Skip to content

Anthurium Care – Spektakulære blomstrer og uvanlige blader

2 de mars de 2021

Anthurium Pizzazz er en annen vakker hybrid fra et vellykket avlsprogram.

Pizzazz er lettere og et mer raskt voksende Anthurium sammenlignet med sine slektninger og relative planter.

En gang en fordel som den har sammenlignet med andre Anthuriums, er dens evne til å blomstre tidligere enn vanlig.

Rød Anthurium-pleie

Blomstrende Anthurium Pizzazz planter produserer røde blomster plassert over blanke blader.

anthurium-pizzazz

Blomster av denne Anthurium-planten er langvarige, noe som gjør dem til populære duftende blomster som finnes i nesten alle avskårne blomsterkombinasjoner og arrangementer. De lager flotte gaver til Valentinsdag.

I tillegg forblir den strålende røde fargen på blomstene selv om sommeren.

Spørsmål: Vi fikk nettopp en Anthurium-plante i gave. Den er i en gryte som ser for liten ut for røttene.

Bør vi pote Anthurium-planten i en større pott? Er vanning nok ukentlig? Hvilket lys trenger planten for å holde seg frisk og blomstrende?

anthurium-sangria

Svar: Anthuriumplanter trenger ikke mye «rotrom» eller et bestemt hagested for å vokse. Fra min erfaring liker «flamingo-blomsten» å være litt rotbundet.

De fleste Anthuriums du finner i hagesenteret vil være i en 5 ″ eller 6 ″ tommers gryte. Hold potteplantene i sterkt lys (nord eller øst vinduskarmen ville være best), men IKKE direkte sollys, vanning på ukentlig basis er omtrent riktig.

Generelt liker de å holde seg fuktige, men tørke ut mellom vanning. På Hawaii dyrker de plantene for avskårne blomster i vulkansk stein der vannet drenerer raskt.

Hvis du har mindre potter, må du vanne litt mer regelmessig. Det er bedre på vanningssiden til under vann – mindre enn mer vann.

Vurder å rotere planten en kvart omdreining hver gang du vanner for jevn vekst.

Anthurium Lady Jane – Hun startet det hele

anthurium-lady-jane-809

Lady Jane anthurium er ikke en søramerikansk art, men en hybrid.

Denne lettstelt pynteplanten, også kjent som Flamingo-lilje eller Painter’s Palette, har et attraktivt, blankt mørkegrønt løvverk med store, kjøttfulle, pilformede blader og knallrøde eller rosa spatblomster.

Fruktene er røde, ovale formede bær som er gruppert langs piggen.

Lady Jane er verdsatt for sin kompakte størrelse og fargerike, kontinuerlige blomstring. Før introduksjonen var “Anthurium” kjent og brukt mer som en avskåret blomst enn en potteblomstrende plante.

Anthurium-blomstene kan vare i opptil 8 uker, og gjør det til en viktig kilde til avskårne blomster.

Det er også en utendørs plante i tropene, et stueplante andre steder, og en av de mest spektakulære blomstrende plantene som kan dyrkes i potter. Selv når den ikke er i blomst, vokser denne «damen» godt i en lys vinduskarm og gjør den til en vakker løvverk.

Anthurium “Surprise”

anthurium-overraskelse

Anthurium har lenge vært assosiert med “tropiske” blomsteroppsatser i årevis, men i løpet av de siste 20 årene har det blitt en potteplante.

Mange nye varianter som gjør det bedre i potter og blomstrer oftere enn deres «kutteblomst» -fettere kan bli funnet på barnehager og hagesentre.

Anthurium “Surprise” er annerledes – de langvarige blomstene eller platene er både røde og hvite.

For å legge til “Overraskelsen” produserer denne patentanmeldte skjønnheten blomster der ingen to blomster er like med de flekkete eller flekkete mørkerøde til lyse plukkede og hvite farger. Hver blomst skaper sitt eget unike mønster av skjønnhet.

Hold øye med Anthurium “Surprise” som kommer til et hagesenter i nærheten av deg!

anthurium-warocqueanum

Anthurium Warocqueanum – Plant Out of the Ordinary

Hvis du har et varmt planterom hvor luften kan holdes full av fuktighet, kan den fløyelsbladede skjønnheten, Anthurium Warocqueanum, være din.

Å dyrke det er ikke lett.

Du må sørge for en varm (ca. 65 °) fuktig atmosfære, en potteblanding av sphagnummose, rikelig med fuktighet om våren og sommeren med mindre mengder om vinteren, og litt gjødsel (væske er best) hver vår.

Det burde produsere en spektakulært vakker løvverk, med fløyelsgrønne blader, en fot eller mer lang under god kultur, veined iøynefallende med hvitt.

anthurium-ruffles-809

Anthurium Ploughmanii Ruffles

Når du ser Anthurium Ruffles, er det første som vil fange oppmerksomheten din, det junglige utseendet; neste er dens distinkte blader.

Bladene til Anthurium Ruffles er bølgete nær bladets kanter, og dermed navnet Ruffles.

Hvert lett blanke blad kommer i mørkegrønn farge som blir burgunder under høyere nivåer av lys.

En annen interessant funksjon er blomsterstanden. Den kommer oppreist i noen varianter, men noen har litt spredt utseende.

En nærmere titt på delene av hver blomst vil la deg se dens skyve i enten avslappet eller rullet utseende. Denne skyggen kommer i lilla med et snev av grønt.

Relatert lesing: Den unike, svarte flaggermusblomstplanten

Andre Anthurium-arter

Anthurium-slekten er hjemsted for 1000 arter av blomstrende planter, den største gruppen under familien Araceae. Noen av dets vanlige navn inkluderer laceleaf, tailflower og flamingo flower. Nedenfor lister andre bemerkelsesverdige anthurium-arter som finnes.

Anthurium andraeanum eller Anthurium andreanum – er en art innfødt i Colombia og Ecuador kjent som oljedukblomsten. Det er effektivt for å fjerne formaldehyd, xylen og ammoniakk i luften.

Anthurium scherzerianum – De mindre Anthurium-artene som fungerer som et perfekt innendørs potteplante. Bladene har forskjellige former mens spadixet ser litt bøyd ut.

Anthurium crystallinum – I motsetning til andre Anthurium-arter, har denne epifytiske flerårige grønne spor med hvite bladårer og blekgrønn spadix.

Ozaki Anthurium – også kalt rød Anthurium. Etter at den ble oppdaget i 1936, ble den rosa og hvite Anthurium frigitt fra University of Hawaii i 1963.

Obake Anthurium – Ordet obake kan bety «spøkelse» eller «en ting som endrer seg». Uansett gir disse to oversettelsene en passende beskrivelse av Anthurium-arten. De blomstrer store blomster som sprøyter en annen verdensk eller spøkelsesaktig stemning til alle som ser det.

Anthurium amnicola – også kjent som tulipan Anthuriums. De er hjemmehørende i Panama og elsker å vokse ved elvebredden. Anthurium amnicola har vakre rosa og lilla hybrider.

Anthurium watermaliense – Den har ovale-trekantede bladblader, spor som vanligvis er lilla, og en stipad spadix som spenner fra grønt til lilla.

Anthurium clavigerum – tilhører gruppen av ømme stauder. Dette anlegget er ikke egnet for containere, selv om de kan trives i innendørs omgivelser.

Anthurium veitchii – en Anthurium-art som finnes i søramerikanske regnskoger som Panama, Costa Rica og Bolivia. Det foretrekker et kaldt klima i stedet for høy luftfuktighet. Selv om de ikke liker varme, lider de ikke mye når temperaturen blir høyere enn vanlig.

Voksende krav

Gartnere dyrker vanligvis Anthurium som landskapsplanter i kjøligere områder på grunn av deres kalde toleranse. De har en USDA-hardhetssone på 10 eller høyere. Så lenge du gir de grunnleggende elementene, vil Anthurium tildele deg vakre blomster overalt.

Anthurium trenger sterkt lys for å vokse vakkert. Selv om de tåler lavere nivåer av lys eller filtrert lys i noen tid, kan det føre til færre blomster. Anthuriums tåler imidlertid ikke direkte sollys, så du trenger fortsatt å gi nok skygge og plassere dem på steder der de kan få tilstrekkelig lys og mindre mengde varme.

Denne blomstrende planten krever også en godt drenert jord som kan holde litt vann. For potteplanter, tilbered halvpottemiksblanding og orkidéblanding. Hvis du ikke har orkidejord rundt, vil perlit være et utmerket alternativ.

Når det gjelder vannbehov, trenger Anthurium-planten regelmessig vanning. Røttene til Anthurium er utsatt for rotrot, så unngå for mye vanning.

På den annen side vil det å la røttene og jorden være tørre i lang tid, påvirke veksthastigheten til Anthurium-plantene dine, da de ikke er helt tørke tolerante. Rapporter dem hvert annet år og legg til sphagnum torvmos for å beholde fuktighet.

Disse inneplantene krever ikke for mye plantemat. En gang hver tredje til fjerde måned, gi husplantene en fjerdedel gjødsel. For en best mulig blomstring, velg en gjødsel med høyere fosforinnhold.

Anthuriums er utsatt for bakteriell rødme. Denne plantesykdommen sprer seg raskt og er preget av fet løvverk som til slutt blir gul.

Anthurium blight har ingen kjent kur for at bønder trenger å trekke ut de berørte plantene umiddelbart og kaste dem. Noen måter å unngå denne pesten inkluderer best oppdrettspraksis, tidlig oppdagelse og bruk av resistente varianter.

Å ta vare på Anthurium-planter er ikke en vanskelig oppgave. Hvis du velger riktig sted og sørger for riktig omsorg, vil du nyte langvarige vakre blomster.