Skip to content

Nandina Domestica Plant – The Heavenly Bamboo

22 de februar de 2021

Når den brukes riktig, er den himmelske bambus Nandina domestica, et medlem av familien Barberry (Berberidaceae), en dekorativ hagebusk som kan verdsettes hele vestkysten og utover.

I USDA hardiness soner 8-10 vokser den som en eviggrønn busk. Jeg har sett Nandina vokse som et landskapsmønster i Florida, Georgia, Texas, Tennessee og Virginia.

Selv om den ikke er relatert til bambusartene, kan den brukes til samme arkitektoniske bruksområder, for hver av sine oppreiste, hakkede og stokklignende stilker bærer en egen nåde.

De fine hvite blomstene dukker opp sent på våren, etterfulgt av strålende bær og delikate, eviggrønne sammensatte blader av Nandina domestica-busken er en bestemt ressurs i mange hager.

Frihet fra sykdommer og insekter og enkel kultur gjør nandina til en svært ønskelig eviggrønn busk for landskapet.

Bilde: Peter StevensDet vanlige navnet “Himmelsk bambus”, som kineserne kaller det, er et utmerket bakgrunnsanlegg for grunnplanting, samt et godt overgangsanlegg foran leggy busker eller lave trær.

Også det vakre løvet er en effektiv folie for lavere busker eller blomstrende stauder.

Heavenly Bamboo Care

nandina-domestica-nærbildeI skyggen beholder løvverket – 20 ″ tommer langt med mange 1/2-tommers fast teksturerte brosjyrer – sin nydelige eviggrønne bredbladede farge.

Men på en solrik beliggenhet, for høstfarge, går Nandina domestica-bladene fra lilla-bronse til en lys rød, lys crimson eller rik, mørkerød i de kalde månedene, og gir vinterlandskapet spektakulær skjønnhet.

Når mer enn en plante dyrkes og kryssbefruktning skjer, blir de løse klyngene av kremhvite eller lysrosa vårblomster som er oppreist og terminale, fulgt av store skarlagenrøde bær.

Heavenly Bamboo As A Hedge

For bruk som en uformell hekk, enten som en linje eller grensemarkør eller som bakgrunn for senger og grenser, er denne invasive arten like nyttig. Beskjæring av nandina vil sikre formede planter, buskete til bakken, samt holde hekken i ønsket høyde.

Det er ikke lurt å plante denne typen hekk der det er ønskelig med høy bakgrunn, for når den får vokse over fem meter, er den tilbøyelig til å bli bein.

Nandina Domestica Plantepleie

Mens nandina planter vil blomstre med et minimum av omsorg, vil litt oppmerksomhet gi givende resultater. Nesten hvilken som helst jord er egnet. Selv om det foretrekker mye vann og rik og godt drenert jord. Hvis jorden er basisk, bør jern tilsettes.

Nandina domestica er eviggrønn, vokser sakte og er litt masete om hvor den plasseres. Det liker ly og delvis skygge, selv om bær og løvfarge er bedre i solen.

Nandina egner seg spesielt godt til hjørner og er effektiv mot en vegg der den kaster skyggemønstre. Før du plasserer nandina, bør du vite hva du forventer av dette anlegget.

Vet hva du vil – Beskjæring

Når skal du beskjære nandina og hvordan du beskjærer nandina.

Hvis en smal, slank busk av Nandina domestica skal være resultatet og den luftige strukturelle nåde til hver stokk er nødvendig, reduser antall stilker ved å kutte noen av på bakken. På denne måten kan individuell karakter være smart silhuett. Hvis det er behov for en tykk busk eller en hekk, bør all ny buskete vekst oppmuntres.

Beskjæring av Nandina domestica-planter bør gjøres tidlig på våren, når bærene begynner å falle og før den nye veksten starter. På dette tidspunktet bør noen av de gamle, høye stokkene kuttes helt ut, og oppmuntre til at den nye veksten kommer fra basen.

Dette er også tiden for å gi disse invasive plantene mating av en balansert gjødsel og en mulch med råtne blader. En senere vårfôring av benmel anbefales, samt en vinterdekk av rottet kompost eller blader.

Nandina er så brukbar og så populær at den bæres av mange barnehager. I de kaldeste delene eller områdene med tøffe vintre er den delvis løvfellende selv i skjulte flekker.

Lyse røde bær av Nandina domesticaNandina vil leve hvis temperaturen synker til 10 ° Fahrenheit, men vil trolig bli avblåst. Selv om nandinaer er frost- og tørketolerante, kan en vårtørke på den tiden blomsten faller og den lille frukten blir satt, føre til at du savner årets avling av lyse røde bær.

De små grønne fruktene er tilbøyelige til å tørke og falle av når det ikke er nok fuktighet. Så husk å vanne i blomstrende tid hvis været er tørt og du nesten alltid vil bli belønnet med rikelig med bær.

Som en potteplante kan det herlige mønsteret av stilkene og løvet vises med fordel. Bruk i dette tilfellet dvergvarianter fra Nandina, kjent som “pygmaea”, som bæres av noen barnehager.

Nandina løser problemer hjemme

I sitt hjemland Japan og Kina, der den kalles den hellige bambusbusken eller ekte bambus, plantes Nandina domestica ofte ved siden av inngangen. Hvis det oppstår problemer i hjemmet, blir saken fullstendig forklart for døren på siden, og situasjonen stryker seg ut. Derav det botaniske navnet Nandina domestica.

Formerer Nandina

Formering av Nandina-busker himmelsk bambus er veldig lett. Den raskeste metoden er å transplantere nandina løpere eller skudd som kommer opp en fot eller så fra en etablert plante. Gjør det om høsten.

Å dyrke de små plantene fra frø er imidlertid et veldig tilfredsstillende og fascinerende prosjekt. Jeg liker å kaste bærene (samlet etter at de har blitt mørke og like før de faller) under den lyse mulken rundt moderplanten. Så lar jeg dem ta vare på seg selv til de er store nok til å transplantere om høsten.

Hvis det skal sås en stor mengde, skal du dekke frø med omtrent en halv tomme løs jord, og det vil spire i omtrent fem til seks uker.

En lett fôring av benmel og en grunne mulch av gammel kompost er bra for de unge plantene. Transplant om høsten, og gi samme omsorg som eldre planter, og du vil ha planter av god størrelse på relativt kort tid.

Birds Not Fond of Heavenly Bamboo

Den røde bæren til denne invasive planten (i noen stater) er blant de få som ikke er elsket av fugler, så de er tilgjengelige for arrangementer og innendørs dekorasjoner. I tillegg nandina busker bær og selve planten gjør utendørs øye appel gjennom vinteren.

MERK: Dusinvis av Cedar Waxwings ble funnet døde i Thomas County, Georgia, USA, i april 2009 etter å ha spist giftige doser av N. domestica bær. N. domestica inneholder cyanid og er en av få bær som er lett tilgjengelig i regionen. [source]