Skip to content

Asphodelus fistulosus

9 de juni de 2021

En av de mest særegne plantene vi kan finne i veiene og motorveiene, er Asphodelus fistulosus. Det er kjent med sitt vanlige navn, tryllestaven til Saint Joseph, og med navnet argénit. Det er et anlegg som vi finner på veiene og motorveiene i utkanten av Middelhavskysten i Spania. Selv om det er en plante som er lokalisert på disse måtene, har den stor kapasitet til dekorasjon, spesielt i blomstringsmånedene fra slutten av vinteren til slutten av våren.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg om alle funksjonene i Asphodelus fistulosus og den pleien det krever i tilfelle du vil ha en kopi til dekorasjon i hjemmet ditt.

Hovedtrekkene

Asphodelus fistulosus på veier og motorveier

Til tross for å være en plante med utmerket ornamental verdi, det er en av de giftigste plantene for mennesker og dyr. Derfor, hvis vi bestemmer oss for å ha det hjemme, må vi være spesielt oppmerksomme hvis vi har kjæledyr eller barn. Selv om det er giftig hvis det konsumeres, brukes stilkene og bladene i valenciansk etnemedisin til å lage rettsmidler som hjelper til med å helbrede noen sår.

Den tilhører familien Liliaceae og er også kjent med andre vanlige navn som løk, cibolla, gamoncillo, gamonita, løk, marranett, slange løk, cebolada, porrassí, etc. Det er en plante med en halvårlig syklus som vanligvis ikke varer lenge. Den har huler som er enkle eller forgrenede når toppunktet kommer. De når vanligvis ikke mer enn en halv meter i høyden

Roten som har en del av et null eller kort rhizom, og som ikke har fiber, er igjen. Røttene deres er vanligvis ca. 2 mm i diameter, noe som gjør dem veldig tynne.. De er gulaktige og har ikke rotknoller. Når det gjelder bladene, finner vi en grønn farge og halvsylindrisk form. De er vanligvis bare 3 millimeter brede. De ligger ved basen med kjøttfulle egenskaper. De er lengre enn halvparten av stammen, det vil si omtrent 25 centimeter og med en sub-sylindrisk form og smale langsgående striper. Hvis du berører dem, er de grove å ta på.

Blomstring og frukt

Asphodelus fistulosus blomster

Denne planten er ganske vanlig å finne mens vi går langs stiene og dens dekorative blomster tiltrekker seg vår oppmerksomhet. Selv om den er ganske elegant og har høy dekorativ verdi, brukes den ikke som sådan., gitt de mulige farene for å være giftig. Blomstene er hvite og har rosa striper. De måler omtrent 3 centimeter i diameter og er ordnet i forskjellige terminalklynger.

Blomstringssesongen er mellom februar og april. Dette skyldes økningen i temperaturer med sesongskiftet. Når den blomstrer, gjør den det ved hjelp av en klyngeformet blomsterstand som måler 15 til 50 cm i lengde. Blomstene dukker opp langs en slags akse. Kronbladene har en elliptisk og avlang form med en hvit og rosa farge. Nervene til kronbladene skiller seg ut med en rødbrun farge.

Disse plantene blir befruktet for å gi opphav til noen frukter som er formet som en subglobose kapsel. De er mellom 5 og 7 mm i diameter og har en halmfarge med rødlige toner. Frøene er mørkegrå og bare 3 mm store.

Fordeling

Asphodelus fistulosus i sitt naturlige habitat

Når det gjelder distribusjon, er Asphodelus fistulosus Det finnes i hele det sørlige spanske middelhavsområdet. Vi finner det hovedsakelig av Alicante, Barcelona, ​​Castellón, Gerona, Balearene, Lleida, Tarragona og Valencia. Det kan sees perfekt voksende på veiene til motorveiene og i feltene som er forlatt, øker det distribusjonsområdet enda mer. I felt som vanligvis er aktive ser det ikke ut, siden ansatte har vedlikeholdsoppgaver for å unngå vekst av ugress eller vegetasjon som konkurrerer om næringsstoffer i avlingene.

De naturlige habitatene til denne urten er gressletter, kystsand og stepper. De foretrekker vanligvis grunnleggende og tidvis kiselholdig jord. De har en tendens til å vokse i disse mer ubebodde og forsømte områdene.

Det kan ikke være i skyggen når som helst, siden det trenger et stort antall soltimer på slutten av dagen. Derfor er det veldig vanlig å se det på steder der det ikke er trær som kan blokkere sollyset. Ellers kan det hende det ikke utvikler seg bra. Også foretrekker ganske drenert og tørr jord, så det blir et utmerket indikatoranlegg for tørrhet. Den overlever veldig bra i tørketider, selv om den trenger visse næringsstoffer i jorden for å leve godt.

Dyrking av Asphodelus fistulosus

Asphodelus fistulosus egenskaper

Selv om vi tidligere har nevnt at det ikke er en plante med dekorativ bruk, selv om du kan se bruken av den spesielt i xerogardening. Det er lett å formere seg, siden det er nok å dele en del av de knollete røttene like etter blomstringssesongen. Vi kan også gjøre det på en klassisk måte med frø, selv om det tar lenger tid å vokse.

Hvis vi vil multiplisere dem med frø, det er best å vente på månedene mars og april i stedet for en tid på året som er for varm eller om vinteren. Det er foretrukket for å være i drivhus der temperaturområdet vanligvis er stabilt. Temperaturen der den spirer, bør ikke være mindre enn 15 grader, siden underlaget vil være veldig vått. Spiring finner sted om et par måneder.

Når den har spiret, er den første fasen det bare er en frøplante, den kan nå maksimalt 10 centimeter i høyden. Dette er den perfekte indikatoren for å vite at vi kan transplantere den til sin endelige plass, slik at den kan utvikle seg fullt. Hvis stedet vi skal transplantere det ikke er for varmt sted, er det bedre å la det ligge i gryten og vente til året etter, slik at det har mer styrke og utholdenhet i det ikke så varme rommet.

Trenger en solfylt eksponering i hagen og lite vanning. Snarere er det en plante som elsker tørke. Den brukes til å dekorere stein og blomsterbed.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan dra nytte av dekorativ verdi av Asphodelus fistulosus.