Skip to content

Bare prøv å drepe Nandina

11 de april de 2023

En av de første av mange kommandoer min kone ga meg etter at vi giftet oss, var å rive opp alle nandinaene foran huset mitt. «Det får huset til å se forlatt ut,» sa hun. «Hvis du ikke gjør det, gjør jeg det.» Nå er det en trussel en erfaren gartner som Grumpy elsker å høre. For jeg vet hva som skal til for å rive ut en etablert klump med nandina. Dette. (Vi har ikke en.)

Se, vanlig nandina (Nandina domestica), også humoristisk kjent som «himmelsk bambus,» vokser et nesten ugjennomtrengelig nettverk av tykke røtter som fortsetter å utvide seg hvert år. Over tid vokser en liten klump til et kratt på omtrentlig størrelse med Delaware. Å trekke ut en klump med en hakke eller spade går omtrent like raskt som å meisle deg ut av Alcatraz. I tillegg vokser hver liten rotbit du legger igjen en annen plante. Så da min vakre brud truet med å behandle nandinaen med ekstreme fordommer, svarte jeg slik. «Ha det gøy!» I løpet av en helg krympet nandina-klumpen med hastigheten til en Antarktis-is som kalver av isfjell. Nandina vant.

Hva er Nandina?

Og det er nettopp derfor så mange mennesker hater denne importen fra Japan. Nandina er for lett å dyrke. Denne oppreiste, eviggrønne busken vokser i tette bestander av stokklignende stengler overalt. Den vokser i solen. Den vokser i skygge. Den vokser i hvilken som helst godt drenert jord. Ingen skadedyr plager det, ikke engang rådyr. Det ler av tørke. Vinterkulde er dens eneste hindring. Under null temps dreper det til bakken. Så vokser det ut igjen. Fugler strømmer til bærene (i ett dokumentert tilfelle ble de påvirket av cyanidforgiftning), og slipper dem overalt for å spire nye busker. N. domestica har blitt så utbredt at det anses som invasivt eller en plage over store deler av Sørlandet. Av den grunn vil naturforskere oppfordre deg til å gjøre ditt beste for å eliminere denne planten.

Hvordan drepe Nandina

Frøplanter og små planter kan trekkes for hånd eller graves opp – bare vit at det er vanskelig å fjerne hver tomme av rotsystemet, og du må kanskje gjøre det igjen hvis en ny spire dukker opp. Når det gjelder et etablert kratt, må du angripe problemet gjentatte ganger. Noen anbefaler å kjøpe ugressmiddel, kutte alle stilker til bakken og male endene med glyfosat. Forvent at det kommer nye spirer neste sesong uansett om du prøver å grave opp rotsystemet eller sprøyte. Til slutt kan utholdenhet lønne seg.

Andre måter å kontrollere Nandina på

Men vent litt. Hvorfor skal en plante hates bare fordi den ikke kan drepes? Nandina har noen gode poeng. I sør er det eviggrønt. Det attraktive grønne løvet blir burgunder og skarlagenrødt om vinteren. Og ingen planter produserer flottere klynger av knallrøde bær om høsten og vinteren. De er de beste bærene for feriedekorering fordi de er faste, tørre og varer i flere måneder. Hvis du er den kunstneriske typen, kan du bruke dem til å lyse opp vinterdekorasjonen din.

Instant Showstopper

Hvis det å tenke på å fjerne nandina gir deg hodepine, kan det være bedre å holde denne planten under kontroll. Stygge, lange stilker kan beskjæres til bakken, noe som vil oppmuntre til en ny flush av buskete vekst. Modne røde bær kan og bør fjernes før fuglene begynner å kose seg med dem (avskjæring av blomster om våren vil forhindre at bær dannes i utgangspunktet). Undersøk deretter eiendommen din regelmessig og trekk opp små planter og frøplanter før de blir et problem.

Prøv The Newer Nandinas

Selv om du kanskje hater enkle planter, elsker planteoppdrettere dem. Så de har gjort betydelige problemer de siste årene for å utvikle nandinaer som blir mye kortere enn de typiske 6-8 fot og ikke sprer seg. Og hvis du er bekymret for at frøplanter spirer overalt, bærer de fleste av de nye få eller ingen bær. Så hva er attraksjonen? Kompakte, tette former og attraktivt løvverk. Som denne her.

Blush Pink™ Nandina

Denne nye nandinaen fra vår Southern Living Plant Collection heter «Blush Pink.» Den vokser bare 2 fot høy og bred – perfekt for masse under lave vinduer eller planting i containere. Nytt løvverk kommer frem knallrosa før det blir grønt. Om høsten og vinteren blir bladene knallrøde. En annen fra kolleksjonen, «Flirt» nandina, har dyprøde blader og holder seg enda mindre. Og de er også enkle – begge vokser godt i delvis skygge til skygge i hele sør.