Skip to content

Babaco (Carica pentagona)

9 de juli de 2021

Babaco tilhører familien caricaceae. Denne planten vokser i et ekvatorialt fjellklima og antas å ha sin opprinnelse i provinsen Loja i Ecuador og dens vitenskapelige navn er Carica pentagona. Det er en raskt voksende semi-woody busk som etter bare 6 måneders dyrking kan overstige 2 meter i høyden og nå 3 meter på 1 år.

Opprinnelse og habitat til Babaco

Babaco-tre fullt av frukt

Babaco er en frukt som kommer fra den sentrale delen av Sør-Amerika, høylandet i Peru og Ecuador for å være mer spesifikk, der de fleste avlingene finnes. Nylig begynte noen land i Europa så vel som Australia å dyrke denne planten. Den foretrekker fuktige steder, med godt drenert jord og uten stagnasjon.. Den passende temperaturen for dyrking varierer fra 14 ° til 30 °.

Karakteristisk

Dette er en plante med knollete røtter og en porøs, fibrøs, gråaktig stilk med en diameter som gradvis reduseres fra bunnen til toppunktet. De store bladene er gruppert øverst og utvikler seg vekselvis på kofferten. De har 5 til 7 fliker og en lansettformet topp, venene er veldig synlige. Blomstene av denne arten er bare hunner og har et grønnhvitt bjellelignende utseende som måler 3,5 til 4 cm.

Babaco-frukten har en langstrakt, femkantet form som er omtrent 30 cm lang. Umodne frukter er grønneSenere observeres gule striper på skallet og blir deretter gule når de er modne. Massen er kremhvit og veldig aromatisk. Når det gjelder smaken, er det en blanding mellom jordbær og ananas.

De når sin ideelle størrelse to måneder før høsting, og når en gjennomsnittlig vekt på 1 kg, men frukt på opptil 2 kg kan oppnås. En plante kan produsere mellom 35 og 40 frukter.

Dyrking

Det er en slags fuktige og regnfulle klimatiske forhold, i tillegg tåler den ikke kulde eller sterk vind, så det er nødvendig å sette opp vindsperrer hvis du planlegger å dyrke i åpne felt. Den perfekte eksponeringen er i full sol. Nå, hvis dette er for intenst, kan du ta det med til drivhuset.

I forhold til jorda vokser den i leirejord som drenerer godt fordi stagnasjon av vann får røttene til å råtne. Før såing, du må åpne et hull på ca. 50 cm og tilsett naturlig gjødsel med fosfokaliumgjødsel. Den beste perioden for dyrking er om våren og i hull på 30 eller 40 cm brede; for å få et bedre resultat, legg til torv og gjødsel.

Under veksten er det viktig at plantene holder en høyde som ikke overstiger 2 m for å unngå utseendet på nye apikale blomster. I voksende områder med lite nedbør du må bruke konstant vanning. I varme regioner er sprinkler- eller sprinkleranleggssystemer som øker fuktigheten på stedet veldig nyttige.

På mindre varme steder er det bedre å bruke slippsystemet. Samlingen kan gjøres mellom 6 og 12 måneder; de Optimal frukt for høsting skal være grønn med gule striper.

Spredt

gulaktig futa kalt Babaco

Hva arten er bare hunndens forplantning er bare mulig gjennom den parthenokarpiske prosessen, noe som betyr at dens forplantning bare er vegetativ. Gjennom bruk av stiklinger eller mikropropagasjon kan du oppnå ensartede kulturer av arten. For å gjøre dette, del kofferten i seksjoner 25 cm lang og deretter Du plasserer dem utendørs i mørket i fire dager for å helbrede kuttene. Bruk av soppdrepende midler er viktig.

Bruk og egenskaper

Babaco, i tillegg til sin gode smak den er rik på næringsstofferDen er spesielt rik på vitamin C og A og inneholder kalium. En servering av denne frukten er mer enn nok til å oppnå det daglige behovet for vitamin C anbefalt av spesialistene. Det er ideelt for de som er på diett, ettersom frukten inneholder få kalorier. Av den grunn og for de som ønsker å gå ned i vekt, er det et utmerket alternativ.

Alle deler av Babaco kan brukes, inkludert skallet. Det kan spises alene eller i salater. Krem eller iskrem kan tilsettes for å tilsette smak og er perfekt for å lage smoothies.