Skip to content

Backyard Beauty på et budsjett

13 de oktober de 2022

Fantastisk hagedesign er billig med de smarte ideene Kentucky hagedesigner Jon Carloftis brukte for å forvandle bakgården sin.

Makeover-inspirasjon

Da Jon Carloftis og Dale Fisher kjøpte et eldre hus i Lexington, bestemte de seg for å spare penger ved å reparere eksisterende strukturer i bakgården i stedet for å rive og starte på nytt. I dag lever tunet nytt. Delt inn i en serie med mindre rom, føles den større, mer innbydende og mer nyttig. «Det vi virkelig ønsket å gjøre var å skape et miljø som bringer utendørs inn og innendørs ut,» sier Jon. Jon og Dale håper bakgården deres inspirerer andre som har utsett å gjøre nødvendige endringer i frykt for å bryte banken.

Gruslagt gårdsplass

Gruslagt gårdsplass

I stedet for å fjerne en ubrukt asfaltoppkjørsel på siden av huset, dekket Jon den med et tynt lag blandet ertegrus og knust grus. Dette dannet et attraktivt gulv uten hjerne å vedlikeholde for en sentral gårdsplass som er flott for å grille og underholde. Busker og blomster som grenser til rommet skaper en utendørs stue, komplett med en støpejernsbranngrav for kjølige måneder, et fuglebad, potter som velter over med blomster, og en faux-bois benk i midten. Et stort galvanisert hestetrau plantet med «Green Giant» arborvitaes gir et eviggrønt bakteppe for benken. Planting i beholdere (som dette karet) gir fleksibilitet når behovene endres eller planter vokser.

Plantekasser: En herlig tildekking

Budsjettvennlig hagelandskap: Plantekasser: En herlig tildekking

De gamle garasjeveggene var ikke loddrette på toppen av de franske dørene. For å skjule dette, la Jon til braketter foran og la en treplanke oppå dem. De støtter lette plantekasser i glassfiber fylt med blomster. Utseendet: en frodig vinterhage. «Jeg ville ikke ha gjort det hvis garasjen hadde vært rett, men gudskjelov var det ikke det,» sier Jon.

Fastsatt potteskur

Budsjettvennlig hageanlegg: Fast oppsatt potteskur

Jon gjorde om den gamle garasjen til en pottebod hvor han kunne lagre planter og hageutstyr. Å legge til innvendig avstivning hjalp til med å rette de slappende veggene. For å jazze opp gulvet malte han asfalten hvit. Deretter kom nye dører. «Vi ville ha mer lys der inne, så vi tok av de gamle garasjeportene, fikk tre sett med franske innvendige dører og la to strøk med utvendig hvit maling på begge sider,» minnes han. «Hvert sett kostet $120; så for $360 endret vi hele utseendet til stedet.»

Den hemmelige plenen

Budsjettvennlig hagelandskap: The Secret Lawn

Noen få skritt forbi fontenen (også tilgjengelig for grusgårdsplassen) ligger en liten, bortgjemt plen. Denne delen av tunet har tidligere vært helt åpen for naboene. Jon og Dale la til et rimelig personverngjerde i omkretsen. Så plantet de trær, busker og stauder foran den. I dag ser du verken gjerde eller nabo. Hundene til Jon elsker å leke på gresset. Venner og naboer liker også å sitte ute på den lille grønne oasen.

Gjenoppfunnet veranda

Budsjettvennlig hagelandskap: Gjenoppfunnet veranda

Dale og Jon besøkte nesten aldri den forlatte verandaen. Så de glasset den inn og forvandlet den til et soverom. I dag åpner dørene seg ut til en liten terrasse utsmykket med stoler og en gurglende fontene. Over terrassen står en blåregn arbor bygget av trykkbehandlet furu holdt oppe av glassfibersøyler. «Jeg elsker glassfiber, for i motsetning til tre deler det seg aldri,» forklarer Jon. «Du kan male eller beise den i hvilken som helst farge du vil. Med cap og base koster hver kolonne omtrent $100 og vil vare evig.»

Grønn port

Leyland Cypress

Blant denne hagens mest interessante funksjoner er den levende porten i enden av den gjenværende svarte oppkjørselen. Den ruller åpen for å slippe deg inn og ruller lukket for privatliv. Som plantekassen som sitter bak benken i bakgården, starter denne strukturen med et galvanisert hestetrau fylt med jord og beplantet med arborvitaes. Rennen måler 2 fot høy og dyp og 8 fot lang og koster rundt $140. For å flytte den bygde Jon en trestiver til bunnen og festet en gammel pianodukke han hadde i kjelleren. Ved å bruke denne plantekassen kunne Jon og Dale omgå en nabolagsregel som sier at gjerder og porter ikke kan være høyere enn 6 fot.