Skip to content

Antraknose, en av soppene som mest påvirker planter

22 de juli de 2021

Hvis vi måtte si hvilke levende organismer som kan skade plantene mest, ville svaret vårt ikke være insekter, ikke engang planteetende dyr, men heller insekter. sopp. Disse, elskere av fuktighet, utnytter ethvert tegn på svakhet som plantevesener viser for å formere seg og spre seg over sine deler.

En av de vanligste er antraknose, som er en som forårsaker flekker, spesielt på bladene, men også på fruktene. La oss lære å identifisere det, behandle det og forhindre det.

Hva er antraknose?

Antraknose er et av navnene som er gitt til forskjellige sopp av slektene Colletotrichum, Gloeosporium og Coniothyrium, blant andre. Det er også kjent som canker eller chancre, og det er en av de farligste sykdommene som planter kan ha.

Det favoriserer varmen, så det vil være om våren og sommeren når det er lettere å oppdage det. Sykte planter vil ha en oppførsel som ikke er det de burde ha i disse månedene, så vi må være oppmerksomme på små detaljer for å starte behandlingen.

Hva er symptomene?

De vanligste symptomene er utseende av brune flekker på bladene, rundt nervene. Det kan se ut som om de har blitt brent av solen. Berørte planter kan fullstendig tømme om våren og sommeren.

Men vi kan også se flekker på fruktene og fremspring på koffertene. Hvis de ikke blir behandlet i tide, kan vi miste dem.

Hvordan behandles det?

Behandling består av kutt de berørte delene og i påfør kobberbaserte soppdrepende midler 3 ganger i 7 dagers intervaller. Likeledes er det veldig viktig at hvis sykdommen har utviklet seg mye, kastes planten for å forhindre sopp i å smitte andre.

Hva skal jeg gjøre for å forhindre antraknose?

Heldigvis, det er flere ting vi kan gjøre for å forhindre det:

  • Desinfiser jorden før plantingen (for eksempel ved soling).
  • Bruk nye potteunderlag.
  • Rengjør beskjæringsverktøyet før og etter bruk med apotekssprit eller noen få dråper oppvaskmaskin.
  • Planter plantene i rene beholdere (de kan rengjøres med såpe og vann).
  • Eliminere ville urter.
  • Gjør forebyggende behandlinger med hestehaleekstrakt gjennom hele året (det er til salgs i barnehager og nettbutikker).
  • Ikke fukt luftens del av plantene (blader, stilker, blomster).
  • Ikke kjøp syke planter.

Tomat antraknose

Sopp må være godt kontrollert for å forhindre at de ødelegger plantene våre. Vi håper denne artikkelen har vært nyttig for deg i behandling og forebygging av antraknose.