Skip to content

Armillaria mellea

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en soppart som har både positive aspekter fordi den kan bli spiselig med forsiktighet, men som har negative konsekvenser fordi den forårsaker en sykdom i trærne den invaderer. Det handler om Armillaria mellea. Denne soppen vokser ved foten av stammen til visse treslag og smitter dem med en sykdom.

I denne artikkelen skal vi vise deg egenskapene, problemene det forårsaker og spisbarheten til Armillaria mellea.

Hovedtrekkene

Sopp

Vi skal beskrive delene av soppen for å bli kjent med dens egenskaper og hvordan du kan identifisere den med det blotte øye. Hvis vi ser hatten hans, kan vi se at den når omtrent 15 cm i sin maksimale prakt. Kan være konveks, flat eller bølget i form. Normalt kan du vite hvor gammel soppen er, for når den allerede er utviklet og alderdommen begynner, kan du se den melonede hatten. Fargen ligner honning, selv om den har gulaktige toner. Den er dekket av små brune skalaer som har en tendens til å forsvinne på grunn av regnet.

Platene som den har, er litt decurrent. De er lysere i fargen når soppen er ung. Når de modnes og utvikler seg, er de fylt med gulaktige flekker som senere blir brune eller rødlige i alderdommen.

Når det gjelder foten, er den generelt ganske lang, buet og spindelformet. Fargen er gulaktig oker og den blir brun etter hvert. Vi kan se en ganske bred ring med et gulaktig membranaktig utseende på foten.

Kjøttet er fast i hatten og hvitt i fargen. Men når vi kommer nærmere foten, ser vi hvordan kjøttet endrer struktur og tekstur til noe mer treaktig og fibrøst. Smaken av denne soppen er mild i unge prøver. Det er ikke spiselig i voksen alder, siden de pleier å ha en bitter og mer ubehagelig smak med en ganske sterk lukt.

De er sopp som finnes fra september til tidlig vinter. På denne tiden utvikler de seg med høstens første regn. Problemet er når det vokser tussock på noen trestubber. De kan sees i grupper på mange individer.

Det er spiselig?

råte av armillaria mellea

Det er ingen kulinarisk tradisjon som får deg til å spise Armillaria mellea. I noen europeiske land er det. Det er sant at hattene til de yngste eksemplarene Ja, de kan smakes hvis de tidligere er kokt.. Å være en parasittisk art, forårsaker det uopprettelig skade på trær. Dette fører til at arten ender opp med å fungere som en saprofyt.

Det er en sopp som lett kan forveksles med Armillaria ostoyae, som har en mer brunaktig farge og en hvit ring. For å kunne spise disse soppene, må det være et individ som ikke er i en voksenfase og at de tidligere er kokt. Disse forholdene gjør behandlingen, transport, lagring, etc. Vær noe mer komplisert. Siden det ikke er veldig etterspurt i det kulinariske feltet, er det områder der de vokser rikelig. Dette er et problem for trærne du parasiterer, som vi vil se nedenfor.

Sykdom Armillaria mellea

Sopp som vokser ved foten av trær

Denne soppen produserer i trærne som parasiterer det som kalles hvit råte. Det er en rotmykose som danner hvite råtner i hele rotsystemet til trær. Det angriper også rothalsen til en rekke treslag som eik, bøk, bjørk, furu, holm eik og poppel. Disse soppene dominerer i jord med en siltleire tekstur og mer kompakt. Ved å ha en kompakt jord er dreneringen ganske dårlig. Av denne grunn oppstår det lett vannpytter som akkumulerer fuktighet og kveler røttene.

Spredningen av sykdommen øker når fordelingen av disse soppene er palisade. Å være noen eksemplarer av trær nær hverandre, er det lettere for dem å bli smittet. I landene hvor du ser at de er berørt, det er bedre å ikke dyrke arter som de vi har oppkalt i minst en 10-års periode. Ellers blir de smittet så snart de blir litt eldre.

Vi skal beskrive skadene og symptomene vi finner hos artene som er berørt. Symptomene vi ser på røttene er lett gjenkjennelige. Først kan du se at det er fra en bruning og sverting av skallet. Når det er i denne tilstanden, er det allerede mulig å oppdage med det blotte øye at det er smittet. Når parasittene utvikler seg langs rotsystemet, blir de første vevene angrepet fra barken og går i oppløsning og forvandles til en slags fibermasse. Denne massen kan gjenkjennes av en farge som varierer fra brun til svart, avhengig av art.

Hvis infeksjonen når røttene nærmest nakken, kan utvikle seg oppover mot bunnen av kofferten. Det er da når du kan se en lesjon ved foten av den samme, og som vil manifestere seg i form av ekssudasjoner av saft eller tyggegummi. Slik identifiserer du et tre som er smittet med råte forårsaket av Armillaria mellea.

På luftens deler av planten produserer soppen symptomer som ikke er typiske i råtesopp. Dette er fordi rotsystemet forstyrres først.

Kontroll av Armillaria mellea

kjennetegn ved armillaria mellea

Vi har snakket om symptomene og hvordan man kan gjenkjenne sykdommen. Nå er det på tide å gå videre til hvordan denne sykdommen kontrolleres slik at den ikke påvirker trærne. De fleste av metodene hittil som er effektive er forebygging. Når soppene er etablert i plantens røtter, er det veldig vanskelig å redde den. Hvis noen trær skal plantes på forurenset land, må alle eksisterende stubber og røtter på landet fjernes og ødelegges. Den skal vannes med SO4FE med en 10% løsning i de områdene der røttene ikke kan ekstraheres. Etterpå må landet jordes og smuldres godt og luftes.

Når det er mulig, anbefales det å installere plantasjen på et tomt som har hatt urteaktige avlinger i flere år. Det er her sopp er minst sannsynlig å angripe.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om soppen Armillaria mellea.