Skip to content

Gymnospermer

4 de juli de 2021

Plantene gymnospermer de er de første som dukker opp. Selv om det ikke er så mye variasjon som angiospermer, tilhører våre hovedpersoner gruppen av de som har klart å erobre steder der ingen blomstrende plante har klart å overleve. Faktisk dekker taigaen, som er en barskog som finnes i Europa, et område på omtrent 16.800.099 kvadratkilometer.

Der er somrene veldig korte og vintrene er kalde og lange. Hvert år er landskapet dekket av snø, og floraen gjør alt for å komme videre, til det punktet at de slutter å vokse til godværet kommer tilbake. Men det er det gymnospermer er: sanne overlevende. Kjenn historien.

Når vises gymnospermplanter?

Gymnospermer er primitive planter

Gymnospermer er forhistoriske planter, som begynte utviklingen for rundt 300 millioner år siden, under den mesozoiske perioden. Det mest interessante er at de i omtrent 50 millioner år var de eneste på jorden, siden angiospermer, det vil si blomstrende planter, dukket opp for rundt 250 millioner år siden. Så vi kan ta for gitt at planteetende dinosaurer var i stand til å smake på de primitive artene.

I permperioden, for rundt 300 millioner år siden, skjedde det en rekke klimatiske endringer på planeten som førte til at klimaet ble tørrere og tørrere. Med dette endte isbreen som hadde begynt i løpet av sen karbon, som mange arter ble utryddet med, da de ikke kunne tilpasse seg nye levekår. Men alt dette, selv om det betydde slutten på mange planter, var det begynnelsen på mange av gymnospermene vi kjenner i dag.

Hva er gymnospermer?

Hovedkarakteristikken for denne typen planter er deres frø: de blir ubeskyttet, alltid, fra det første øyeblikket der blomsten på blomsten befruktes til frøet er ferdig modnet. I tillegg kan modningstiden være veldig lang, opp til tre år i noen tilfeller.

Dette betyr at det er så lite variasjon sammenlignet med angiospermer; faktisk, Det er anslagsvis 15 botaniske familier, som inkluderer rundt 80 slekter og totalt 820 arter (Det er omtrent 257 tusen arter av angiospermer). Det vil si at de er få, men sannheten er at de har klart å bo i nesten alle regioner i verden.

Klassifisering av gymnospermer

Det skilles ut fire typer som har klart å nå våre dager, og de er:

  • Cycadidae: eller sykluser. Det antas at opprinnelsen deres dateres tilbake til karbon, og de er planter som ligner – ikke det samme – som palmer, med en koffert som har en tendens til å forgrene seg og med grønne og læraktige pinnate blader. Som eksempler har vi Cycas revoluta eller til Dioon edule.
  • Ginkgoidae: for øyeblikket er det bare Ginkgo biloba, som er et løvtre som er genetisk relatert til cykader (mer informasjon) som stammer fra Perm.
  • Gnetidae: de er litt nysgjerrige gymnospermer, fordi de som barrtrær ikke beskytter frøene sine, men de har strukturer som ligner blomstene på angiospermer. Dens høyeste representant er Welwitschia mirabilis.
  • Pinidae: eller som de også er kjent: bartrær. De er trær eller busker som har utviklet seg siden nedre karbon, og som vi kan finne både i tropiske skoger og i boreale skoger. I denne gruppen har vi blant andre Pinus, Abies, Cupressus og Taxus.

Eksempler på gymnospermer

Selv om vi allerede har nevnt noen få, kommer vi til å kjenne noen av artene og deres egenskaper:

Araucaria auracana

Araucaria auracana er en bartre

Araucaria eller pewén er en eviggrønn bartre endemisk til Pehuén, i Chile. Den vokser opp til 50 meter i høyden, og utvikler en rett stamme opp til 3 meter i diameter. Den forgrener seg flere meter fra bakken og utvikler grener med nålelignende blader opptil 4 centimeter lange. Støtter opp til -18 ° C.

Cycas revoluta

Cycas revoluta er en art av falsk busk

Kjent som cica eller falsk palme, er det en eviggrønn busk hjemmehørende i det sørlige Japan. Den har en koffert omtrent 20 centimeter tykk og opptil 7 meter høy, overvunnet av pinnate blader, omtrent 150 centimeter lange. Den produserer kvinnelige og mannlige blomsterstander i forskjellige eksemplarer, den første er større. Støtter opp til -7 ° C.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba i en hage

Ginkgo, også kjent som treet av skjold, er et løvtre som har eksistert i 250 millioner år. Det antas å være innfødt i det som nå er Kina, og Det er en plante som når 35 meter. Stammen er rett og utvikler en pyramidekrone sammensatt av grønne vifteformede blader, selv om de blir gule om høsten før de faller. Den produserer kvinnelige og mannlige blomster i forskjellige eksemplarer, og frukten ligner en drupe, omtrent 2-3 centimeter. Motstår opptil -18 ° C.

Pinus pinea

Pinus pinea er et tre

Steinfuren er en eviggrønn bartre innfødt i Middelhavsregionen. Den blir til 50 meter høy ved visse anledninger, men det normale er at den ikke overstiger 20 meter. Bagasjerommet har en tendens til å lene seg eller vri seg gjennom årene. Kronen er rund og består av akikulære blader opptil 20 centimeter lange. Produserer kjegler med spiselige pinjekjerner. Motstår opptil -12 ° C.

Welwitschia mirabilis

Welwitschia er en gymnosperm plante

Welwitschia er en endemisk plante i Namib-ørkenen i Afrika. Det er det mest nysgjerrige fordi den har bare to blader som kan være omtrent 1 meter lange. Når den når modenhet, produserer den kvinnelige eller mannlige blomster i forskjellige eksemplarer. Den støtter ikke kulde eller frost.

Vi håper du likte alt vi har fortalt deg om gymnospermer.