Skip to content

Hva er soppene som påvirker planter?

22 de juli de 2021

Planter har mange fiender, men hvis det er spesielt farlige, er de det sopp. Disse mikroorganismene lever i jorden, selv om de også vises på voksende underlag når de forblir våte lenger enn de burde.

Dessverre, når de blir synlige, har sykdommen avansert mye, så ofte den eneste behandling effektivt er å avhende dem. Med dette i tankene skal vi fortelle deg det hva er soppene som påvirker planter, dets symptomer og hva du kan gjøre for å forhindre dem.

Sopp som påvirker planter

Alternariose

Alternaria alternata bladskade

Altenary er slekten som forårsaker denne sykdommen, preget av utseende av veldefinerte svarte eller brune flekker som vokser og tørker. Det er veldig vanlig, spesielt i planter som ikke blir gjødslet.

Behandling

Forebyggende. Gjødsel plantene gjennom vekstsesongen med spesifikk gjødsel for dem.

Antraknose

Antraknose på hestekastanje

Sopp av slektene Colletotrichum, Gloeosporium og Coniothyrium, blant andre, forårsaker antraknose, en av de farligste sykdommene. Symptomer er utseende av brune flekker på bladene, blåsing (tap av blader) om våren og sommeren, flekker på fruktene Y klumper på stokkene.

Behandling

Består av kutt de berørte delene Y påfør kobberbaserte soppdrepende midler 3 ganger i syv dagers intervaller. I alvorlige tilfeller er det best å kaste planten for å forhindre sopp i å smitte andre.

Botrytis

Bladskader av Botrytis sopp

Soppen Botrytis cinerea forårsaker sykdommen botrytis. Dette er en mikroorganisme som infiserer planter gjennom beskjæring av kutt, sår eller sprekker. Symptomene er: tilgrå mugg på blader, knopper og / eller blomster, Y sutdanning av stilkene i unge planter.

Behandling

Behandlingen vil bestå av eliminere de berørte delene, reduser vanningsvanen og behandle plantene med systemiske soppdrepende midler som Fosetyl-Al.

Rotrot

Demping i furu

Det er forårsaket av sopp av slekten Phytophthora, Rizoctonia og Pythium. De er veldig hyppige i såbed, der de smitter og dreper unge planter i løpet av noen dager, men også i de plantene som blir vannet for mye. Symptomene som vil bli observert er: sverting av stammen som sprer seg oppover, tørre blader den høsten, vekststans.

Behandling

Forebyggende. Underlag som har veldig god drenering må brukes, vanning må kontrolleres og behandles med soppdrepende midler. På våren og høsten kan du drysse svovel eller kobber på underlagsflaten en gang hver 15. dag, og om sommeren behandle dem med systemiske soppdrepende midler.

Fusarium

Plante med Fusarium

Fusarium-soppen er en av de som forårsaker mest skade på planter. Det er mer enn tusen potensielt farlige arter for dem. Så, du må være oppmerksom på symptomene, som er: rotting av røttene, visning og nekrose av bladene, utseende av flekker på bladene og / eller stilkene, og vekststans.

Behandling

Det vil bestå i kutt de berørte delene og behandle dem med soppdrepende midler systematisk.

Sclerotonia

Sclerotinia sopp på en plante stamme

Forårsaket av Sclerotinia-soppen, er det en sykdom som spesielt rammer plantestammen. Hvit, vannaktig råte dukker opp som ikke gir en dårlig lukt. Det kan sees på som om stammen var dekket av bomull, noe som ikke er noe annet enn soppens hvite mycelium.

Behandling

Forebyggende. Å kontrollere vanningene og holde plantene riktig befruktet vil bidra til å unngå sykdommen.

Dristig

Skader på den sotete muggsoppen på bladet

Soppen av slekten Sooty mold forårsaker sykdommen kjent som negrilla, som igjen er forårsaket av bladlus, hvite fugler og hvitfluer. Disse insektene skiller ut et stoff som er rik på sukker, og det er det soppen sitter på. Skadene er hovedsakelig estetiske: det observeres som et tørt svart pulver på bladene og fruktene.

Behandling

Siden det også kan påvirke normal vekst av planter, anbefales det eliminere de nevnte insektene med spesifikke insektmidler eller med naturlige midler som vi forklarer i denne artikkelen.

Pulveraktig mugg

Pulveraktig mugg i tomat

Hat er en sykdom forårsaket av forskjellige typer sopp, som blant andre Uncinula, Erysiphe eller Sphaerotheca. Det gir symptomer som ligner på botrytis, men det skiller seg hovedsakelig fordi disse soppene påvirker bare bladene, hvor de vil vises hvite flekker hvem som blir med. Når dagene går, vil de tørke opp og falle av.

Behandling

For å kontrollere og eliminere det, må planten behandles med systemiske soppdrepende stoffer basert på kobber eller svovel.

Rust

Blader påvirket av rust

Rust er en sykdom som hovedsakelig er forårsaket av sopp av slekten Puccinia og Melampsora. Symptomene det produserer er oransje pustler eller støt på undersiden av blader og stilker som blir svarte. På bjelken kan man se gulaktige flekker. Over tid faller bladene.

Behandling

Den kan behandles og fjernes med Oksykarboksinbaserte soppdrepende midler, og fjerne de berørte bladene.

Hvordan forebygge sopp?

Vanning av blomstene med en slange

Som vi har sett er det flere som kan påvirke planter. Men de kan forhindres hvis vi gjør en rekke ting:

  • Ikke over vann: vi må bare vanne når det er nødvendig, ikke mer, ikke mindre. I tvilstilfeller er det veldig viktig å kontrollere jordfuktigheten, og for dette kan vi sette inn en tynn trepinne (hvis den kommer ut ren, kan vi vanne den), eller veie potten en gang vannet og igjen etter en noen dager (denne vektforskjellen kan tjene som en veiledning).
    På samme måte, hvis vi har en tallerken under dem, fjerner vi overflødig vann 10 minutter etter vanning.
  • Bruk underlag som har god drenering: Spesielt hvis vi dyrker sukkulenter, er det nødvendig at vi planter dem i potter med en jord som drenerer godt, for eksempel svart torv blandet med like deler perlit, akadama eller pomx.
  • Unngå å fukte luftens del av plantene: når vi vanner, bør vi ikke våte bladene eller blomstene, da de kan bli syke.
  • Betal dem: Gjennom vekstsesongen vil det være nødvendig å gjødsle dem slik at de forblir sterke. I barnehagene finner vi spesifikke gjødsel for hver plantetype, men vi kan også bruke organisk gjødsel.
  • Kjøp sunne planter: uansett hvor mye vi liker en bestemt plante, hvis den ikke er sunn, det vil si hvis den har en pest eller noen symptomer på sykdom som de vi har nevnt, trenger vi ikke kjøpe den. Hvis vi gjør det, vil vi sette helsen til dem vi har hjemme i fare.
  • Rengjør beskjæringsverktøyet før og etter bruk: beskjæring er en veldig nødvendig jobb, men hvis vi ikke bruker rene verktøy, risikerer vi sopp som smitter plantene. For å rengjøre dem kan vi bruke apotekalkohol eller såpe.
  • Sett helbredende pasta på sår: spesielt hvis vi har beskjærte treaktige planter, anbefales det å tette såret med helbredende pasta. Denne pastaen vil ikke bare akselerere helbredelsen, men forhindrer også mikroorganismer i å infisere dem.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper at du fra nå av kan vite hva du skal gjøre for å forebygge og / eller eliminere sopp i plantene dine, men hvis du er i tvil, vet du allerede hvor du finner oss 🙂.