid finnes den i dag i alle tempererte regioner i verden, siden den støtter temperaturer fra 35 ° C til -15 ° C. I tillegg kan den leve mer enn 2500 år.

Som vi sa før, tilhører trærne familien av angiospermer, bortsett fra Ginkgo biloba. Dette er et tre som ikke har blomster med kronblad, men heller avslører eggløsningene, og når de først er befruktet, modnes de inn i frøet. Nysgjerrig, ikke sant?

Sequoia sempervirens

Sequoia sempervirens

Det er en av de høyeste og lengst levede nåletrærne i verden, hjemmehørende i Stillehavskysten i Nord-Amerika, vest i landet. Det er en av de plantene som, for å komme tilbake og nyte den i all sin prakt, må du slå opp mye: kan nå 115 meter.

Selv om det ikke er en art som vi anbefaler å ha i hagene, kan den dyrkes uten problemer hvis du bor i et område med temperert og kaldt klima, med en så langsom veksthastighet (ca. 5 cm per år). Deres forventede levetid er også verdig beundring: 3000 år gamle prøver er funnet.

Angiospermer

Azalea

Angiospermplanter er mye mer » moderne ». De begynte utviklingen for rundt 130 millioner år siden, i Nedre kritt. De har vært en naturoppnåelse, som til da ikke hadde noen måte å beskytte dens frø på. Med ankomsten av disse fantastiske plantene har nye generasjoner det mye lettere.

De angiospermer De er alle plantene som produserer blomster og senere frukt med frø. I denne typen planter kan vi finne trær, palmer, sesongplanter, stauder, … kort sagt de som vi vanligvis ser i mange hager.

Når det gjelder disse plantene, egget er beskyttet, og etter å ha blitt befruktet blir det frukten.

Angiosperm egenskaper

Dens viktigste egenskaper er følgende:

 • Frøene, som tidligere var nakne, er nå beskyttet i en frukt.
 • Blomstene er mye mer attraktive, siden de trenger pollinerende dyr og insekter for å reprodusere.
 • De dominerer fremfor alt de tropiske skogene, selv om de også kan vokse i tempererte klimaer.
 • Dens livssyklus er fra noen få uker til flere hundre år, avhengig av utviklingen som hver art har hatt.

Eksempler på angiospermplanter

Copiapoa humilis

Copiapoa humilis

Selv om de ser ut til å være en helt annen type planter enn de vi er vant til å se, er kaktusene virkeligheten at de er angiospermer. De Copiapoa humilis, en av de enkleste å finne til salgs er, som alle i sitt slag, opprinnelig fra Chile.

Den er mer eller mindre sfærisk i form, og gir mange skudd opp til 20 cm høye. De små blomstene er gule og spirer om sommeren.

Delonix regia

Delonix regia

Flamboyan er et av de mest kultiverte trærne i alle de tropiske områdene i verden. Opprinnelig fra Madagaskar, Det er preget av å ha en parasollkrone dannet av blader som oppfører seg som flerårig eller halvløv eller løvskog avhengig av forholdene som finnes på stedet der du er.

Nå en høyde på opptil 12 meter, med store blomster med fire røde eller oransje kronblader som spirer om våren. Det er en sterkt anbefalt plante for mellomstore hager, der frost ikke forekommer.

Gazania rigger

Gazania rigger

Gazania er en flerårig urteaktig innfødt til Sør-Afrika og Mosambik som, selv om den ikke overstiger 30 cm i høyden, er en av de mest nysgjerrige vi kan finne til salgs i barnehager og hagebutikker: blomstene, som minner om tusenfryd, er åpne med solen og lukkes ved solnedgang. På overskyede dager forblir kronbladene stengt fordi de ikke får nok lys.

For sin størrelse, den kan fås både i en gryte og i hagen. Selvfølgelig trenger det hyppig vanning og mildt klima for å overleve.

Visste du forskjellene mellom det ene og det andre?