Skip to content

Asphodel (Asphodelus albus)

13 de juli de 2021

Asfodell Det er en urteaktig plante med en knollrot og innfødt i Middelhavsområdet og Asia. Dens vitenskapelige navn er Asphodelus albus og navnet kommer fra det gamle Hellas. Den ble brukt til å hedre de døde. Vulgarly er det kjent med navnene på Gamón, stang av San José eller Gamoncillo.

Hvis du vil vite hva som kjennetegner denne planten og nødvendig pleie, fortsett å lese, for i dette innlegget skal vi fortelle deg alt 🙂

Hovedtrekkene

Kjennetegn ved asfodell

Asphodel tilhører slekten Asphodelus. Andre kjente arter av denne slekten er Asphodelus aestivus, Asphodelus fistulosus, Asphodelus ramosus, Asphodelus albus, Asphodelus acaulis.

Vanligvis din høyde er mellom 60 og 70 cm. De har tynne og lineære blader som møtes i tuftene. Blomstene er ganske pene og prangende. De er hvite i fargen, selv om de noen ganger blir rosa og ser ut til å være ordnet i klynger på slutten av blomsterstengelen. Dette er karakteristisk fordi midribben er mørk i fargen i hver blomst. Blomstringstiden er om sommeren.

De brukes primært til å skape klumper på plener eller fortauskanter. Den brukes også som en avskåret blomst.

Miljøforhold for dyrking

Jordbehov

Slik at denne planten kan dyrkes under gode forhold, foretrekker jorden å være tørr, godt drenert og dyp. Det er bedre hvis de er noe sandete eller steinete. Det er viktig at den er rik på humus, selv om den også overlever på dårligere terreng. PH er likegyldig. Det kan utvikle seg i både syre- og basejord.

Siden blomstringen er om sommeren, det trenger tørrere, solrikere og varmere årstider.

Hvis vi ønsker å spre det, kan det gjøres ved å dele tuberøse røtter umiddelbart etter blomstringssesongen. Det kan også forplantes gjennom frø, selv om det er en langsommere prosedyre. Hvis vi gjør det for frø, trenger vi et frøbed for å så det i løpet av mars eller april. På denne måten vil det være forberedt på at sommeren blir sterkere ved å utnytte den varmere sesongen.

Om vinteren er det viktig å holde seg for å beskytte deg mot kulde de høyeste temperaturene på 15 grader i et drivhus. Når den er dyrket, vil den begynne å spire etter to eller tre måneder. Når den har utviklet seg nok til å håndtere plantene, blir den transplantert til endelig plass. Hvis stedet vi har til hensikt å transplantere ikke er for varmt, vil det være nødvendig å legge den i en gryte for å holde den innendørs der temperaturen er høyere. Dette bør gjøres minst det første året, når planten er svakest under ugunstige miljøforhold.

Asphodel brukes hovedsakelig til å dekorere steiner og blomsterbed.

Vedlikehold og stell av asfodell

Nødvendig pleie

Det er en flerårig plante som fornyer plantene hvert år. De varer vanligvis fra høsten eller begynnelsen av mars til midten av april. Den trenger rikelig med full soleksponering, selv om den kan leve i halvskygge.

Den mest anbefalte jorda for det det er en blanding av torv (1/6) og sand (2/6). For å transplantere er det bedre å vente på de varmere årstidene som våren.

Når det gjelder vanning, må du vanne nok slik at jorden er fuktig. Imidlertid trenger den ikke å bli vanntett, ellers vil røttene råtne.

Det anbefales å betale den med organisk gjødsel en gang i året. Generelt er de planter med en lett dyrking siden de vanligvis ikke blir angrepet av skadedyr og sykdommer. Selv om de er i hagen, er motstanden deres ganske høy.

Asphodelus albus som en invasiv art

Asphodelus albus

I mange deler av verden er asfodell en invasiv plante. Dette skyldes den høye frøproduksjonen. Dyr hater denne planten, så selv planteetere spiser den ikke. Omstendighetene med sjø- og lufttransport betyr at denne planten etablerer seg i andre habitater som ikke er dens egne.

Den har god tilpasningsevne. Den har nådd et slikt nivå at har kommet for å finne i Sahara-ørkenen der nedbøren ikke når 100 liter per år.

På den annen side, i California, New Mexico, Texas og Arizona, anser denne urten også som invasiv eksotisk.

Medisinsk bruk

Medisinsk bruk

Ikke alt om denne planten er dårlig, selv om den er invasiv, har den gode medisinske egenskaper. Det har blitt brukt gjennom historien til forskjellige formål. Den første dateres tilbake til året 1710, hvor Dr. William Salmon forklarte sine første eiendommer. Det er en blanding av saften din blandet med brukt hvitvin for å bekjempe enhver form for obstruksjon i tarmene og lungene.

Væsken har også blitt brukt til å helbrede magesår. Tinkturen på planten ble brukt til å eliminere væsker for mennesker med gikt. Hovedfunksjonen var å fungere som et vanndrivende middel.

En annen annen bruk var å bruke den som salver for sår, svulster, blåmerker og calluses. I Spania brukes det største asfodellet til å behandle eksem.

Annen bruk av asfodell

Annen bruk av Asphodelus albus

Roten til denne planten har en stor mengde stivelse. Tidligere ble det brukt til fremstilling av brød og det ekstra bidraget fra karbohydrater. Det ble kalt potet av de gamle. Stilkene ble brukt til å lage kurver som ble brukt til shopping eller høsting.

Det er en plante som dyr avskyr. Derfor tjener den til å holde mygg unna hus. Tidligere ble knollene fortært. Imidlertid analyserte nylige studier tilstedeværelsen av asfodelin i planten. Dette enzymet er giftig for mennesker, så det ble ikke lenger konsumert.

Selv om det er giftig for mennesker, brukes det som mat til husdyr og til å trekke ut sukker fra knollene. Den har helbredende egenskaper og brukes til hudforhold.

Det var det viktigste begravelsesanlegget. I Hellas ble den ført til gravene, ettersom man antok at de døde matet på den.

Som du kan se, er asfodell en hel plante med stor historie og mye brukt siden antikken. Med denne informasjonen kan du ha den i hagen din uten problemer.