Skip to content

Bacillus thuringiensis, et økologisk insektmiddel for å beskytte plantene dine

14 de juli de 2021

Når vi snakker om bakterier, har mange en tendens til å umiddelbart tenke at disse mikroorganismene er skadelige, men Virkeligheten er at, som alt i livet, er det arter som absolutt er veldig farlige og andre som er veldig positive.. Faktisk ville vi ikke selv være i live hvis det ikke var for de 40 milliarder som lever inne i kroppen vår, sammenlignet med de 30 milliarder cellene som er våre egne.

Planter, som oss, kan ha mye nytte av de positive, spesielt fra Bacillus thuringiensis. Du har sikkert hørt det nevnt eller har funnet det til salgs i barnehager, men du vet ikke nøyaktig hva det er eller hva det er til. Men det er det vi er her for, for å løse alle dine tvil 🙂.

Hva er Bacillus thuringiensis?

Det er en gram-positiv bakterie (det vil si at den er farget mørkeblå eller fiolett av Gram-flekken -krystall / fiolett-). Den er beskyttet av en veldig tykk membran av peptidoglykan og acetylmuraminsyre, som danner et spesielt maske kalt en mureinsekk som bevarer formen og stivner bakteriecellen (hvis den ikke var, ville cellen sprekke). Hva mer har flere flageller til stede, som er filamenter takket være at bakteriene kan bevege seg.

Hvorfor er det et godt insektmiddel?

Tomat larve

De Bacillus thunringiensis multipliserer med sporer, og når det gjør det danner krystaller populært kjent som proteinkrystaller som har insektdrepende virkning mot biller, nematoder, veggedyr, fluer og mygg og lepidopteranlarver. Nå er det flere stammer som er i stand til å kontrollere andre insekter.

Dermed har vi:

  • B. thuringiensis var aizawaiGardama, tomatlarve, kåldoughnut, sort doughnut, bønnemøl, olivenmøl, purreløkt, tomatmåler, plusia, bomullsstikkelarve og gråorm.
  • B. thuringiensis var. israelensere: kontrollerer slektene Aedes, Anopheles, Culex, Culiseta, Orthocladius, Tipula og Smulium.
  • B. thuringiensis var. kurstaki: vinrankepiral, kålhvit sommerfugl, maisborer, soyabønneorm, tomatgraver, gråorm, mandeltre og møll (av klyngen, av ferskenet, av kål og av oliventreet).

Ikke alt som glitrer er gull

Ja, det er et godt insektmiddel. Men det er alltid et men) det er en risiko for at insektet vil generere motstand mot produktet og derfor at Bacillus thuriengensis slutter å ha ønsket effekt, og derfor må vi overskride den anbefalte dosen, noe som ikke bør gjøres.

Allikevel kan det være interessant å prøve det. 😉