Skip to content

Araguaney

10 de juli de 2021

Den gule og oransje fargen på løvtrær er ren skjønnhet for en skog. De formidler mange følelser og inspirasjon for mange mennesker. I dag skal vi snakke om et tre med blomster som er gule og gi det en farge som ligner den vi leter etter. Den er grønn nesten resten av året, og det er i blomstringssesongen den forynger mest. Det handler om araguaney. Dens vitenskapelige navn er Handroanthus chrysanthus og det er kjent som et nasjonaltre i Venezuela.

I denne artikkelen skal vi vise deg kjennetegnene og nysgjerrighetene til araguaney, slik at du ikke savner en eneste detalj av dette magiske treet.

Hovedtrekkene

Guayacan blomster

Det er også kjent med navnet gule guayacán på grunn av fargen på blomstene. Den hører naturlig til de tropofile skogene. Dette er jungelen som har en plantedannelse full av løvskog. Disse trærne er de som mister løvet sitt på en bestemt årstid.

Blant andre navn som du kan høre dette treet for, er zapito, zaptillo, gul eik, tajibo og cañahuate. Det er et tre som kan nå 35 meter i høyden og en diameter på 60 centimeter. Det er et tre med løvfellende blader, så det mister dem i den kaldeste årstiden. Det har ikke for mange grener, men de er sterke og oppover. Barken er grå til mørk brun i fargen og ganske grov i tekstur.

Bladene er av motsatt type og har 5 brosjyrer. De er 5 til 25 centimeter lange og 8 til 20 cm brede. Blomstene er klokkeaktige, men ganske store. Den har en lysegul farge, noe som gjør dette treet veldig attraktivt. Den har noen røde streker på nakken. Normalt kan du finne dem som danner grupper av blomsterstander på grenene og enden av stammen. De er vanligvis mellom 5 og 12 centimeter lange.

Når det gjelder fruktene, er de sylindriske kapsler, og de åpner seg spontant når modenheten kommer. De er vanligvis mellom 11 og 35 cm lange, men veldig smale, bare mellom 0,6 og 2 cm. Innvendig har den noen flate og bevingede frø. De er vanligvis sølvfargede.

Utbredelsesområde og fredningstilstand

Guayacan-klassifisering

Dette treet vokser naturlig i en høyde på ca 1000 meter. I været vi finner årlig nedbør på mellom 1500 og 3000 mm. Temperaturene er generelt moderat høye med et gjennomsnitt på 18 til 23 grader. Dette gjør at klimaet der du foretrekker å bo er tropisk eller subtropisk.

Når det gjelder jorda, fordeler den seg fortrinnsvis i områder der jorden har en lerete tekstur med god drenering for ikke å samle vann i røttene. PH er vanligvis mellom 6 og 8,5.

Den vokser i de tropofile skogene og slettene i Venezuela. Den vokser rikelig i de områdene der klimaet er semi-tørt intertropisk.

Når tiden for blomstring kommer, er det mulig å se hvordan den danner autentiske tepper med gule blomster. På samme måte, når fruktene kommer ut, vokser araguaneyens ornamentale verdi enormt. Blomstring finner sted fra februar til april. Det er den tørreste tiden i det naturlige habitatet. Frøene utnytter de første regnværene. Blomstring er ikke det samme overalt du bor. For eksempel blomstrer araguaney-eksemplarene fra Ecuador fra oktober til desember.

Når det gjelder bevaring, betraktes treet som et av de tyngste og hardeste i neotropics. Av denne grunn er det interessant for produksjon av karosserier, gulv til industriell bruk, soverom, møbler, etc. Dette treet er motstandsdyktig mot saltvann og termitter. Når en art er i menneskets severdigheter, populasjoner begynner vanligvis å avta dramatisk.

Det har blitt sett i urbane skogbruk. Det er perfekt for å tiltrekke bier til å pollinere blomstene dine og produsere nok honning. Det tjener også til å gi skygge i offentlige rom.

Araguaney omsorg

Kjennetegn ved araguaney

Det må sies at dette treet ikke er krevende i det hele tatt. Du må imidlertid være veldig tålmodig når den dyrkes, siden veksten vanligvis er ganske langsom. Selv om du har alle gunstige forhold som befruktet jord, røkninger for ikke å bli invadert av skadedyr og sykdommer, rikelig regn, perfekt vær osv. Veksten går veldig sakte.

Det kan ta 5 til 6 år før den blomstrer for første gang etter plantingen. Når den endelig blomstrer, vil du ha et ganske forskjønnende show. Det kan sies at venting har sin belønning. Det dårlige med dette treet er at selv om det er veldig prangende, blomstrer det bare en gang i året. Etter blomstring mister den bladene og nye grener vokser. Det kan sies at treet er fullstendig fornyet.

Resten av året vokser de grønne bladene tilbake til blomstringssesongen kommer igjen. Det er virkelig et vidunder for utsmykning av offentlige rom, siden det ikke forårsaker sprekker verken i asfalten eller hvor som helst spesielt.

Det ideelle klimaet som araguaney trenger er det vanlige i tropiske klimaer. Det er normalt at stedet er i full sol. De må nødvendigvis gi den minst 6 timer direkte sollys om dagen. Vi anbefaler at det er noe fuktighet i miljøet for bedre utvikling og helse. Vi snakker om et tre som vokser på tropiske steder og hvor det er veldig mye nedbør. Det mest normale er at vi må gjenskape disse forholdene der på stedet vi planter det.

Den kan plantes i områder nær kysten, fordi den motstår saltpeter og vind. Kulden er ikke en god alliert, så vi må beskytte den hvis det er frost. Når det gjelder jorda, har vi allerede nevnt at den vokser i godt gjødslet jord med god mengde organisk materiale, lerete tekstur og med god drenering.

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å glede deg over araguaney i hagen din.